Det antatte "drapsmotivet" kan sette ny prisrekord i Norge

Byggeprosjektet som antas å ha ledet til Frogner-drapet, er endelig i ferd med å ferdigstilles. Nå har eiendomsinvestoren som i fjor høst kjøpte den omstridte boligen også sikret seg nabobygget. Eiendommene er spådd å kunne selges for skyhøye priser når de står klare.

Årelang prosess: Det har vært øredøvende stille i Kristinelundveien 14B i flere år. Etter påske starter ferdigstillingen av boligen som brer seg over hele 1.288 kvadratmeter.  Foto: Svein Lindin
Eiendom

– Jeg har allerede mottatt endel henvendelser fra mulige kjøpere – og det er klart at dette er en unik mulighet som ikke vil være mulig å gjenskape, sier investoren om byggeprosjektet han overtok etter drapsofferet på Frogner.

Den halvferdige gigantboligen på langt over 1.000 kvadratmeter har ifølge naboer fremstått som et sikkerhetsproblem, “en torn i øyet” og “et åpent sår” i etterkant av konflikten mellom Fevziye Kaya Sørebø og byggelederen. En konflikt som til slutt antas å ha ledet til drapet på Sørebø. Kapital har omtalt prosjektet flere ganger tidligere, blant annet i 2019.

Men nå er prosjektet endelig i ferd med å dras i havn. Den nye rammetillatelsen kom på plass i høst, og eiendomsinvestor Christian Saure, som også besitter en annen kremeiendom med utsikt mot Kristinelundveien, skal ferdigstille det årelange byggeprosjektet.

– Som nabo i Halvdan Svartes gate 11 synes jeg dette er et fantastisk prosjekt som det ville være fint å få ferdigstilt. Planen er nå å starte med lukking av fasader og tetting av bygget etter påske, sier Saure.

Ikke risikoavers: Christian Saure (tredje fra venstre) kjøpte den omstridte boligen i Kristinelundveien før den fikk godkjent rammetillatelse i fjor høst. Foto: Trond Reidar Teigen/NTB

– Aldri vært med på maken

Over ti år er gått siden Niels Torp+ Arkitekter først prosjekterte den eksklusive bygningen i Kristinelundveien 14B og sendte inn søknad om rammetillatelse på vegne av ekteparet Jaran og Fevziye Kaya Sørebø. Ekteparet kjøpte eiendommen i 2011 for 14 millioner, og boligprosjektet ble påbegynt allerede året etter. Ektemannen gikk bort i 2018. Over ti år etter igangsettelsen er boligen langt ifra ferdig.

Niels Torp kunne aldri forestilt seg hva de hadde i vente da de startet på prosjektet i 2012.

– Jeg har aldri vært med på maken. Nå håper jeg vi får reparert dette så fort som mulig, sier han.

Jeg har aldri vært med på maken. Nå håper jeg vi får reparert dette så fort som mulig.
Niels Torp

Den anerkjente arkitekten trakk seg ut av prosjektet i 2015. Årsaken var at det kom inn en byggeleder, som nå er siktet for drapet på Sørebø, som Niels Torp+ Arkitekter ikke ønsket å samarbeide med. Han bygget blant annet den halvferdige boligen over 500 kvadratmeter større enn hva som var godkjent i rammetillatelsen på det tidspunktet. 

Sjokkert: - Jeg har aldri vært med på maken, sier den erfarne arkitekten Niels Torp om utfordringene som har oppstått i forbindelse med boligen i Kristinelundveien 14B. Foto: Iván Kverme

– Det har vært en byggeprosess hvor det har foregått ting som ikke er lovlig med en byggeleder som alle nå er litt på jakt etter, sa arkitekt Anette Dietrichson Bruun i Niels Torp+ Arkitekter til Kapital i 2019.

Det har vært en byggeprosess hvor det har foregått ting som ikke er lovlig, med en byggeleder som alle nå er litt på jakt etter.
Anette Dietrichson Bruun, Niels Torp+ Arkitekter

I 2018 ble imidlertid byggeselskapet til bygglederen likvidert, og Niels Torp+ Arkitekter kom tilbake på prosjektet med ønske om å rydde opp og avslutte det de startet på.

Kjøpte eiendommen uten gyldig rammetillatelse

Bygglederen ble siktet for drapet på Fevziye Kaya Sørebø i april i fjor, og han har erkjent straffskyld. I fjor høst ble det kjent at eiendomsinvestor Christian Saure hadde kjøpt den omstridte eiendommen og overtatt prosjektet. På dette tidspunktet var den første rammetillatelsen fra kommunen ikke gyldig lenger.

– Jeg tok riktignok en stor risiko da jeg kjøpte eiendommen, ettersom det da ikke var en gyldig rammetillatelse, og det var i tillegg endel utestående disputter med naboer. Alt dette er nå ryddet opp i, og prosjektet skal nå ferdigstilles og selges, sier Saure.

Jeg tok riktignok en stor risiko da jeg kjøpte eiendommen, ettersom det da ikke var en gyldig rammetillatelse, og det var i tillegg endel utestående disputter med naboer.
Eiendomsinvestor Christian Saure

29. oktober 2021 stadfestet Statsforvalteren den nye rammetillatelsen, som først ble gitt for snart et år siden. Den totale bygningsmassen som nå er godkjent utgjør hele 1.288 kvadratmeter, mens bruksarealet er på 862 kvadratmeter. Pr. nå utgjør bygningsmassen over 1.400 kvadratmeter. Planen er å rive de ulovlige delene på rundt 170 kvadratmeter og ferdigstille bygget slik det var tiltenkt, forteller Torp og Saure.

– Mange – inkludert meg selv – var av den oppfatning at mye måtte rives og at det var feil og mangler med huset. Dette er ikke tilfellet, og det som er bygget hittil er solid og bra og har blitt byggmessig ettergått og sjekket av BER Bygg og Eiendomsrevisjon, sier Saure.

Det som i utgangspunktet skulle bli en gigantisk enebolig, kan imidlertid ende opp med å bli to store leiligheter, eller en tomannsbolig, i stedet.

– Vi er i tenkeboksen angående fremtidig bruk. Det enkleste er å fortsette som enebolig, men det er teknisk mulig å se for seg en seksjonering selv om det er litt mer plundrete. Både enebolig og eventuelt tomannsbolig er under vurdering.

Tilbake til utgangspunktet: Niels Torp+ Arkitekter prosjekterte bygningen i Kristinelundveien 14B tilbake i 2012. Nå skal de ulovlige delene som er bygget rives og de originale planene til det anerkjente arkitektfirmaet følges. Foto: Niels Torp+ Arkitekter / Niels Torp+ Arkitekter

– Potensiell prisrekord

Kristinelundveien 14B er ikke den eneste eiendommen Saure eier i den fasjonable gaten. På tampen av fjoråret gjorde eiendomsinvestoren nok et boligkjøp på den eksklusive adressen og sikret seg naboeiendommen: tomannsboligen i Kristinelundveien 16A og B.

– Av hensyn til adkomst og parkering og for å få en helhetlig bebyggelse kjøpte jeg naboeiendommen Kristinelundveien 16 rett før jul. Jeg har engasjert Niels Torp, og det sendes snart inn rammesøknad for en flott tomannsbolig som vil hente inspirasjon fra 14B-prosjektet, sier eiendomsinvestoren.

Av hensyn til adkomst og parkering og for å få en helhetlig bebyggelse kjøpte jeg naboeiendommen Kristinelundveien 16 rett før jul.
Eiendomsinvestor Christian Saure

– Det vil bli et ensemble med to bygninger som kler hverandre. Begge blir nokså lave, og vil fremtre mer harmonisk enn det som ligger der i dag, informerer Niels Torp.

Det vil bli et ensemble med to bygninger som kler hverandre. Begge blir nokså lave, og vil fremtre mer harmonisk enn det som ligger der i dag.
Niels Torp

Det var “supersnekker” Ole Torkel Gjerset i Rett og Slett Eiendom som solgte eiendommen til Saure. Snekkeren, kjent fra TV-programmet Eventyrlig Oppussing, bladde selv opp 31 millioner kroner for tomannsboligen i desember 2020, og knapt et år senere skiftet eiendommen hender igjen. Det fremkommer ikke hva Saure måtte ut med for eiendommen, men det er mye som tyder på en solid gevinst til “supersnekkeren”.

Når det gjelder salgssummen Saure kan forvente seg når prosjektene i Kristinelundveien er ferdigstilt, avhenger det av hva som skal bygges og hvilken standard som legges til grunn, forteller eiendomsmegler Houeland. Men prisklassen vil helt klart være i det øverste sjiktet.

– Utforming i forhold til riktig målgruppe er viktig. Gitt at alle brikker faller på plass kan man oppnå kvadratmeter-prisrekord i Norge for de to prosjektene i Kristinelundveien, sier Houeland.

Gitt at alle brikker faller på plass kan man oppnå kvadratmeter-prisrekord i Norge for de to prosjektene i Kristinelundveien.
Hans Houeland, DNB Eiendom

Hemmelig pris

Hva Saure har bladd opp for eiendommene i Kristinelundveien er uvisst.

– Jeg har ikke lov å fortelle hva jeg betalte. Det har selger og jeg avtalt, sier Saure om kjøpet av nummer 14B.

Pantedokumenter knyttet til Kristinelundveien 14B og 16A og B tyder imidlertid på at det ikke akkurat er snakk om småbeløp han måtte ut med for boligprosjektene i en av Frogners mest fornemme gater.

DNB har tatt pant i de to eiendommene på over 100 millioner kroner. Et pantedokument fra 26. januar i år viser at banken har pant på 60 millioner kroner i tomannsboligen i nummer 16. I nummer 14B beløper DNBs pant seg til 50 millioner kroner, fremkommer det av eiendommens siste pantedokumentet fra slutten av oktober i fjor.

Det er umulig å fastslå salgspris på en bolig ut ifra pantedokumentene, men ifølge kilder Kapital har snakket med ønsket avdøde Sørebø rundt 100 millioner for eiendommen, mens Saure i høst skal ha betalt rundt halvparten.

Det kan dermed virke som om eiendomsmegler Houeland traff bra på prisanslaget han ga til Kapital for Kristinelundveien 14B i 2019.

– Hvis de kan beholde alt som er bygget til nå, så har boligen en makspris på 50–60 millioner kroner slik den står, uttalte Houeland den gang.

Prisrekord i vente? – Gitt at alle brikker faller på plass kan man oppnå kvadratmeter-prisrekord i Norge for de to prosjektene i Kristinelundveien, sier eiendomsmegler Hans Houeland i DNB Eiendom. Foto: Eivind Yggeseth

“Billionaires’ road”

Før Saure inntok gaten, som eiendomsmegler Houeland omtaler som “billionaires’ road”, kjøpte eiendomsinvestoren Halvdan Svartes gate 11 i 2020. Der skal det bygges tre eksklusive leiligheter av særdeles høy standard. Den første leiligheten ble lagt ut på Finn.no rundt midten av februar i år.

Saure, som i fjor solgte eneboligen på Snarøya, har ytret ønske om å flytte tilbake til gamle trakter på Frogner. Med 3–4 boliger i Kristinelundveien, og flere leiligheter like ovenfor i Halvdan Svartes gate i porteføljen, kan investoren velge og vrake mellom eiendommer beliggende i en klasse for seg selv.

– Kristinelundveien er det nærmeste vi kommer “billionaires’ road”, i tillegg til Gimle, sier luksusmegler Houeland.

Sem & Johnsens luksusmegler Jan Fredrik Bonde har tidligere anslått et tresifret millionbeløp for Kristinelundveien 14B alene. I 2018 priset han gigantboligen til 150 millioner kroner, gitt at den ble ferdig, ifølge Finansavisen.