<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Cowboy: Den norske forretningsmannen Per Morten Hansen har hatt en lang karriere i lovens gråsoner. Han er tidligere straffedømt, og nå er han igjen tiltalt. Denne gang for medvirkning til hvitvasking av 17 millioner kroner.   Foto: Iván Kverme

Finanscowboy knyttes til hvitvaskingsnettverk

Økokrim knytter hvitvaskingen skandaleombruste Per Morten Hansen er tiltalt for å ha medvirket til, til et internasjonalt hvitvaskingsnettverk. Politi i både Norge og utlandet etterforsker personer i Hansens bekjentskapskrets, som består av alt fra sjeiker i Midtøsten til russiske milliardærer i eksil. 

Den tidligere straffedømte norske forretningsmannen Per Morten Hansen (59), også kjent som “Drammens blakkeste playboy”, har tilsynelatende hatt en oppsiktsvekkende tilværelse de siste ti årene. 

Mens Skatteetaten har jaget ham på hjemmebane, har han operert ut fra en fasjonabel leilighet i den eksklusive bydelen Mayfair i London. Herfra har han pleid omgang med en rekke internasjonale forretningsmenn – mange med lange merittlister fra finansverdenens gråsoner. Bilder Kapital har sett viser et liv i overflod – fine biler, dyre reiser og eksklusive middager.

Nettverket Hansen har bygd opp spenner fra russiske eksilmilliardærer til sjeiker i Midtøsten, og Hansen har tilsynelatende fungert som en slags tilrettelegger for flere av dem. Kapital har tidligere blant annet omtalt hvordan Hansen og Dubais Sheikh Ahmed Dalmook Al Maktoum har tjent betydelige summer ved å ha kjøpt og solgt i de samme selskapene på London-børsen omtrent samtidig. 

Hansen har i stor grad holdt seg unna medienes søkelys i Norge de siste årene. Da dansk politi, på vegne av norske myndigheter, pågrep ham på Kastrup lufthavn i København i november 2019, tok denne anonyme tilværelsen derimot en brå slutt. Hansen var mistenkt for å ha medvirket til grov hvitvasking. 

En måned senere, som en del av samme etterforskning, leverte Økokrim en anmodning til britiske myndigheter om pågripelse og utlevering av den 42 år gamle britiske forretningsmannen og investoren Aleksander Luka Murati. Han er en del av Hansens nettverk i London, og er bare én av en rekke fargerike investorer og forretningsfolk som Hansen har fått kontakt med opp gjennom årene.  

Etterforskningen har ledet til pågripelser i andre land, og det er fremdeles mye pågående etterforskning.
Håvard Kampen, førstestatsadvokat Økokrim

Luksusliv i London: Per Morten Hansen har de siste årene holdt seg med bolig i det eksklusive Mayfair-distriktet i London. Foto: Willy Barton/Shutterstock/NTB

– Del av et kriminelt nettverk

I midten av oktober i år tok Økokrim ut tiltale mot Murati, Hansen og en 35 år gammel nordmann for hvitvasking. De ser denne tiltalen i sammenheng med et internasjonalt kriminelt nettverk som organiserer hvitvasking av utbytter fra store bedragerier, og mener Murati og Hansen er en del av det nettverket. 

– Tiltalen som nå foreligger er et resultat av flere års etterforskning på tvers av landegrenser. Etterforskningen har ledet til pågripelser i andre land, og det er fremdeles mye pågående etterforskning. Vi har tatt tak i den delen som har tilknytning til Norge, og det er hvitvaskingen av disse pengene, opplyser førstestatsadvokat Håvard Kampen i Økokrim.

Pengene skal stamme fra et såkalt direktørbedrageri i Belgia i 2019. Utbyttet ble overført til en konto i Danske Bank som var disponert av en norsk yrkessjåfør. Økokrim mener at Murati er organisatoren bak hvitvaskingen, mens Hansen skal ha hatt en tilretteleggerrolle. Den siste tiltalte, den 35 år gamle nordmannen, skal ha bistått Murati og Hansen i å få kontroll på pengene i Norge.

Alle tre nekter straffskyld på det sterkeste. 

Internasjonal etterforskning: Førstestatstadvokat Håvard Kampen opplyser at etterforskningen av hvitvaskingsnettverket foreløpig har ført til pågripelser i flere land. Foto: Cornelius Poppe/NTB

Ble værende hos yrkessjåfør

Hvitvaskingen skal ha foregått slik: På et overordnet nivå oppretter aktører i det internasjonale nettverket konti i banker i forskjellige land og kanaliserer utbytte fra bedragerier gjennom disse. I den norske saken ble pengene stående fast på kontoen til personen nederst i kjeden – en yrkessjåfør på Østlandet. Sjåføren ble også pågrepet i 2019, men i motsetning til trioen som nå er tiltalt, tilsto han forholdene ganske raskt. I dommen mot ham fra ifjor er deler av hans forklaring gjengitt. 

Sjåføren hevder at han forut for overføringen hadde inngått en avtale med bakmennene om å stille sin konto til disposisjon for en større pengeoverføring. Han hadde angivelig fått opplyst at dette skulle gjelde et uspesifisert beløp som stammet fra lotterimidler i England, og som skulle videresendes til Finland for å spare skatt. 

Da sjåføren fikk pengene overført til sin konto 5. august i 2019, skal han derimot ikke umiddelbart ha forstått at dette var pengene han tidligere hadde inngått en avtale om å formidle videre. Han har forklart at han trodde pengene hadde kommet på inn kontoen ved en feil, og han begynte å bruke av dem. 

Etter noen dager ble han oppsøkt av den tiltalte 35-åringen i saken, og via 35-åringen fikk han instrukser av bakmennene i England. Mens dette pågikk ble bedrageriet i Belgia oppdaget, og det gikk ut en hasteanmodning fra belgiske myndigheter om å ta beslag i kontoen til sjåføren. 

Førstestatsadvokat Kampen viser til dommen mot sjåføren for å illustrere kompleksiteten og omfanget i hvitvaskingsnettverket. Der står det blant annet:

“Dokumentasjonen i saken viser at det etter dette ble opprettet kontakt mellom sjåføren og bakmenn i England som var knyttet til bedrageriet som er beskrevet i tiltalen. Sjåføren fikk instrukser om overføring av 1.500.000 amerikanske dollar til en konto i Hong Kong. Han iverksatte overførselen, men denne ble stanset av banken. Deretter forsøkte han, etter nye instrukser fra bakmenn, å overføre beløp til kontoer i andre land, herunder Polen.”

– Bedrageriet skjer i Belgia, pengene havner i Norge, og ser du på den dommen, ser du at de blir forsøkt overført til to andre land. Vi ser at det er snakk om raske bevegelser over mange land og jurisdiksjoner. Ulempen med et slikt bedrageri er at det ofte ikke blir oppdaget før det har gått en stund. Det er ikke som når noen raner en bank. Fordelen her er at hvitvaskingsrutinene i Danske Bank fungerte godt, sier Kampen. 

Vi ser at det er snakk om raske bevegelser over mange land og jurisdiksjoner. Ulempen med et slikt bedrageri er at det ofte ikke blir oppdaget før det har gått en stund.
Håvard Kampen, førstestatsadvokat Økokrim

Kjente hverandre fra før

– Ser Økokrim noen sammenheng mellom det kriminelle nettverket som den internasjonale etterforskningen har avdekket og nettverket Hansen har omgitt seg med de siste årene? 

– I denne saken nøyer vi oss med å kommentere personene som nå har fått en påtaleavgjørelse. Det sagt, vi ser alltid på “omlandet” rundt personene som er involvert i konkrete saker, men vi har ingen andre vi ønsker å trekke frem pr. nå. Arbeidet som er gjort har foreløpig ledet til store etterforskninger i andre land, sier førstestatsadvokat Kampen. 

Han presiserer at de ser Hansens rolle i denne saken bare i lys av det han er tiltalt for, men at selve hvitvaskingen er planlagt og gjennomført av et organisert kriminelt nettverk. 

– Vi ser at det er bygd opp en struktur og et system for å rekruttere kontoeiere i forskjellige land. Disse kontoeierne tar imot utbytte fra bedragerier og sender, etter instruksjon, pengene videre til sikre havner.

Kontoeierne tar imot utbytte fra bedragerier og sender, etter instruksjon, pengene videre til sikre havner.
Håvard Kampen, førstestatsadvokat Økokrim

– Ser politiet på kontakten mellom Hansen og Murati forut for hvitvaskingen som de nå er tiltalt for? 

–Det er ikke noen hemmelighet at de kjente hverandre fra før, uavhengig av denne saken. Det er mye pågående etterforskning. 

For å gi et bedre innblikk i denne relasjonen mellom Hansen og Murati må vi tilbake til tiden forut for pågripelsen av Hansen på Kastrup i november 2019. 

Trengte penger til cannabisselskap

I månedene før pågripelsen i 2019 jobbet Hansen hardt med å få på bena sitt nyeste hjertebarn, selskapet Danish Pharma Ap i Danmark. Ambisjonen var å starte storstilt dyrking av cannabis. I en firmapresentasjon oppgir Danish Pharma at markedet for cannabis antas å nå 37 milliarder dollar på verdensbasis innen 2023, og at selskapet er godt rustet for å ta en del av den kaka. 

Planen var en årlig produksjon av minst 3.000 kilo cannabisolje til 5.000 dollar pr. kilo, eller mer om kvaliteten ble god. Investorer ble lokket med børsnotering og milliardverdier. Skjønt, på dette tidspunkt hadde ikke selskapet egentlig råd til husleie, og det hadde ikke lykkes dem å skaffe en lisens. 

Hansen jobbet med å få inn investorer, og han henvendte seg rundt i sitt omfattende nettverk. Omtrent samtidig som pengene fra hvitvaskingen havnet inn på konto hos yrkessjåføren på Østlandet, inngikk Murati en avtale om å kjøpe deler av Hansens aksjebeholdning i Danish Pharma. 

Kapital har sett avtalen som ble inngått mellom Murati og Hansens eget selskap Winrose International Ltd, registrert på De britiske Jomfruøyer. De to var enige om at Murati skulle betale 125.000 euro for aksjene (litt i overkant av 1,2 millioner kroner). Rett før Hansen ble pågrepet på Kastrup, ble avtalen kansellert, og pengene ble tilbakeført til Murati.  

Venner fra Midtøsten

Murati var langt fra den eneste Hansen prøvde å få til å investere i Danish Pharma i denne perioden. Rekken av investorer som skal ha vært aktuelle for selskapet gir også et innblikk i Hansens personlige nettverk, og der finner du et oppsiktsvekkende persongalleri. 

Blant annet var han i kontakt med et av Dubais største konsern, Mohammad Omar Bin Haider Holding Group (MOBH), gjennom direktøren for deres britiske investeringsselskap UDC, Zahed Al Battarni. Heller ikke MOBH endte med å investere i Danish Pharma. 

Kapital har tidligere avdekket hvordan Hansen til tider ser ut til å ha samarbeidet med Sheikh Ahmed Dalmook Al Maktoum, et medlem av kongefamilien i Dubai. Det gjelder spesielt en investering de gjorde omtrent samtidig i det lille oljeselskapet ADM Energy i 2019. Kapital er kjent med at ADM-transaksjonene har vært i søkelyset til det britiske finanstilsynet, Financial Conduct Authority (FCA). Hansen har tidligere omtalt dette som en “meget hyggelig investering”. Han har derimot benektet å være en bekjent av sjeiken, men sjeiken selv har i et brev til den kjente action-skuespilleren Steven Seagal trukket frem Hansen som en venn. 

Hvorvidt sjeiken var aktuell for Danish Pharma er uvisst. 

En annen interessent skal ha vært den kontroversielle iransk-britiske forretningsmannen Vincent Tchenguiz. 

– Hansen snakket voldsomt mye om Tchenguiz, forteller en kilde med kjennskap til nettverket rundt Hansen. 

Tchenguiz er en av Englands mest profilerte entreprenører, og han har vært i mange kontroverser gjennom årene. Han var i en periode under etterforskning av den britiske varianten av Økokrim, The Serious Fraud Office (SFO), i forbindelse med kollapsen til den islandske banken Kaupthing i 2008. Han ble på et punkt arrestert, men senere løslatt, og anklagene mot ham ble frafalt. 

Siden kom han igjen i medienes søkelys i 2018 for sin rolle som investor i SCL Group, som eier selskapet Cambridge Analytica. 

Saksøkte SFO: Etter at The Serious Fraud Office (SFO) frafalt anklagene mot Vincent Tchenguiz gikk han til erstatningssak. I 2014 ble han tilkjent erstatning og fikk en offisiell beklagelse av SFO-direktøren. Foto: Andrew Winning/Reuters/NTB

“Vi trenger George”

Etter det Kapital kjenner til, endte ingen av de overnevnte investorene opp med å plassere penger i Danish Pharma, men Hansen hadde flere kort på hånden. Vi har fått tilgang til et opptak av en samtale mellom Hansen og en medarbeider i Danish Pharma i oktober 2019. De to diskuterer problemene selskapet står overfor, spesielt problematikken rundt husleie, og mulige nye investorer. På et punkt i samtalen slår Hansen fast: 

“Vi trenger George.”

Han forteller videre at George kan bidra med penger, pluss at han kan betale 500.000 dollar for lisensen selskapet sårt trenger. 

“Nå går vi mot slutten av oktober. Den lisenssøknaden må inn, ellers så gjør vi en deal med George. Det e’kke noen annen måte å gjøre det på,” slår Hansen fast ifølge opptaket. 

Nå går vi mot slutten av oktober. Den lisenssøknaden må inn, ellers så gjør vi en deal med George.
Per Morten Hansen, lydopptak

Den Hansen refererer til, er den russiske eksilmilliardæren Georgy Bedzhamov. En mann som er en del av nettverket Hansen har omgitt seg med i London. Kapital har sett bilder hvor Hansen blant annet har vært på middager med milliardæren. I samtalen stiller medarbeideren Hansen snakker med spørsmål om Bedzhamov faktisk er likvid nok til å hjelpe dem. 

“Har han blåst 4 milliarder?”

Hansen svarer:

“Nei, men jeg tror pengene er låst.”

Ettersøkt på busser

Georgy Bedzhamov er en tidligere bankdirektør som har vært på flukt fra russiske myndigheter i flere år. I Russland er han tiltalt for å ha underslått flere milliarder kroner fra den en gang så mektige banken Vneshprombank i årene 2009 til 2015. Banken gikk konkurs året etter. 

Bedzhamov søster, Larisa Markus, ble pågrepet i mai 2015, og hun har tilstått å ha vært delaktig i å underslå 1,8 milliarder dollar fra banken. Bedzhamov selv har flyttet til London for å unngå straffeforfølgelse. 

Den russiske påtalemyndigheten har derimot ikke gitt opp kampen om å få tak i både Bedzhamov og pengene han er tiltalt for å ha underslått. I 2019 leide de inn et britisk byrå til å kjøre varebiler rundt i Londons gater med store plakater av Bedzhamov klistret til sidene, og de utlovet dusør til alle som hadde informasjon om hvor han befant seg. 

Det viste seg at han befant seg et stenkast fra Hansens nabolag Mayfair i London, nemlig i en herregård blant Londons mest eksklusive adresser i ambassadestrøket Belgrave Square. Tingretten i London har i en kjennelse fryst Bedzhamovs midler, og han er blitt instruert om ikke å forlate landet. Samtidig har russiske myndigheter innledet rettslige skritt for å ta beslag i eiendommen hans. 

Bedzhamov selv hevder at tiltalen mot ham er politisk motivert. 

Utlovet dusør: I 2019 leide russiske myndigheter en rekke store varebiler som kjørte rundt i London med plakater som utlovet dusør for opplysninger om Georgy Bedzhamov. Stuntet fikk stor medieoppmerksomhet i England. Foto: David Perry/Pa Photos/NTB

Avslørt i Pandora Papers

Skal vi tro nyere tids avsløringer rundt Bedzhamov, fremstår han som noe av en ekspert på hvitvasking. Nylig viste dokumenter fra den såkalte Pandora Papers-lekkasjen at Bedzhamov skal ha benyttet det kypriotiske advokatfirmaet Demetrios A. Demetriades LLC, også kjent som Dadlaw, til å ha overført deler av pengene han er anklaget for å ha underslått. 

Metoden for hvordan dette skal ha foregått går også frem i avsløringene. Det internasjonale journalistnettverket OCCRP beskriver hvordan Bedzhamov og hans medsammensvorne har administrert store lån til forskjellige selskaper verden over. Disse selskapene skal være knyttet til dem, og ofte var lånene gitt uten noe klart vilkår for tilbakebetaling. 

– Disse transaksjonene har klare indikasjoner på hvitvasking, sier direktør i Transparency International, Ilya Shumanov, til OCCRP. 

Disse transaksjonene har klare indikasjoner på hvitvasking.
Ilya Shumanov, direktør i Transparency International

Dadlaw holder som nevnt til på Kypros, som er en nasjon som går igjen i Pandora-lekkasjene. Den lille øya i Middelhavet har vært kjent som et skatteparadis. Uten påvist sammenheng for øvrig hadde også den tiltalte Alexander Murati et av sine selskaper, Iliria Co Limited, registrert der.  

Det har ikke lykkes Kapital å få en kommentar fra Bedzhamov i forbindelse med denne saken. 

På fest: Her er et bilde, sendt fra Hansens mobil, hvor han forteller at han er på bursdagsfest med Bedzhamov i London. Bedzhamov selv sitter ved bordenden og skåler. Foto: Privat

Veien til Mayfair 

Navnene som er nevnt i denne saken tilhører kjente og omstridte internasjonale forretningsmenn, og de viser, om ikke annet, at Hansen over tid har fått innpass i sirkler som er noe utenom det vanlige. Inngangsbilletter til disse sirklene gis ikke til hvem som helst. Et kjapt blikk på bakgrunnen til Hansen viser at han i så å si hele sin karriere har beveget seg langs samme spor som flere av dem. 

På slutten av 80-tallet slo han seg opp som restauratør i Oslo, med steder som Le Canard og Café Frølich, og siden som klubbeier i Drammen. I 1992 ble han idømt syv måneders fengsel for heleri av fire malerier, deriblant det stjålne Munch-litografiet “Madonna”. Det ble påstått at Hansen skal ha fått maleriet som pant for et lån til avdøde Ole Christian Bach. Det var i denne perioden Hansen pådro seg klengenavnet “Drammens blakkeste playboy”.

I 1996 ble Hansen slått personlig konkurs. Senere utviklet han sammen med forretningspartnere i firmaet Elspar et konsept for å få kreditt på toll. Via stråselskaper importerte Elspar billige fjernsynsapparater, videospillere osv., som de så solgte for spottpris til de store elektronikkjedene. Hansen ble av myndighetene sett på som hovedmann, og i 2001 ble han tiltalt for å ha svindlet tollvesenet for over fem millioner kroner. I tillegg ble han tiltalt for å ha skjult aksjer, penger, kunst og verdigjenstander etter sin personlige konkurs; og han var tiltalt for vold og å ha bedratt en forretningspartner.

I 2003 endte saken med at Hansen ble dømt til 18 måneders fengsel, og han fikk fem års konkurskarantene. Han ble også dømt til å betale staten over fire millioner kroner i erstatning. Han ble i tillegg dømt for bounndragelse for et samlet beløp på tre millioner kroner. Rundt 2010 skiftet han så beitemarker til England.

– Ber om mer etterforskning

– Hansen erkjenner ikke straffskyld, og nå som påtalemyndigheten har fattet tiltalevedtak, ser vi frem til en rettslig behandling av saken, sier Hansens forsvarer, Christian Flemmen Johansen i Elden. 

Hansen erkjenner ikke straffskyld, og nå som påtalemyndigheten har fattet tiltalevedtak, ser vi frem til en rettslig behandling av saken.
Christian Flemmen Johansen, Hansens forsvarer

Hansen mener at selve premisset for Økokrims siktelse er feil. Han avviser kategorisk at det skal ha funnet sted noe bedrageri i Belgia, og han ser frem til å møte Økokrim i Belgia.

– Vi har i lengre tid bedt om at det gjennomføres ulike etterforskningsskritt i utlandet. Økokrim har foreløpig motsatt seg dette, men vi forutsetter nå at dette vil bli gjort nå som saken skal opp til rettslig behandling. Det vil være av avgjørende betydning at saken er forsvarlig belyst til når den skal behandles i retten, sier Johansen. 

Mer etterforskning: Per Morten Hansens advokat, Christian Flemmen Johansen i Elden, opplyser at de har bedt Økokrim om å gjennomføre ulike etterforskningsskritt i utlandet. Foto: Heiko Junge/NTB

– Løgn og fanteri

Per Morten Hansen sparker noe kraftigere fra overfor Kapital. Han er soleklar på at han mener at Økokrim farer med “løgn og fanteri”, og han formelig raser over politiets arbeid. Ifølge Hansen har det aldri forekommet noe direktørbedrageri, og derfor er tiltalen mot ham grunnløs. Om noe ligger skylden for hele affæren hos Danske Bank, slik Kapital har forstått Hansen.  

Han hevder videre at han uansett ikke har noe med dette å gjøre, og at han ikke kjent til pengeoverføringene, men at han etter han ble siktet har sett seg nødt til å gjøre omfattende egne undersøkelser. På bakgrunn av funnene fra disse undersøkelsene skal han ha sendt en bekymringsmelding til finanstilsynene i Belgia, Luxembourg og Danmark. 

Hansen hevder også at de 17 millionene som endte på bankkontoen til trailersjåføren var en transaksjon mellom to utenlandske selskaper, hvor kontonummeret til trailersjåføren var oppgitt som kontonummeret til mottagerselskapet uten at sjåføren hadde noen tilknytning til det. 

– Dette viser at det utelukkende er banken som overførte pengene sin skyld. De pengene skulle aldri ha gått til den kontoen, hevder Hansen. 

På spørsmål om hvorfor dette skal bevise at pengene ikke kan stamme fra et direktørbedrageri har ikke Hansen noe annet svar enn å vise til det han kaller “rotet i banken”. Han understreker at han aldri har hatt noe med noe hvitvasking å gjøre og påpeker: 

– Jeg kjenner ikke selskapene, jeg kjenner ikke trailersjåføren. Jeg kjenner absolutt ingen, hevder han.

Jeg kjenner ikke selskapene, jeg kjenner ikke trailersjåføren. Jeg kjenner absolutt ingen.
Per Morten Hansen

Det nære nettverket

Men noen kjenner faktisk Hansen. Det gjelder spesielt den tredje tiltalte i denne saken: den 35 år gamle nordmannen som fysisk oppsøkte trailersjåføren og overleverte ham instrukser fra bakmennene i England.

Det viser seg at 35-åringen er en god venn av Hansens datter i Oslo. Etter det Kapital kjenner til, har 35-åringen blant annet vært med Hansen og datteren på ferieturer til Hemsedal. Noe Hansen selv innrømmer overfor Kapital.

— Ja, han er en venn av meg. Han koblet jeg sammen med engelskmannen i saken. Så reiste han ned til lastebilsjåførens adresse for å se hva som hadde skjedd. 

Hansen understreker at han ikke har noe greie på hva den aktuelle transaksjonen gjaldt, men han er like fullt klar på at pengene ikke kan stamme fra et direktørbedrageri.

– Bare for å få dette rett. Før du ble pågrepet på Kastrup, og lenge før tiltalen, så hjalp du Murati med å få kontakt med en venn av deg, som så dro til lastebilsjåføren for å forhøre seg om disse pengene?

– Er det noe galt i det? Jeg koblet de to sammen. Det er helt riktig.

– Hva var det med disse pengene som gjorde at Murati ville sende din venn for å sjekke hva som hadde skjedd med dem?

– Jeg har ingen aning, sier Hansen, som gjentatte ganger understreker at pengene uansett ikke stammer fra en kriminell handling. 

– Formidlet bare konti

Hva Murati angår, som Økokrim mener er bakmannen for hvitvaskingen, erkjenner heller ikke han straffskyld, og han kjenner seg ikke igjen i rollen som Økokrim har tildelt ham.  

– Han mener at han har formidlet kontoer, og ikke at han skal ha vært noen form for organisator. Han har ikke noe nærmere kunnskap om hvor disse pengene kommer fra, sier Muratis advokat, Øystein Storrvik i Advokatfirmaet Storrvik. 

I motsetning til Hansen tar ikke Murati stilling til om det har vært noe bedrageri i utgangspunktet. Han hevder at han simpelthen ikke kjenner til at noen kriminell handling har vært begått forut for at han formidlet kontoer. 

– Vi legger til grunn at påtalemyndigheten kan bevise at pengene har et kriminelt opphav, sier Storrvik.  

Han opplyser at Murati har bekreftet at det har vært kontakt mellom ham og Hansen, men at han ikke oppfatter at Hansen har hatt noen rolle i pengetransaksjonen. 

– Formidlet konti: Muratis advokat, Øystein Storrvik, mener Økokrim grovt overvurderer hans klients rolle i saken. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB

I en fengslingskjennelse mot Murati fra juni i år går det frem at påtalemyndigheten ikke fester særlig lit til engelskmannens forklaring om sin rolle. I kjennelsen står det:   

"Samlet sett gir siktede inntrykk av å ha en underordnet rolle i et engangsprosjekt preget av trusler. Dette bildet er etter påtalemyndighetens syn ikke forenlig med det som blant annet fremgår av ... [...] Det vises videre til at norsk og utenlandsk politi har etterforsket saken over lengre tid, siden august 2019, og har god oversikt over nettverket involvert i denne hvitvaskingsoperasjonen."

Den norske 35-åringen nekter også straffskyld i saken, opplyser hans advokat, Thomas Øiseth i Advokatfirmaet Furuholmen.  

Hva angår påstanden om at det ikke skal ha forekommet noe bedrageri i utgangspunktet, nøyer førstestatsadvokat Kampen seg med å si at det vil bli behandlet i den kommende rettssaken. Han viser også til at retten fant det bevist i dommen mot lastebilsjåføren fra ifjor. 

– Kan hende vi snakket sammen

Hansen reagerer kraftig når Kapital forteller han at Økokrim ser han og tiltalen i sammenheng med et internasjonalt hvitvaskingsnettverk. 

– Jeg svarer bare på ting som har med tiltalen å gjøre, men jeg er overhodet ikke en del av noe internasjonalt hvitvaskingsnettverk, sier han.  

Jeg svarer bare på ting som har med tiltalen å gjøre, men jeg er overhodet ikke en del av noe internasjonalt hvitvaskingsnettverk.
Per Morten Hansen

Når Kapital spør Hansen om investorvennene som han prøvde å få med i Danish Pharma, er han avvisende. Om Bedzhamov sier han først at det aldri var snakk om å få ham inn som investor, men etter å ha blitt forelagt innholdet i lydopptaket vist til tidligere i saken, kommenterer han kort:

– Ja, ja. Det kan godt hende at vi snakket om det.

– Har du fått med deg at han nå er i søkelyset i forbindelse med Pandora Papers-lekkasjene for nettopp hvitvasking?

– Det må du ta med ham.

Hansen ønsker ikke å kommentere hva slags relasjon han har til Sheikh Ahmed Dalmook Al Maktoum, Vincent Tchenguiz og andre nevnt i denne saken, men nøyer seg med å påpeke:

– Ingen av disse menneskene kjenner hverandre på kryss. De er ikke en del av noe nettverk. 

Investorene uteble

Noen måneder etter at Hansen ble pågrepet, ble Danish Pharma oppløst. Tidligere Nattopharma-topp Hogne Vik hadde høsten 2019 blitt hentet inn som direktør. Hans karriere i cannabis-bransjen ble kortvarig.  

Overfor Kapital opplyser Vik kort at selskapet er historie, og at han er ferdig med saken. 

– Det var, etter det Kapital har forstått, mange store investorer som snuste på å investere i Danish Pharma. Kan du si noe om hvem disse var og hvorfor selskapet ikke klarte å lande de avtalene dere trengte?

– Nei, det kan jeg ikke, og jeg tenker vi avslutter samtalen der, sier Vik kontant og avslutter samtalen. 

Hentet inn: Den tidligere Nattopharma-toppen Hogne Vik ble hentet inn til Danish Pharma. Foto: Iván Kverme

Den dagen Hansen ble pågrepet på Kastrup i 2019, var han på vei til et planleggingsmøte med sine samarbeidspartnere i Danish Pharma. På agendaen sto regninger, potensielle investorer og kapitalinnhenting.

Reportasjer