<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Les Parisavtalen!

Arthur Buchardt (72) og sønnen Anders Buchardt (45). Sammen driver de eiendomsselskapet AB Invest.  Foto: Mattis Sandblad/VG/NTB
Eiendom

Arthur Buchardt
Formue: 3,7 mrd.
Selskap: AB Invest

Arthur Buchardt begynte karrieren i sin tidligere svigerfars rørleggerbedrift i Brumunddal. Senere overtok han driften, men på 1970-tallet byttet han beite til eiendom. Hafjell Hotell var det første hotellet, som sto klart til OL i 1994. Siden ble det langt flere. Investeringene skjer gjennom eiendomsselskapet AB Invest, som hotellmagnaten eier sammen med sønnen Anders. Dagens portefølje består av 265.000 kvadratmeter fordelt på 12 hoteller med til sammen 3.379 hotellrom, samt 12 kontor- og næringseiendommer. Konsernet er dessuten medeier i AlpinCo, som driver Hafjell og Kvitfjell alpinanlegg, HafjellKvitfjell Booking og Gudbrandsgard hotell i Kvitfjell.

– Hvorfor startet du med eiendom?

– Jeg drev opprinnelig rørleggervirksomhet, og oppdaget at det var gøy å bygge. Og så fant jeg ut at det var smart å bygge mer enn man trengte, og å leie ut det man ikke hadde behov for å bruke selv. Og så, når jeg fikk skikkelig smaken på eiendom, begynte jeg etter hvert å bygge også når jeg ikke trengte areal selv. Dette er nå snart 50 år siden.

– Hva er din beste eiendomsinvestering noensinne?

– Clarion Hotel Sign i Stockholm. Uten tvil. Prosjektet ble skapt sammen med den svenske stjernearkitekten Gert Wingårdh. Det ble bygget på en tomt ingen hadde tro på, bortsett fra en naiv brumunddøl. I dag er det en gullgruve både for Choice som leier det og for oss som eier det.

– Hvilket bygg skulle du gjerne eid som du ikke eier?

– Vi har skapt de beste byggene selv. Vi er ikke misunnelige på noen.

– Hva tror du om eiendomsmarkedet de neste to til tre årene?

– Det har blitt mye dyrere å bygge de siste par årene. Det vil fortsette. Dessuten stiger rentene. De to tingene sammen tilsier at det blir mindre nye prosjekter og færre nye næringsbygg. Det betyr at det blir større etterspørsel, prispress og prisstigning på de eiendommene som allerede står der. Dette gjelder imidlertid kun for sentrumsnære bygg i de store byene, og ikke i distriktene og utenfor bysentra. Der faller prisene. Utover det tror jeg leietagere kommer til å stille andre krav til næringsbygg fremover. Gamle “Porsche Cayenne”-eiendommer med høyt energiforbruk vil stupe i pris. Nye “Tesla”-bygg med lavt CO2-avtrykk vil få økt etterspørsel.

– Hva er ditt beste tips til andre som vurderer å investere i eiendom?

– Les Parisavtalen og se hva som skal skje med kutt i CO2-utslipp fremover, samt hvor disse reduksjonene skal tas. Og så er det sentralt å lokalisere seg, skape og bygge i henhold til det. For åtte år siden visste knapt noen hva CO2-utslipp medførte. Fremdeles er de færreste opptatt av det, både når det gjelder utbyggere og leietagere. Om åtte år er jeg sikker på at pipen har fått en annen lyd.