200 millioner dollar til TikTok-artister

Selskapet bak den svært populære kinesiske appen skal dele ut 200 millioner dollar til amerikanere som legger ut kreativt innhold på TikTok.

Imagepleie fra TikTok: Amerikanske myndigheter truer med å forby den kinesiske appen, som nå kommer med stadig flere tiltak for å gjøre seg lekre i USA.  Foto: Danish Siddiqui
Reportasjer

Donald Trump og amerikanske myndigheter mener det er for tett link mellom ByteDance, selskapet som eier TikTok, og kinesiske myndigheter. Appen skal bli brukt til å spionere på brukerne, og amerikanerne truer med å forby appen.

For å møte disse truslene kommer TikTok nesten daglig med kreative mottiltak. For et par dager var det snakk om å øke staben i USA med 10.000 ansatte, nå skriver Techcrunch at det skal settes av 200 millioner dollar som skal deles ut til de mest spennende innholdsleverandørene.

Oppkjøp av TikTok?

TikTok handler om å legge ut videoer av eller med seg selv, og 16 år gamle Charli D’Amelio er et av råeste eksemplene på dette. Hun er en amerikansk danser med over 73 millioner følgere og den store favoritten blant tenåringene som er de klare mest ivrige brukerne av TikTok.

De pengene som nå settes av er utelukkende rettet mot amerikanere. TikTok Creator Fund skal hjelpe «kvalifiserte» innholdsleverandører med å tjene penger til livets opphold. Men D’Amelio får ingen penger, aldersgrensen er nemlig 18 år.

De aktuelle mottagerne av penger fra potten må også nå et visst antall følgere og kontinuerlig legge ut originalt innhold som er i tråd med TikToks retningslinjer.

Disse grepene vil ikke redusere Kinas kontroll og innflytelse, men nå har det også dukket opp rykter om at amerikanske investorer ønsker å kjøpe ut ByteDance for å overta aksjemajoriteten i TikTok.

I april passerte den kinesiske appen to milliarder globale brukere. Men USA er ikke det eneste landet som er bekymret for sikkerhetsutfordringene knyttet til TikTok. India har over 200 millioner av brukerne, og for en drøy måned siden kom naboen i sør amerikanerne i forkjøpet. TikTok og 58 andre kinesiske apper ble da forbudt.

Reportasjer