+ mer
Pandemi-vinner: Erik Ringen Skjærstad, leder i retailsuksessen Musti med 50 dyrebutikker i Norge. Foto: Privat

Suksess som sekundant

Lederen for Norges største dyrebutikkjede lever sitt privatliv litt under fartsgrensen, men gir bånn gass på jobb.

– Hva betyr tid for deg?

– I business: å skape mest mulig på kortest mulig tid. Privat er det motsatt. Da forsøker jeg å nyte øyeblikkene og ikke klemme inn for mange aktiviteter på kort tid. Mer tid på færre ting skaper mer kvalitet, tror jeg. Disse supermenneskene som forteller deg hvordan vi skal leve livet med treningsøkter før jobb, spise riktig, være på web-seminarer, reise dit eller gå på den restauranten, er ikke noe for meg. Jeg liker bedre å legge meg litt under fartsgrensen privat, men over i jobbsammenheng.

– Hva bruker du tid på?

– Nesten all tid i Musti går med til å være en sekundant. Jeg er veldig glad i langrenn, og der ser vi landslagstreneren som løper ved siden av utøverne sine. Gir dem råd, tipser, skriker, skaper energi – jager dem fremover. Jeg er ikke en leder som sitter på tribunen og bare lar ting skje. Sekundanten jobber tett på teamet. I detaljhandel er menneskene den viktigste motoren å bruke tid på. Det er ikke nok å bygge et godt konsept og ta riktige beslutninger. For dersom du ikke evner å være tett på og få med deg laget ditt, vil ikke konseptet lykkes. Når jeg ikke er på jobb, er jeg nesten utelukkende sammen med min kjære og mine tre barn.

– Er tid penger?

– I et forretningsperspektiv er det jo det. For oss i Musti har vi mange konkurranse-parametere. Et av dem er å skape mye på kort tid.

Enorm vekst

Erik Ringen Skjærstad er administrerende direktør for Musti i Norge, som åpnet sin første butikk i 2016. Musti er Nordens største dyrebutikkjede med over 300 butikker i Sverige, Finland og Norge. Konsernet omsatte for rundt tre milliarder kroner i 2020. På mindre enn fem år har kjeden åpnet 50 butikker i Norge, hele 19 av dem etter mars 2020, og veksten ser ikke ut til å stoppe. Skjærstad har tidligere arbeidet for blant annet Statoil, Varner og Enklere Liv.

– Hvor mye jobber du?

– Ved PCen rundt 55–65 timer i uken, men i hodet er jeg nok på jobb hele tiden.

– Hvordan har coronatiden vært?

– Kjæledyr har vært svært viktig for mange i denne pandemien, så Musti har hatt det helt fantastisk. Vi fikk holde åpent fordi vi ansees som en essensiell butikk. Vi gjorde nettopp en landsdekkende undersøkelse om nordmenns forhold til kjæledyr, og hele 32 prosent velger å betro seg til hunden fremfor familien. Nesten 50 prosent mener de snakker for mye med dyret sitt, og rundt 60 prosent mener at dyr gjør dem lykkeligere og at det gir livet mening. Rundt 40 prosent har dem liggende i sengen. Kjæledyrbransjen er fargerik og den har rett og slett tatt helt av, også når det gjelder netthandel. Vi er faktisk en av Norges raskest voksende varehandelsaktører, og det er vi stolte av.

Kjæledyrbransjen er fargerik og den har rett og slett tatt helt av, også når det gjelder netthandel. Vi er faktisk en av Norges raskest voksende varehandelsaktører, og det er vi stolte av.

– Hva bruker du tid på i en oppstartsfase?

– Ansette riktige mennesker og skaffe de beste lokalene. For å lykkes må de rundt ha tillit til min historie. Det tyngste var å få gårdeiere til å satse på en merkevare som var ukjent i Norge. Jeg skrapte mye på døren til Thon, og husker godt første møte med eiendomsavdelingen. Da jeg fortalte om vår ambisjon – å starte 15 butikker pr. år – tenkte nok flere at her kommer enda en eplekjekk kar som tror han har verdens beste konsept. I dag er Thon en veldig god samarbeidspartner.

– Hvordan er tiden når du ikke tjener penger i en nystartet bedrift?

– Lønnsomheten lot vente på seg, men vi så hvordan den organiske veksten økte med 30 prosent hvert eneste år. Flere dømte oss nedenom og hjem, men vi visste bedre. I 2016 leide jeg et kontor på tolv kvadratmeter på Vinderen i Oslo, og omsetningen etter de første butikkåpningene var skremmende lav. Ingen i Norge hadde hørt om Musti. Nå har vi snart en halv milliard i omsetning, 50 butikker og nesten 300.000 registrerte “venner” i Mustiklubben.

– Du har arbeidet 20 år i detaljhandel. Hva er det viktigste å bruke tid på i retail?

– Lederskap. Det sies at man skal være visjonær, beslutningstager og en rollemodell, og det er selvsagt viktig, men for meg handler retail, som jeg sa innledningsvis, om å være en sekundant som er “på” og skaper driv. Altfor ofte ser jeg dresskledde toppsjefer som sitter på kontoret og delegerer via et ordrehierarki, noe jeg tror skaper distanse til der verdiskapningen foregår. Du kan ha verdens beste konsept, sortiment og priser, men klarer du ikke å skape positivitet og glede, vil du ikke lykkes. Jeg har arbeidet med bensin og bilvask, leddgikt- og støtteprodukter, opphøyde toaletter, piggsko og mote, men jeg har aldri sett kunder dedikere seg så mye til butikk og medarbeidere som i denne bransjen. I sport eller apotek shopper du mer utfra der du er. I dyrebransjen skal du tilbake for å møte Trine, for hun kjenner deg og hunden din. Det er en helt unik “passion” og en viktig menneskelig relasjon. Jeg er helt sikker på at Musti har lykkes først og fremst på grunn av alle superstjernene vi har i butikk. Jeg er utrolig stolt av dem.

I dyrebransjen skal du tilbake for å møte Trine, for hun kjenner deg og hunden din.

– Hva er det underligste du har sett folk bruke tid på når det gjelder dyr?

– Vi har spaavdelinger i 12 av våre butikker hvor vi vasker, klipper, føner og gir dyrene massasje. Dette er et konsept som har tatt helt av.

Det enkle er ofte … Erik Ringen Skjærstad gikk for italiensk dykkerklokke og valgte Panerai Luminor Marina. Foto: Privat

Best med private equity 

Ringen Skjærstad startet sin karriere hos Statoil, hvor han opplevde lange prosesser og til tider mye byråkrati, før han gikk videre til kleskonsernet Varner. Der var det motsatt med korte prosesser og raske beslutninger.

– Du har arbeidet for ulike eiere. Hva er den største forskjellen tidsmessig?

– Jeg setter nok mest pris på å jobbe for private equity. Da EQT Partners eide Musti Group, opplevde jeg lite politikk og alliansebygging. Du sitter ikke og lurer på hvem du skal holde deg inne med, men hvordan du kommer fra A til B. Når det gjelder tid, har EQT Partners klampen i bånn, de vil utvikle og de vil fremover – raskt. I Varner-familien, hvor de tenker langsiktig eierskap, er det tette relasjoner i toppledelsen og mer magen og hjertet som bestemmer. Da jeg ledet Enklere Liv, gikk det galt da nye eiere beveget seg bort fra grunnkonseptet som gründeren Sverre Stensen etablerte, en person som jeg har stor respekt for. Jeg valgte derfor å slutte.

– Hvordan opplevde du å gå til det ukjente?

– Hvis du ikke kjenner “passion” når du går på kontoret og ikke helt tror på det du driver med, blir det vanskelig. Jeg må jobbe med noe jeg elsker. De siste fem årene har vært de mest givende og morsomme i min karriere. Mange stilte spørsmål da jeg fortalte at jeg skulle begynne å jobbe i dyrebransjen, men jeg var overbevist om at dette konseptet ville bli en suksess.

– Bruker du lang tid på beslutninger?

– Nei, det er viktigere å gjøre ti ting og bomme på tre enn å gjøre fem ting feilfritt. Det å være rask og ha momentum er helt avgjørende for det vi driver med. Det farligste i retail er å bli “fat and happy” – å tro at man er god nok. Vi kan alltid bli bedre i det vi driver med. I Musti snakker vi mye om at vi må jakte forbedring. Å være god skaper stolthet.

– Ser du mye på klokken?

– Ja, jeg er veldig opptatt av tid. Den er både en venn og en fiende. Tiden plager meg i hverdagen fordi jeg føler at jeg er bakpå hele tiden, det er så mye jeg ønsker å få gjort.

jeg er veldig opptatt av tid. Den er både en venn og en fiende.

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er en Panerai. “Flashy” klokker er det verste jeg ser. Jeg hadde det før, men nå er jeg blitt litt klokere. Dette er en Luminor Marina 8 Days som ble utviklet spesifikt for Italienske kommandosoldater. Klokker er veldig individuelt, men for meg var det viktig å ha en nedtonet klokke som ikke tiltrekker seg så mye oppmerksomhet. Og hvorfor Panerai, vel ... de som skjønner det, de skjønner det. I tillegg liker jeg å trekke klokken en gang i uken, det skaper en slags relasjon til klokken og til tiden.

– Har du behov for tid for deg selv?

– Ja, og det får jeg etter at barna har lagt seg og på mine skiturer. I det siste har jeg fått et veldig nært forhold til tid. Jeg er jo ikke så gammel, 47 år, men nå er jeg inne i en litt lei fase som jeg håper går over fordi jeg tenker mye på dette – at jeg begynner å bli eldre. Jeg hadde ingen 40-årskrise, men jeg har en følelse av at jeg er på vei inn i en 50-årskrise.

Jeg hadde ingen 40-årskrise, men jeg har en følelse at jeg er på vei inn i en 50-årskrise.

Urolig hvis ting går for sakte

– Hvordan er det å bygge opp en virksomhet med tre små barn?

– Min kjære er eier i sitt eget selskap og har nok å holde på med. Det betyr at vi må forsake mye av det vi drømmer om å gjøre som å spille golf på lørdag, gå lange skiturer eller trene rett etter jobb. Vi har heller ingen au pair som henter barn i barnehagen eller på skolen, så tiden flyr.

Hender det at du sløser med andres tid ved å komme for sent?

– Ja, men bare i møter hvor jeg vet at møtedeltagerne tilgir meg.

– Om andre kommer sent til deg?

– Det er greit så lenge jeg vet at de har samme trøkk som meg.

– Dveler du ved tid?

– Jeg er nostalgisk til steder og opplevelser som jeg har hatt som ung. Når jeg kjører til Kongsberg, drar jeg ofte bort til befalsskolen eller andre steder jeg har vært. Jeg er oppvokst på Løten. Som liten gutt ble jeg av og til spurt om hva jeg ville bli når jeg ble stor. Sjef, svarte jeg. Sjef for Statoil var det ultimate. Min mor gjorde ofte narr av meg for hun syntes at jeg var litt for selvsikker i ung alder. I tenårene var jeg opptatt av å være flink og å oppnå tillit, være en person folk respekterte. En flink gla’gutt.

Jeg er nostalgisk til steder og opplevelser som jeg har hatt som ung.

– Hvordan tar du kritikk?

– Ganske bra. Jeg er opptatt av å kunne sparre med mine egne, og jeg lytter alltid til deres argumenter. Hvis prestisje får for stor betydning for beslutningstager, går det ofte galt. Akkurat det har jeg sett altfor mye av.

– Hva gjør deg urolig?

– Når jeg føler at tempoet begynner å falle. Jeg hadde en sjef som kun fikk ro i sjelen når folk løp i gangene utenfor kontoret hans. Da visste han at tempoet var bra.

– Hva irriterer deg mest?

– Folk som ser problemstillinger utelukkende med fokus på kostnader og begrensninger i stedet for å se på mulighetene. Så plages jeg av folk som ikke er ekte, som kun er opptatt av staffasje og at de tilfredsstiller omgivelsene sine. Jeg trives med folk som er litt ukonvensjonelle og som kan gi litt gass selv på en mandag. Jeg har ikke lyst til å bli en slik 60-åring med rutiner på alt.

Jeg trives med folk som er litt ukonvensjonelle og som kan gi litt gass selv på en mandag. Jeg har ikke lyst til å bli en slik 60-åring med rutiner på alt.

– Hva er det beste rådet du har fått?

– Jeg mistet min far i kreft i 2014. Han jobbet 47 år som postmann. Han sa alltid at det viktigste ikke er hva slags jobb du har, men hvor bra du gjør den. At de viktigste verdiene ikke handler så mye om titler, penger og hus, men om å være god. Det er også min drivkraft.

– Har din suksess hatt en pris?

– Det er dager hvor jeg ikke har denne verdifulle samtalen med barna før de legger seg. Jeg ønsker jo å være en nær sparringpartner for dem og at vi kanskje gjorde enda flere aktiviteter sammen. Når det er sagt, er jeg veldig fornøyd med livet mitt. Jeg har funnet mitt livs kjærlighet i Mette, og jeg er fortsatt skikkelig forelsket etter 10 år. Jeg tenker ofte på at livet sikkert ikke kan bli bedre enn dette. Det tok riktignok litt tid før jeg fikk det skikkelig bra, og jeg reflekterer ofte på hva fremtiden vil bringe, fordi vi vet alle at livet er skjørt og at det kan snu fort. Derfor er jeg veldig takknemlig for den tiden jeg har nå.

Portrett