Rett før jul lukket det amerikanske investeringsselskapt Fifth Wall tegningen i et nytt fond. Da ble det hentet inn 866 millioner dollar til proptech-selskaper, skrev Financial Times.
– I tillegg ble det i fjor hentet 140 millioner dollar til vårt europeiske proptech-fond, så vi har hentet over 1 milliard dollar i ny kapital i 2022, sier Miguel Nigorra.
Han er partner i Fifth Wall og ansvarlig for europeiske investeringer.
Selskapet har i dag fem kontorer – i New York, Los Angeles, San Francisco, London og Singapore – og er et av verdens største proptech-fond.
Kapitalen de har fått inn, skal være investert i løpet av tre til fire år.
– Eierhorisonten vår er fire til seks år, og fondet skal avvikles i løpet av åtte til ti år, sier han.
Fifth Wall ble etablert i 2016 i Los Angeles av Brendan Wallace og Brad Greiwe. Første fond ble etablert i 2017, og i 2021 var selskapet et av de største proptech-selskapene i USA. I dag er forvaltningskapitalen på 3,2 milliarder dollar. Fokuset deres er proptech-selskaper (teknologibedrifter rettet mot eiendoms- og entreprenørbransjen) og miljøselskaper.
I fjor hentet selskapet 500 millioner dollar til et fond som skal investere i selskaper med ambisjon om å løse utfordringene med miljøutslipp fra eiendomsbransjen. Det er beregnet at rundt 40 prosent av verdens utslipp kommer fra bygninger, og disse står for 30 prosent av verdens energiforbruk.
Lavere proptech-nivå
Proptech-sektoren i USA opplevde rekordnivåer i 2021, men falt tilbake i fjor. Investeringene utgjorde hele 18,8 milliarder i 2021, mer enn det dobbelte av året før da volumet var 7,5 milliarder. I fjor falt nivået tilbake til 12,3 milliarder dollar, melder Statista Research Department.
Kommer noen og sier at markedet er 60 milliarder og vi skal ta 20 prosent, er det ikke realistisk. Det er mange innsalg som er vanskelige å tro på.Miguel Nigorra, Fifth Wall
Den største enkeltinvesteringen var da venturekapitalselskapet Bond gikk inn med 400 millioner dollar i bygningsteknologiselskapet Veev.
Et annet venturekapitalselskap, Andreessen Horowitz, investerte 350 millioner i Flow, som er et markedsføring-proptech-selskap.
Blytunge børsnoteringer
Og skal man ut, er det videresalg, ikke børsnotering som gjelder i dag. Børsnoteringer har – for å si det forsiktig – vært vondt de siste par årene for investorene som kjøpte seg inn.
Fifth Wall har vært investor i seks selskaper som har fått exit i form av en børsnotering (se tabell).
Samtlige har stupt.
Den beste kursutviklingen har Procore Technologies hatt med et fall på “bare” 25 prosent fra 17. mai 2021 til 27. februar i år.
Verst har det gått med Doma Holdings, der aksjekursen falt fra 10,18 dollar 22. januar 2021 til 59 cent 27. februar i år, et stup på hele 94 prosent.
– I dagens marked er alle forsiktige. Det har vært et vanskelig marked de siste 12 månedene for alle teknologiselskaper på børs, det har vært en kraftig korreksjon. Børsmarkedet har i praksis vært stengt. Det er ikke noen overraskelse at det har vært et fall i antallet selskaper som søker seg til børs i 2023, sier han.
Gir ikke ut avkastningstall
Kapital har spurt hvilken avkastning fondene har gitt kundene siden 2017, men svaret er at politikken er å ikke gi ut avkastningstall til eksterne. Fondsforvalterne har heller ikke ønsket å sende rapporter som deres kunder får.
– Med de voldsomme fallene i aksjekursene i de børsnoterte selskapene, hvorfor skal investorer gå inn i fondene deres og kjøpe seg inn i oppstartsbedrifter uten historikk og dokumentert gjennomføringsevne?
– Vi tror at investorer finner det attraktivt å gå inn i fondene våre for å få muligheten til å påvirke utviklingen gjennom vårt nettverk som gir tilgang til mange investeringsmuligheter. I tillegg kan vi gi kundene våre strategisk verdi og innsikt ut over finansiell avkastning, ettersom mange av dem er på jakt etter teknologi de kan bruke i sin kjernevirksomhet, sier Nigorra.
Følger 2.500 selskaper i Europa
Fifth Wall følger med på rundt 2.500 selskaper i Europa, og rundt 15 prosent av disse er i Norden.
– Vi får ikke med oss absolutt alt, men jeg antar at vi fanger opp mellom 80 og 90 prosent av alle emisjoner som skjer, sier han.
Så han vet mye om hva som rører seg i stabelen av emisjonsprospekter.
Europa er tre til fem år bak USA, og vi bruker det vi har lært i USA når vi går inn i europeiske selskaper.Miguel Nigorra, Fifth Wall
– Hva gjør at dere fatter interesse for et selskap eller ei?
– Kommer noen og sier at markedet er 60 milliarder og vi skal ta 20 prosent, er det ikke realistisk. Det er mange innsalg som er vanskelige å tro på, sier han.
– Noen fokuserer for mye på et lite nisjemarked, da er det vanskelig få lønnsomhet.
Det Nigorra ser etter, er prospekter som evner å forklare hvordan selskapet skal løse et problem eller dekke et behov, og kan forklare på en klar måte hvordan de kan komme til markedet.
– Innen eiendom er mye drevet av selskapene, og et nytt selskap må ha en idé om hvordan de skal skaffe seg kunder, sier han.
Vurderer gründerteamet
I tillegg vurderes nøye teamet i ferske selskaper.
– Vi investerer i tidligfaseselskaper, og da er det viktig å få kjemi med ledelsen og gründeren. Vi prøver å forstå bakgrunnen til de sentrale personene, kunnskapen de har og hvilken gründererfaring de har, sier Nigorra.
Hvis disse sjekkpunktene er krysset av, vurderes forretningsmodellen.
– Vi ser på prisingen og forsøker å forstå forretningsplanen. Vi ser på de potensielle markedene og vurderer selskapet opp mot tilsvarende selskaper i andre markeder. Vår fordel er at vi er bredt representert og har mye erfaring fra USA. Europa er tre til fem år bak USA, og vi bruker det vi har lært i USA når vi går inn i europeiske selskaper, sier han.
Og selv om Nigorra ikke kjenner norske proptech-selskaper inngående, vet han at mye fundamentalt ligger til grunn.
– I Sverige og Norge spesielt, men også Danmark og Finland, er det en overrepresentasjon av gode teknologiselskaper i forhold til folketallet. Det er mange enhjørninger (selskaper med over 1 milliard dollar i markedsverdi) fra regionen. Det er lave folketall og relativt små selskaper i forhold til hva man finner i Tyskland, Frankrike og Storbritannia, men de kan absolutt være interessante likevel, sier han.
Vil ha styreplass
Hvis Fifth Wall velger å investere i et proptech-selskap, har de noen krav.
– Vi tar alltid en minoritetsaksjepost, men vi ønsker over 10 prosent av aksjene. Vi vil også ha styreplass. I tidligfaseselskaper er det lettere å få store eierposter, sier Nigorra.
– Hvor stor må investeringen være for at det skal være interessant for dere?
– Jeg kan ikke si noe spesifikt om ulike selskaper, men vi har gått inn med alt fra 1 til 25 millioner dollar i oppstartsselskaper, sier han.
Børsnoteringene Fifth Wall har deltatt i
Selskap | Kursutvikling siden børsnotering | Forretningside |
Doma Holdings | Ned 95 prosent | Skal forenkle prosessen i boligsalg. |
Blend Labs | Ned 93 prosent | Skal forenkle låneprosessen i boligmarkedet. |
Hippo | Ned 95 prosent | Bruker AI til å analysere eiendomsinfo for å skreddersy boligforsikring. |
Opendoor | Ned 85 prosent | Nettbasert søkeselskap som kjøper boliger, pusser opp og selger videre. |
Smart Rent | Ned 76 prosent | Utvikler programvare for eiendomsforvaltere. |
Procore Technologies | Ned 30 prosent | Utvikler software til bygg- og anleggsbransjen. |
Det nye fondet skal ha hovedfokus på USA og investere 20 prosent i Europa. Rundt 15 prosent av den europeiske andelen antas å finne vei til Norden.
Selskapet har mellom 110 og 120 partnere fra mer enn 50 land. Oslo-selskapet Pecunia og eieren Petter Neslein er foreløpig eneste norske.
– Vi tar ikke inn enkeltinvestorer eller mindre familieselskaper. Når vi vokser, henter vi inn mer og mer institusjonell kapital, for eksempel pensjonsfond, banker eller eiendomsmeglere, sier Nigorra.
Blant annet er meglerhusene Cushman & Wakefield og Knight Frank med som partnere. Hotellkjedene Marriott og Hilton likeså.
Spår lavere børsaktivitet
Proptech er et relativt nytt segment, og Nigorra tror at det blir mer aktuelt å holde slike selskaper utenfor børs.
– Det er mye kapital som skal inn i markedet, og vi ser en konsolideringsbølge. Den største utfordringen for selskapene er ekspansjon. Det er ikke så enkelt å gå fra ett marked til et annet, og mange selskaper har relativt like forretningsmodeller, sier han.
Mange av disse vil sannsynligvis gå sammen, tror han.
– I tillegg gjør et krevende kapitalmarked at det for mange større selskaper vil være interessant å vokse gjennom oppkjøp av mindre selskaper. Jeg tror det blir mye fusjoner og oppkjøp fremover, sier Nigorra.