Morna til bankkort av plast.

I en tilkoblet og digital verden vil mobilbetalinger overta. Netthandelen fortsetter å vokse med høy fart, og skillelinjene mellom fysisk og digital handel viskes ut. Digitale lommebøker og finansielle superapper blir mer og mer populære både på nett og i butikkene. Resultatet er at plastkort etterhvert må vike for de virtuelle kortene.

- De virtuelle kortene kommer: Eilin Schjetne, Norgessjef i Lunar. skriver at plastkort etterhvert må vike for de virtuelle kortene.  Foto: Morten Brakestad

Kronikk: Eilin Schjetne, Norgessjef i Lunar

Den første generasjonen som aldri vil eie et bankkort av plast er sannsynligvis allerede født. Den oppvoksende generasjonen er født rett inn i en digital tidsalder. De handler aller helst på nett og er opptatt av å tenke på miljø og klima. 

De er en del av et samfunn hvor kommunikasjon, gaming, musikk, og alt som har med penger å gjøre bare er et swipe unna. Bruk av virtuelle kort til betaling med mobilen er nok en selvfølgelighet.

Mobilbetalinger driver veksten 

Etterhvert som bruken av digitale lommebøker fortsetter å vokse, og antallet virtuelle kort følgelig øker, blir betaling på tvers av fysisk og digital handel smartere og sikrere. Bruken av digitale lommebøker i butikker økte fra 19,5 prosent i 2019 til 25,6 prosent i 2020 globalt, i følge The Global Payments Report fra Worldpay. Dette vil fortsette å vokse. Nylige tall fra Lunar bekrefter utviklingen. 

Andelen mobile betalinger med bruk av virtuelle kort vokser jevnt og trutt. Over halvparten av butikkbetalingene til Lunar-brukerne gjøres i dag med virtuelle kort gjennom Apple Pay eller Google Pay. Mesteparten av butikkbetalingene i Norge gjøres i dag med fysiske kort, men forbrukerne omfavner i større grad virtuelle kort når bankene gjør dem tilgjengelig og tilbyr enklere måter å bruke dem på.

Smartere økosystem

For forbrukerne er det ikke kun et spørsmål om plast eller digitalt, men like mye om sikkerhet og funksjonalitet. Virtuelle kort er en naturlig del av smartere økosystem som digitale lommebøker og bankapper. Disse tilbyr langt mer enn betaling. Alt fra lojalitetsprogrammer, forbruksoversikt, automatisk sparing og investering til raskere utsjekk i nettbutikker. De lar forbrukerne leve og handle friere i både den fysisk og virtuelle verden.

Fra et miljøperspektiv betyr virtuelle kort mindre CO2-utslipp fra produksjon og transport av plast som før eller siden ender opp i havene. Hvis hele planetens 22 milliarder kreditt-, debit-, og forhåndsbetalte kort er laget av plast, og du stabler dem ved siden av hverandre, vil det utgjøre distansen mellom Norge og New Zealand. 

MasterCard estimerer at rundt seks milliarder kort produseres hvert år. Disse byttes ut hvert tredje eller fjerde år, og bidrar til rundt 5,7 millioner tonn plast årlig.

Sikkerhet har aldri vært viktigere

I tillegg til miljøproblematikken, eller problemet med plastavfall byr plastkort også på risikoen for at kortinformasjon havner i gale hender, eksempelvis hvis har lagret kortinformasjonen på ulike nettsteder. Det kan også skje om du mister kortet på gata. Selv om de fleste kjøp på nett i dag er sikret med BankID eller andre sikkerhetsmekanismer, vil kortinformasjon og fysiske kort på avveie alltid utgjøre en risiko for misbruk. 

I tillegg kan det ta alt fra fem dager til tre uker å få tilsendt et nytt kort. Hva skal man da gjøre i mellomtiden?

Med virtuelle kort trenger du ikke å vente på posten. De utstedes umiddelbart digitalt, og du kan slå dem av like enkelt som en lysbryter. De kan brukes både til betaling på nett og i butikken gjennom betalingsapper som Apple Pay og Google Pay. Da vil ikke kortinformasjonen vises, og kortet kan heller ikke bli duplisert og brukt videre til svindel. Det er også lagt på et ekstra sikkerhetslag med fingeravtrykk eller ansiktsgjenkjenning.

Mange virtuelle kort har dynamiske sikkerhetskoder som skiftes ut hver time for å hindre misbruk. Dette er stor forskjell fra plastkort hvor sikkerhetskoden forblir den samme så lenge kortet er i bruk, vanligvis mellom tre til fire år.

Holder fast ved plastkortet

Når du oppretter en konto i dag, er det vanlig å få tilbud om et plastkort. Men hvorfor ikke tilby virtuelle kort som standard? For å utforske denne tanken enda mer, tester vi nå automatisk utstedelse av virtuelle kort i Sverige. Da får brukerne tilgang kort umiddelbart uten å måtte vente på postgangen, og uten å bidra til mer plast i verden.

Vi lever i en tid hvor vi starter bilen med en knapp, og hvor dører låses opp med en app. Bussbilletter, boarding pass, lojalitetskort og førerkort ligger også på mobilen. Så hvorfor holder vi fremdeles et fast grep om plastkortet? 

Selv om interessen og bruken av virtuelle kort øker rundt omkring i verden, foretrekker de fleste fremdeles plastkortet. Men for alle som vil være litt mer moderne, miljøvennlige og innovative, er det virtuelle kortet en klar vinner.