<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

– Man skal alltid være investert i TMT

Norges beste IT- og telekomanalytiker kaller seg en stolt streber og ligger aldri på latsiden. – Jeg har både liggeunderlag, sovepose, tannbørste og ekstra linser liggende i en skuff på jobben, sier Petter Kongslie.

– Stolt streber: – Jeg mener de beste dagene å jobbe på er de røde. Da vet jeg at konkurrentene mine tar fri, sier analytiker Petter Kongslie i SpareBank 1 Markets. Foto: Eivind Yggeseth
Portrett

Teknologiaksjer har skapt enorme formuer. Hva skal investorene gjøre etter den vanvittige oppgangen og den siste tidens kursfall for flere TMT-aksjer? Er det mer å gå på, eller skal man satse på andre aksjer? Og er bitcoin noe annet enn halsløs spekulasjon?

Dette er bare noen av temaene analytiker Petter Kongslie i SpareBank 1 Markets, som er stjerne innen tallknusing for teknologi, medier og telekom, kalt TMT, her greier ut om.

Kongslie vant kategorien “IT og telekom” i Kapitals analytikerkåring, og er rask med å fortelle at den utmerkelsen by far er det største karrieremessige høydepunktet for ham. Han presiserer at det er teamarbeid som ligger bak.

– Det har krevd prioriteringer. Som en stolt streber mener jeg at de beste dagene å jobbe på er de røde. Da vet jeg at konkurrentene mine tar fri. Men det er ikke sikkert dama mi mener det samme, sier Kongslie, som danket ut fjorårets nummer én, veteranen Frank Maaø i DNB DNB, i konkurransen.

Superanalytikerens anbefaling: Petter Kongslie anbefaler Xplora, som står bak en smartklokke for barn. Her er gründeren i Xplora, Sten Kirkbak. Foto: Iván Kverme

Beste tips for 2021

I et intervju med Kapital.no ved årsskiftet anbefalte Kongslie å kjøpe Crayon-aksjer CRAYN. Da vi lagde en sak med vinnernes vinnertips i Kapital nr. 02/21, der analytikerstjernene skulle trekke frem sine heteste kandidater for 2021, var det Xplora XPLRA og Zalaris ZAL Kongslie pitchet. 

Siden de to tidspunktene, ved årsskiftet og 29. januar, har disse tre aksjene gått med hhv. 9, 20 og 8 prosent, og har i perioder ligget enda høyere. I skrivende stund er aksjekursene hhv. 136, 48 og 57 kroner.

– Xplora og Zalaris liker vi best for 2021, sier Kongslie.

Han har kursmål på hhv. 60 og 85 kroner seks måneder frem i tid.

– Crayon er et tre til fem års case vi har hatt og har troen på. Vi mener kursen skal være på 250 kroner om to til tre år, sier Kongslie.

Spår opp over 80 prosent: – Crayon er et tre til fem års case vi har hatt og har troen på. Vi mener kursen skal være på 250 kroner om to til tre år, sier Petter Kongslie om selskapet som ble notert i 2018, som vist på bildet. Foto: Thomas Brun/NTB

Aksjen har allerede hatt en formidabel kursøkning. Frem til våren 2019 vaket kursen lenge rundt 20 kroner. Nå står den i 136 kroner.

– Det var en periode vi snakket om Crayon hver eneste dag på morgenmøte. Det morsomme er at vi traff på storyen. Caset i dag er akkurat det samme som for to år siden, men estimatene har kommet kraftig opp, og aksjekursen har fulgt etter, sier Kongslie.

Selv om både Kahoot KAHOT og Nordic Semiconductor NOD gikk mer enn Crayon i fjor, er Crayon den anbefalingen analytikeren er mest fornøyd med.

– Vi var veldig tidlig ute med å ta eierskap til selskapet, sier Kongslie, som også har kjøpsanbefalinger på Contextvision CONTX og Link Mobility LINK.

Profil

Navn og utdannelse: Petter Kongslie (29), bachelor NMBU i Ås og master fra NHH.

Aktuell fordi: Vant “IT og telekom” i Kapitals analytikerkåring.

Viktigste milepæl: Lande jobben i SpareBank 1 Markets i 2016 og uten tvil å bli rangert som nr. 1 i min klasse i Kapitals kåring.

Beste investering: CoolBet. Har ikke lyst til å nevne tall. Men aksjen gikk over firegangeren på fire og et halvt år.

Dårligste investering: Acta. Et tap på 50.000–100.000 kroner.

Best på: Finne gode tre–fem års aksjecase.

Dårligst til: Legge fra meg jobben. Men den er og skal være altoppslukende, hvis ikke kan jeg finne på noe annet å gjøre. Jeg er pålogget 24/7.

Min hverdag: Vekking 05.59 (elsker å se femtallet), på kontoret 06.27 for å starte på “SB1M TMT & Small Cap”-nyhetsbrevet som skal ut før 09.00. I mellomtiden er det morgenmøte 07.30. Resten av dagen er fordelt på analysejobbing, sparring (meglere, investorer, selskaper, rekruttering) og se på/finne nye selskaper. Går i snitt hjem 19–20.

Hobby: Aksjer, squash (selv om det nødvendigvis ikke ser helt sånn ut …) og hytteturer.

– Naturlig med litt ekstra juling

– TMT er voldsomt i vinden. Kursene har tatt helt av for endel aksjer. Hvor lenge vil dette vare?

– På morgenmøtene har vi en slidepakke vi til stadighet minner kollegene våre om. Den viser at man alltid skal være investert i TMT. Den er blant annet inspirert av Anders Tandberg-Johansen i DNB kapitalforvaltning, sier han.

Forvalteren Tandberg-Johansen har skapt fantomavkastning med fondet DNB Teknologi siden oppstart i 2001. Men de to siste årene har fondet underprestert kraftig og er 20 prosentpoeng bak indeks, skrev Finansavisen før jul.

– Tandberg-Johansen er en av de beste, hvis ikke den beste, på området i Norge, mener likevel Kongslie. – Grunnen til at man alltid skal være investert i TMT, også nå, er at selskapene i den sektoren over tid blant annet bidrar med økt produktivitet og innovasjon. Og er det én ting vi er trygge på, er det at det vil være kontinuerlig etterspørsel etter effektivitetsforbedringer og innovasjon.

Grunnen til at man alltid skal være investert i TMT, også nå, er at selskapene i den sektoren over tid blant annet bidrar med økt produktivitet og innovasjon.

– Hva tenker du om volatiliteten flere IT-selskaper har opplevd nylig? Eksempelvis Kahoot, som falt 17 prosent på det meste på kort tid, selv om den er litt opp igjen? Er det snakk om en boble som sprekker?

– Nei, det er et resultat av at mange aksjer har gått veldig mye i forkant. Da er det naturlig at den type selskaper også får litt ekstra juling på røde dager, sier han og sikter da ikke til helligdager.

Kongslie har kjøpsanbefaling på Kahoot med kursmål på 150 kroner. Nå er kursen ca. 110.

– Pr. nå har vi ingen salgsanbefalinger. Vi har fem nøytral og 14 kjøp.

Invitert på burger: – Petter var sylfersk analytiker og mente at om han skulle kunne analysere Link Mobility på en god måte, måtte han kjenne meg som gründer, sier milliardær Jens Rugseth. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB

Inviterte storinvestor på lunsj

En investor som hyller Petter Kongslie er IT-gründer og milliardær Jens Rugseth, styreleder og største aksjonær i flere av selskapene Kongslie dekker, deriblant Crayon og Link Mobility. Rugseth kriger for tiden mot bud i Dash Bidco i Infront, hvor han er stor aksjonær.

– Petter har utrolig høy fart, han graver og spør, legger frem sine vurderinger og krever svar. Dessuten er han overhodet ikke redd for å vise at han ikke vet alt, sier Rugseth.

Kongslie gikk “all in” for å bli kjent med Rugseth sommeren 2016.

– Han var sylfersk analytiker og mente at om han skulle kunne analysere Link Mobility på en god måte, måtte han kjenne meg som gründer. Petter sa han var full av studiegjeld og etableringskostnader, så det måtte bli en burgersjappe, forteller han.

– I motsetning til andre analytikere var han vel så opptatt av relasjonen som analysen. Det gjorde meg litt nysgjerrig. Lunsjen var ikke veldig suksessfull. Petter var nervøs og snakket som en foss under hele tiden. Men det førte til at han siden følte han kunne sparre med meg om både Link Mobility, Crayon og etter hvert TechStep og Sikri, sier Rugseth.

Siden lunsjen har de to hatt daglig kontakt.

– Jeg vet mange har prøvd å ansette Petter. Men han føler at SpareBank 1 Markets har satset på ham, og at han derfor satser på dem uavhengig av lønn og prestisje, sier Rugseth.

“Varig konkurransefortrinn essensielt”

Oslo Børs flommer over av nynoteringer. Mange av selskapene er innenfor Kongslies dekningsområde.

– Hvilke børsnoteringer kommer innen TMT i år?

– Vi tror det blir en fortsettelse av trenden i fjor, programvaretjenester mot bedriftsmarkedet.

– Hvilke selskaper vil klare seg på sikt? Er det noen fellestrekk?

– Ja, de selskapene som har et varig konkurransefortrinn i en eller annen form. Eksempler er kulturen i Bouvet BOUV, Nordic Semiconductor NOD med sine 25 års erfaring med å utvikle proprietær teknologi med tilhørende utviklingsplattform, Crayon med sin go-to-market-strategi, Link Mobility med sine gateways og konnektivitet, Kahoot med sine brukere og sitt brand og Telenor TEL med sin infrastruktur.

– Telenor er i hardt vær i Myanmar. Hvordan påvirker det aksjen?

– Det er støy. Virksomheten i Myanmar utgjør kun syv prosent av EBITDA i Telenor og mindre pr. aksje. Avkastningskravet er allerede høyere på grunn av mer risiko knyttet til regionen. Det militære regimet var støttende til utenlandsk eierskap da Telenor gikk inn i landet i 2013–2014.

– Hvilke selskaper vil gå dukken?

– De som ikke har et varig konkurransefortrinn eller klarer å fornye seg og dermed blir spist opp av konkurransen, sier Kongslie, som ikke vil navngi noen.

For at meglerhuset skal ha dekning på et selskap, må det være noe håndfast.

– Vi bruker ikke tid på selskaper som skal lage et produkt i et marked som ikke finnes. Da venter vi og ser på selskapet når det er mer proof in the pudding. Det blir på en høyere kurs, men risk/reward kan fortsatt være bedre.

Spiser lunsj og krangler med bjellesauer

– Hva tenker du om investeringer i bitcoin og digitale valutaer som fyker opp og ned i verdi?

– Jeg har et selektivt konkurranseinstinkt. Jeg trenger ikke vinne beerpong på Gressvik med gutta om sommeren, jeg trenger ikke vinne Kahoot-quiz på julebordet, jeg skal bli best på aksjer. Døgnet har bare et gitt antall timer. Dermed har jeg ikke funnet tid til bitcoin og desslike.

Jeg skal bli best på aksjer. Jeg har ikke funnet tid til bitcoin og desslike.

Kjent bjellesau: Investor Jan Haudemann-Andersen har tjent en formue på Kahoot. Foto: Iván Kverme

– Finner du tid til bjellesauer?

– Hehe, jeg både lunsjer, diskuterer, sparrer, krangler og pitcher cases til dem. De er både interessante og krevende diskusjonspartnere. Bjellesauer stiller gjerne annerledes spørsmål og har ofte et helt annet perspektiv på cases enn mange andre.

Bjellesauer stiller gjerne annerledes spørsmål og har ofte et helt annet perspektiv på cases enn mange andre.

– Hvordan forholder du deg til fenomener som GameStop?

– Minimalt.

– Tror du dette er noe som har kommet for å bli?

– Nei, det kommer og går. Vi så det samme med Volkswagen i 2008, og det er ikke annet enn et sykdomstegn for markedet.

Blitt en av gutta: Petter Kongslie vant for første gang en kategori i Kapitals årlige analytikerkåring. På bildet er han nummer to bak fra høyre. Fra venstre: Pål Ringholm, Sparebank 1 Markets, Mikkel Nyholt, Carnegie, Harald Magnus Andreassen, Sparebank 1 Markets, Bengt Jonassen, ABG Sundal Collier, Håkon Astrup, DNB Markets, Øyvind Mossige, Sparebank 1 Markets, Peter Hermanrud, Sparebank 1 Markets, Eirik Haavaldsen, Pareto Securities, Alexander Aukner, DNB Markets, Petter Kongslie, Sparebank 1 Markets, Oddvar Bjørgan, Carnegie, Martin Huseby Karlsen, DNB Markets og Esten Løkkebakken, Arctic Securities. Foto: Eivind Yggeseth

– Svelget han sin stolthet

Kongslie mener en god analyse består av tre elementer: finne riktige og gode argumenter for hvorfor selskapet skal levere organisk vekst, marginekspansjon, generere fri kontantstrøm over tid og om det er oppside på multippel. Deretter må dette struktureres så det fenger leserne. I tillegg er det viktig å være på utkikk etter driftsmessige, strategiske og/eller strukturelle ting selskapene kan gjøre for å maksimere aksjonærverdier.

Men selv gullgutter tråkker feil.

– Kongsberg Automotive KOA er den analysen vi er minst fornøyd med i fjor. Der brukte vi altfor lang tid før vi nedgraderte aksjen. Vi fokuserte for mye på resultat pr. aksje og for lite på kontantstrøm, som vi hadde plukket opp om vi fulgte tettere med på utviklingen i obligasjonsgjelden, sier Kongslie.

Han mener man ikke må vingle for mye som analytiker, og at det er lov å ta feil.

Det siste settes pris på av Dag Hammer, ansvarlig forvalter i Norges største SMB-fond i DNB, som var best av alle fond i fjor med en avkastning på 39 prosent, ifølge Finansavisen.

– Petter var litt frem og tilbake med sin anbefaling på Nordic Semiconductor. Da han skjønte han stod på feil fot, svelget han sin stolthet og endret anbefaling, selv relativt kort tid etter sin nedgradering. Det imponerte meg. Det er mange som ikke ville vært like fleksible, sier Hammer.

"Lagt inn ekstra gir": Forvalter Fredrik Thoresen i Storebrand, som selv vant tilsvarende kategori i Kapital for noen år siden, mener Kapital-kåringen har motivert Petter Kongslie ytterligere. Her fra da Thoresen var i SEB og fikk gull. Foto: Eivind Yggeseth

“Målbinder med Follo-sjarm”

Forvalter Fredrik Thoresen i Storebrand, som selv vant tilsvarende kategori i Kapital for noen år siden, mener Kapital-kåringen har motivert Petter Kongslie ytterligere.

– Petter har lagt inn et nytt gir for 2021, mer av det han allerede er god på: nysgjerrighet, arbeidskapasitet og passion for aksjer. Jeg tviler på at han har hatt så mye fri gjennom de fire årene vi har vært heldig å ha hatt ham som sparringpartner. Jeg husker fortsatt fredagen han sendte bilde fra Gaustatoppen, sier Thoresen.

Aksjemegler og kollega Marius Kirkenær i SpareBank 1 Markets sier at Kongslie bruker sin folkelige Follo-sjarm til å målbinde kunder og kolleger.

Satset på håndball i russetiden

I 2018 hadde Kongslie en skattelignet inntekt på 1,1 millioner kroner. Året etter økte den med over 70 prosent til 1,9 millioner kroner.

– Hva er det beste rådet eller de beste rådene du selv har fått?

– Faren min har lært meg at hardt arbeid lønner seg over tid, at man ikke skal glemme hvor man kommer fra, og alltid ha bena godt plantet på jorden, sier Kongslie.

Faren min har lært meg at hardt arbeid lønner seg over tid, at man ikke skal glemme hvor man kommer fra, og alltid ha bena godt plantet på jorden.

Analytikeren drev med håndball, ble norgesmester i ungdomsårene og droppet flere ganger rulling med russebussen for å løpe intervall. Kongslie var kaptein da laget hans Bækkelaget vant den gjeve Sparserien, midt i russetiden.

Det var faren som fikk ham på sporet av å jobbe med aksjer. I barne- og ungdomsårene fikk unge lovende Kongslie av og til bli med på jobben til faren på valutadesken i DNB Markets, hvor senior fremdeles jobber.

– Jeg har minner om masse skjermer, tall som beveget seg i alle retninger og blinket på en skjerm som rene strobelyset og folk som satt på to–tre telefoner samtidig. Pappa var og er mitt forbilde, sier Kongslie.

SpareBank 1 Markets har jobbet som rådgivere for Crayon, Kongsberg Automotive, Link Mobility og Xplora det siste året.