Ingrid Sølvberg (49)

"Vær deg selv": Ingrid Sølvberg har gjennom livet tatt med seg gode råd fra foreldrene.  Foto: Oljedirektoratet
Jobb

Jeg tror et par råd fra foreldrene mine har vært og er viktig for meg: “Vær alltid deg selv. Ikke prøv å være noen annen enn den du er.” Og: “Oppfør deg alltid ordentlig mot andre – de du møter på vei opp møter du også på vei ned.”

Det er noe jeg alltid har i bakhodet. Når du byr på deg selv og hjelper til litt ekstra, kan det skje uventede ting. Et eksempel var noe som skjedde tidlig en morgen på Sola flyplass for mange år siden. Jeg var undervannsingeniør på vei til Bergen og konferansen Underwater Technology Conference (UTC). Plutselig kom en mann jeg dro kjensel på fra Statoil styrtende bort til meg, ganske oppkavet, og lurte på om jeg jobbet i Statoil, om jeg skulle til UTC og om jeg kunne ta med åpningsforedraget som konsernsjefen skulle holde? Klart jeg kunne. Jeg følte meg ganske så betydningsfull og tviholdt på foredraget til jeg fikk overlevert det til sjefen sjøl da jeg ankom konferanselokalet. Denne kurérjobben – som en tjeneste for uheldig medarbeider som ikke rakk Bergen-flyet – ga meg nye kontakter, og ga kanskje støtet til nye og spennende oppgaver.

Ansettelsesstopp

Da jeg var ferdig utdannet, var det ansettelsesstopp hos de fleste oljeselskaper. Jeg var derimot heldig og fikk min første jobb hos Nutec i Bergen. Der skulle jeg i utgangspunktet jobbe med autonome undervannsfarkoster, men ble etter noen måneder ansatt som undervannsingeniør i Statoil. 

En periode som virkelig utvidet horisonten min var da jeg i 2002 flyttet med mann og barn til London. Han jobbet også for Statoil. I utgangspunktet var det han som ble forespurt om å reise, men det var viktig for oss at jeg også kunne jobbe. Etter et par runder fikk jeg faktisk min første lederstilling. I spissen for et lite team skulle jeg verdisette leteareal på dypt vann rundt om i verden. Dette viste meg at det var veldig mye spennende å jobbe med – ikke bare undervannsteknologi som hadde vært faget mitt til da. Etter det fikk jeg mange interessante oppgaver, blant annet en periode  i sekretariatet til konsernsjef Helge Lund. Der jobbet jeg tett med en økonom og en statsviter, og ble gruppens “teknologialibi”.

Viktig å forstå betydningen

En av mine store inspirasjonskilder var min første leder i Statoil, Liv Fjermestad. Hun inspirerte meg gjennom sitt kloke lederskap, og ga meg mange muligheter og erfaringer. Gjennom årene har jeg kommet til at det viktigste du gjør som leder er å forstå, på godt og vondt, betydningen av det vi jobber med og hva som er mitt bidrag. Jeg er opptatt av å skape mening i mine medarbeideres arbeidshverdag.

Solid CV: Oljedirektør Ingrid Sølvberg. Foto: Oljedirektoratet

Arbeidserfaring

2013–

Oljedirektoratet: Diverse lederstillinger, Oljedirektør

2013 

Centria: Kommersiell leder

1995–2012 

Statoil: ingeniør, prosjektleder, teamleder, Head of Subsea early phase technology, rådgiver i sekretariatet til konsernsjefen, visepresident for plattformteknologi og marineundersøkelser, HMS-direktør for selskapets midt- og nedstrømsaktivitet.

1995

Nutec: ingeniør

Utdannelse

2002–2003

Spesialisering innen teknologiledelse ved Norges Handelshøyskole (NHH)

1990–1994 

Sivilingeniør i marinteknologi ved Norges Tekniske Høyskole (nå NTNU).

Karriere
Jobb