«Gitt at langdistanseløperne beviselig har mer tålmodighet (…) forventer vi å observere at maratonforvalterne holder lenger på aksjene sine. Denne forventningen støttes av funnene våre», kommenterer de.
Unngår å bruke tid på dårlige aksjer
En mulig fordel med å bruke tiden på maraton er at man ikke får tid til å bli oppslukt i aksjer som gjør det dårlig. Verdiaksjer med relativt lav pris i forhold til resultat, omsetning, utbytte eller bokført egenkapital pr. aksje krever mer oppfølging enn momentum. Momentum betyr at man primært legger vekt på kursutviklingen, som tilsier å sitte med vinnerne og selge ut taperne. Om dette skriver forfatterne:
«Dette funnet er i tråd med hypotesen om at maratonforvaltere, som gjerne er mer utholdende, er mindre sensitive til finansielle tap og selger seg raskere ut av tapsposisjoner, noe som fører til lavere salgsaversjon.» Salgsaversjon er en kjent bias som forklarer hvorfor folk selger seg ut av tapsposisjoner altfor sent, noe som reduserer avkastningen.
Med andre ord ser maratonfondene ut til å sitte lenger med aksjene, de følger momentum og lemper dermed ut aksjer som underpresterer. I sum gjør de det likevel litt svakere etter kostnader enn den passive og gjerrige latsabben, aksjemarkedets gratispassasjer, som sitter i et indeksfond med svært lave kostnader.
Med andre ord ser maratonfondene ut til å sitte lenger med aksjene, de følger momentum og lemper dermed ut aksjer som underpresterer.
Maratonartikkelen viser at bare ti prosent av fondene har en kvinne på teamet. Kun to prosent av de kvinnelige forvalterne løper maraton, mens tilsvarende andel for menn er det dobbelte, fire prosent. Mennene utgjør dermed to tredeler av maratonløperne i forvaltersegmentet. Artikkelforfatterne identifiserer 189 av samtlige 7.000 aksjefond som maratonfond. Det betyr at det er svært få maratonfond med en kvinnelig forvalter.
Maratonartikkelen er derfor i stor grad en fortelling om raske menn som løper saktere enn markedet.