De ville dyrene i Afrika foretrekker elbil
Safari ombord på et luksustog i Sør-Afrika, elektrifiserte safaribiler i Kenya og opplev Afrika sjøveien på cruise. Her er siste reisenytt fra det afrikanske kontinentet.
Safari på skinner
Det åpner stadig nye, flotte og eksklusive lodger på det afrikanske kontinentet, noen mer særegne enn andre. Som eksempelvis Kruger Shalati, et splitter nytt toghotell permanent plassert på Seleti-broen over elven Sabie i Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika. Luksustoget var i bevegelse for vel 100 år siden, før det ble parkert over natten. Der har det stått siden. Nylig ble det totalrenovert, og resultatet er intet annet enn spektakulært. Det overdådige overnattingsstedet har 31 rom med gulv-til-tak-vinduer, for maksimal utnyttelse av den vidstrakte utsikten. Her kan du nyte det berømte nesten 20.000 kvadratkilometer store villmarksområdet, med et imponerende mangfold av ville dyr, i fred og ro. Hotellet kan ellers by på både førsteklasses gourmetrestaurant, samt terrasse og utendørs basseng, slik at gjestene trygt kan ta seg et bad mens krokodiller, flodhester, løver, bøfler og elefanter spankulerer forbi.
Elektrifiserer Kenya
Regjeringen i Kenya gav nylig store tilskudd til en svensk-kenyansk startup som skal elektrifisere landets gamle safaribiler. Dette gjøres ved å installere nye drivlinjer, og på taket plasseres solcellepaneler som kan holde kjøretøyene i gang i timevis.
I tillegg til det rent klimamessige har de nye jeepene også en annen fordel, nemlig at de lager mye mindre støy. Dermed forstyrrer de i mindre grad, og sjåførene kan komme enda tettere på de ville dyrene.
Prislappen beløper seg til 300.000 kroner pr. kjøretøy. Dette vil, ifølge selskapet, betale seg innen tre til fem år.
Roam ble grunnlagt for fem år siden av en gjeng LiU-studenter. I begynnelsen var de seks personer. Nå teller de 70 ansatte. Fabrikken ligger ved flyplassen i hovedstaden Nairobi. Her utvikles det ikke bare miljøvennlige safaribiler, men også elektriske motorsykler og bybusser.
Bedriften landet nylig en kapitalinnhenting på 65 millioner kroner som ble ledet av Silicon Valley-investorer, og ble tidligere i år kåret til et av verdens 100 mest innflytelsesrike selskaper av nyhetsmagasinet Time.
Hurtigruten til ekvator
Her er en nyhet for deg som ønsker å oppleve Afrika sjøveien. Denne vinteren lanserer Hurtigruten Expeditions et krysstokt som inkluderer Kapp Verde, Gambia, Guinea-Bissau og Senegal. Bakgrunnen for satsingen rundt ekvator er ifølge selskapet en økning i etterspørselen etter varmere reisemål. Reisen varer i 13 dager, og foregår med MS Spitsbergen.
Båten har plass til 200 gjester og rommer, foruten alle de bekvemmeligheter man kan forvente av et cruiseskip, også et eget Science Center, hvor besøkende kan drøfte opplevelsene underveis med eksperter i både biologi, geografi, oseanologi eller zoologi. Krysstoktene er lagt til november, desember og januar.
Kapital Reises ansvarlige redaktør Trygve Hegnar eier fem prosent av Hurtigruten gjennom selskapet Periscopus AS, og er Hurtigrutens styreleder.