Ikke størrelsen som teller

Landet er kanskje lite i størrelse, men tar definitivt igjen på en rekke unike opplevelser i fantastiske omgivelser. For Seychellene frister ikke kun med kritthvite strender og smaragdgrønt hav. Øygruppen er mangfoldig, også når det gjelder kultur.

seychellene Foto: NTB Scanpix
Reise

Øyparadiset Seychellene ligger øst for Afrika, og består av 115 øyer med vaiende kokospalmer på langstrakte strender og vakker natur, omringet av et krystallklart hav. Det er ikke uten grunn at nasjonen har blitt en av verdens mest populære destinasjoner for bryllupsreise. 

Her finner man alt fra romantiske boutiquehoteller og luksuriøse bungalower på paller over krystallklart vann, til familievennlige resorter og eksklusive hotellkomplekser med et bredt utvalg av aktiviteter. 

De tre største øyene, henholdsvis Mahé, Praslin og La Digue, er de mest populære destinasjonene. Allerede når man stiger ut av flyet ved ankomst kan man se de karakteristiske granittsteinene, store som hus. 

Kjøreturen fra Seychelles International Airport i Mahé og inn til sentrum av hovedstaden Victoria er ikke lang. Her kan man spasere rundt i lokale butikker, kunstgallerier, spise på kreolske restauranter, ta en tur til matmarkedet som bugner av eksotiske krydder, frukter og fersk fisk rett fra Det indiske hav. Mahé er ideelt for å kombinere strandliv med turer og andre aktiviteter, som sykling, fjellklatring, golf og en rekke vannsportaktiviteter. 

Rundt øyene svømmer over 800 fiskearter – den som er glad i dykking og snorkling vil altså ikke bli skuffet. Er man mer fugl enn fisk, kan man ta turen opp i fjellene på Mahé som gir et panoramisk overblikk over hva Seychellene har å by på. 

En reise til den lille nasjonen passer fint året rundt. I desember og januar er været litt varmere og mer fuktig på Seychellene. Mai til september er preget av et tørrere klima, med litt lavere temperaturer, på rundt 26 grader. Mens de resterende månedene har et typisk varmt og tropisk klima. De som ønsker å ta turen til den idylliske øygruppen kan vente seg en flytur på rundt 14 timer fra Oslo til den største øya Mahé, med mellomlanding i Dubai med Emirates eller i Doha med Qatar.

Bo

Foto: Fourseasons.com

På den private øya Félicité, 55 kilometer fra Mahé, befinner den luksuriøse boutique-strandresorten Six Senses Zil Pasyon seg. Eksepsjonell flora vokser på øya; hold øye med ville vaniljeorkideer, kokosnøttpalmer, vill mango, bananer og appelsiner, tipser Celina Gylthe i reisebyrået beCuriou

Desroches er en annen øyfavoritt og blir beskrevet som en av de vakreste, med nydelige sandstrender beskyttet av et rev rikt på korall og marint liv. Her gjenåpnet Four Seasons Resort Seychelles for to år siden, og tilbyr familier et luksuriøst gjemmested, ifølge reiseeksperten. Hotellets strandvillaer smelter sømløst inn i den eksotiske vegetasjonen, og hver villa har privat basseng og direkte tilgang til stranden.

Spise

Foto: Marieantoinette.sc

Seychellene byr på en rekke kulinariske opplevelser av høy standard, alt fra fine dining til puber og kule kafeer. Den mest kjente restauranten blant de 115 øyene er uten tvil Marie Antoinette, som befinner seg på Mahé. Restauranten, som ble erklært et riksmonument i 2011, har servert tradisjonelle og lokale retter i over 100 år. 

En annen historisk og populær restaurant er La Plaine St. Andre, som befinner seg på en eiendom fra 1792. Her ble det opprinnelig tørket kokosnøtter og lagd krydder. Nå lages det Takamaka-rom der, i tillegg til at man disker opp smaksbomber av noen retter i restauranten som befinner seg i det gamle plantasjehuset.

Drikke

Foto: La Cave a Vins

Med tusenvis av kokospalmer i øyparadiset har innbyggerne lært å utnytte det man har. Palmevin, også kjent som Kalou, er en drikk med høy kulturell verdi som kun er produsert med naturlige ingredienser. 

En annen spesialitet på Seychellene er Coco d’amour, som er en tropisk likør med kokossmak fra nøttene til coco de mer-trærne. Besøk en av de lokale vingårdene, for eksempel La Cave a Vins, som produserer den lokale drikken i flasker formet som nøtten fra coco de mer-trærne, i tillegg til franske viner og annet brennevin.

Shopping

Foto: Lawson WoodSplashdown

Selv om man ikke reiser til Seychellene for å shoppe, er det verdt å sjekke ut de lokale markedene og butikkene, som for det meste befinner seg på Mahé. Her kan man finne spesialbutikker med lokalproduserte godsaker som parfymer, suvenirer, te og kryddere. De to sistnevnte produktene er blant landets viktigste eksportvarer. 

Et par andre ting som man bør kjøpe med under oppholdet er svarte perler. Dra til perlefarmen Black Pearl Seychelles, som ligger i nærheten av flyplassen og ble grunnlagt av en nordmann. Der dyrkes det grå-svarte perler i Pinctada Margaritifera-muslinger.

Oppleve

seychellene giant tortoise Foto: NTB Scanpix

På Seychellene finner man to av stedene på Unescos verdensarvliste som absolutt er verdt et besøk: naturreservatet Vallée de Mai, og Aldabra Atollen. Sistnevnte er verdens nest største korall-atoll, hvor man kan se kjempeskilpadder, utstyrt med et panser på opptil 140 centimeter og som veier 250 kilo. 

Vallée de Mai ligger i Praslin nasjonalpark og har et plante- og dyreliv som ikke finnes andre steder i verden. Øya er blant annet det eneste tilholdsstedet for den svarte seychellpapegøyen og coco de mer-palmene, som lager verdens største plantefrø.