Etter at det i 2020 ble kjent at gründer av Advokatfirmaet Hammervoll Pind, John Magne Hammervoll, ble siktet for grov økonomisk utroskap mot en eldre dement kvinne i 90-årene, har også firmaet møtt endel motbør. Advokatfirmaet, som etter Kapitals avsløringer har skiftet navn til Advokatfirmaet Ryger, er nemlig siktet i saken, og det risikerer som første advokatfirma i Norge en såkalt foretaksstraff.
Kapital har hatt en rekke avsløringer om advokatfirmaet de siste årene. I sommer omtalte vi hvordan Ryger har vært igjennom flere navneskift, lagt ned Oslo-kontoret og har opplevd en dramatisk klientflukt. Frem til saken om John Hammervoll sprakk i mediene var Ryger et av Norges raskest voksende advokatfirmaer, med en omsetning på over 100 millioner kroner årlig. I 2021 stupte imidlertid omsetningen med 23,5 millioner kroner. Det er usikkert om bunnen er nådd.
I mai i år påviste Tilsynsrådet for advokatvirksomhet grunnleggende mangler ved Rygers hvitvaskingsrutiner, samt markante avvik ved firmaets behandling av klientmidler. Konklusjonen kom etter et bokettersyn utført av Ernst & Young, nå omtalt som EY, på bestilling fra Tilsynsrådet.
Kapital har tidligere avslørt hvordan ansatte flyktet fra hovedkontoret til Advokatfirmaet Hammervoll Pind, i dag Ryger, i perioden 2017 og 2018, at flere fryktet for å bli innblandet i ulovligheter.
Kapital av avdekket firmaets rolle i etterspillet etter den såkalte Indigo-saken og trusler mot tidligere ansatte.
Etter en razzia i Hammervolls private luksusbolig på Snarøya i Bærum, og i firmaets kontorlokaler i Wergelandsveien 7 ved Slottsparken i Oslo, i 2020, ble tidligere advokat John Hammervoll siktet for grov økonomisk utroskap. En dement kvinne i 90-årene er fornærmet. Kvinnen er i dag død. Siktelsen ble senere utvidet til også å gjelde grovt bankbedrageri.
Flere andre er siktet i saken. Det dreier seg om to advokater og en kvinne som tilbrakte mye tid med kvinnen. Advokatfirmaet er også siktet for medvirkning til grov økonomisk utroskap.
Kapital
Brudd på 13 paragrafer
Politiet fikk tilsendt rapporten fra EY i begynnelsen av august. Kapital er i dag kjent med at politiet etterforsker opplysninger som fremkommer i rapporten, og har justert siktelsen mot firmaet. Dette gjelder spesielt brudd på hvitvaskingsregelverket i forbindelse med kundeforholdet til den fornærmede eldre kvinnen.
Helt eksakt ser etterforskerne på følgende etter å ha mottatt rapporten:
Brudd på paragraf 5 til 13, samt 14, i hvitvaskingsloven av 2009, som alle tar for seg ulike aspekter med kundekontroll og oppfølging. Videre kommer paragraf 17 som dekker advokatfirmaets undersøkelsesplikt ved mistanke om straffbar handling. Deretter kommer brudd på hvitvaskingsloven av 2018 paragraf 9 til 12 som dreier seg om kundetiltak. Til sammen er det snakk om brudd på 13 paragrafer.
Vi har en siktelse som vi har justert flere ganger, og vi jobber med den fremdeles. Vi tar hensyn til de nye opplysningene vi har fått, og vi føler at dette materialet styrker saken. Men alt dette tar dessverre litt tid. Susie Langsem Bergstrand, politiadvokat
– Vi er klar over det som fremkommer i EY-rapporten, men jeg kan ikke si noe om hva innholdet i siktelsen mot firmaet går ut på, opplyser politiadvokat Susie Langsem Bergstrand.
Hun opplyser derimot at politiet vurderer innholdet i gjerningsbeskrivelsen i siktelsen mot firmaet, og at de løpende har justert denne.
– Vi har en siktelse som vi har justert flere ganger, og vi jobber med den fremdeles. Vi tar hensyn til de nye opplysningene vi har fått, og gjerningsbeskrivelsen er noe endret vedrørende foretaksstraff. Men alt dette tar dessverre litt tid.
Bergstrand påpeker at det aldri tidligere har vært foreslått foretaksstraff mot et advokatfirma, og hun ønsker ikke å kommentere Kapitals opplysninger ytterligere før statsadvokaten har fått vurdert saken.
Gruppen som etterforsker Hammervoll: F.v. politioverbetjent Helene Kvalheim, politiadvokat Susie Langsem Bergstrand og spesialetterforsker Annette Kildal. Fredrik Grønningsæter
Planlagt avhør i løpet av høsten
Etterforskningen mot Hammervoll, samt tre andre siktede personer og advokatfirmaet, har nå pågått i over to år. Tilsynelatende er det fremdeles lenge igjen til offentligheten kan forvente noen tiltaler. Bergstrand forteller at de skal gjennomføre avhør av sentrale personer, blant annet fra firmaet, nå i høst.