Hjemmekontor blir normalen i Siemens

140.000 ansatte i Siemens må ikke lenger møte opp på jobb hver dag. Også etter pandemien vil mange medarbeidere i det globale konsernet fortsette med hjemmekontor.

Ikke lenger tabu: Også etter pandemien vil Siemens-ansatte over hele verden kunne jobbe to til tre dager hjemmefra.  Foto: Thomas Brun
Reportasjer

I mange år har mobilt arbeid vært tabu i tyske bedrifter. Men nå skriver Der Spiegel at nettopp tyske selskaper skynder seg med å ta i bruk hjemmekontoret som en del av den faste jobbhverdagen.

I et ferskt styrevedtak er det bestemt at mer enn halvparten av de 140.000 ansatte kan holde seg hjemme i to til tre dager. – Vi har sett hvor produktivt og effektivt mobilt arbeid kan være. Mange av motforestillingene har forsvunnet, sier Jochen Wallisch i Siemens.

Passe på det ergonomiske

Men noe krav til hjemmekontor blir det ikke. Både ansatte og ledere på alle plan må være enige. Toppledelsen støtter imidlertid overgangen. For konserndirektør Roland Busch er modellen en videreutvikling av selskapets bedriftskultur. – Den er også knyttet til en ledelse som ser på resultater, ikke på at man befinner seg på kontoret.

Fagforeningene i Siemens stiller ser også positive til den nye modellen, men de ansattes representanter stiller krav til hvordan hjemmekontoret skal se ut. – Det er flere punkter som vi må bli enige om. I mange år har vi for eksempel snakket om ergonomiske arbeidsplasser, og da må det ikke bli slik at man i fremtiden skal jobbe på kjøkkenbordet med en liten laptop, lyder en av reaksjonene fra fagforeningen.

Siemens er heller ikke alene i Tyskland med planer om å øke bruken av hjemmekontor. I en undersøkelse gjennomført av forskningsinstitusjonen Ifo-Institut sa 54 prosent av et utvalg på 7.300 bedrifter at de forventer en varig økning av mobilt arbeid.

Store deler av den norske Siemens-virksomheten er nå samlet i Siemens Energy, energiselskapet som tidligere i år ble skilt ut som en egen enhet. – Det litt for tidlig å si hvordan dette blir gjennomført i Norge helt konkret. Men ledelsen i både Siemens og Siemens Energy i Norge har gjort seg mange av de samme erfaringene som i Tyskland, sier kommunikasjonsdirektør Stian Thorsrud i Siemens Energy. 

Reportasjer