Cohen brukte aritmetikken i investeringsfaget for å forklare den problemstillingen en ESG-investor står overfor. Når en investor uten begrensninger konkurrerer mot en investor med begrensninger, får investoren med begrensninger en mindre optimal portefølje enn investoren som har alle frihetsgradene intakt. Dette er vist i figuren, hvor de svarte prikkene representerer investorer uten begrensninger, mens de grå prikkene representerer investorer med begrensninger. Vi ser at når man begrenses i optimeringsarbeidet, ender man opp med mindre optimale porteføljer. Dette er imidlertid før kostnader. Når kostnader kommer inn i bildet – og fordi begrensninger på investor ofte ledsages av høyere kostnader – blir det skisserte bildet av suboptimale porteføljer enda klarere i den begrensede investorens disfavør.
ESG er et eksempel på begrensninger som er relevante for den aritmetiske gjennomgangen ovenfor. Med andre ord har ESG-investoren mindre optimale porteføljer enn investoren uten begrensninger. Fordi ESG-fond koster mer enn indeksfond som er basert på markedsporteføljen uten begrensninger, vil ESG-fond forventes å ha en dårligere risikojustert avkastning enn markedsporteføljen og indeksfondet.
Dette er imidlertid aritmetikk, og i praksis har det ennå ikke etablert seg en klar trend for avkastningen i ESG-fond. Noen ganger viser det seg at ESG-fondene slår markedet, mens de andre ganger taper. Selv om det kan ta mange år før man ser en klar trend, er det verdt å reflektere over hva summen av høyere kostnader og begrensninger i porteføljeoptimeringen gjør med sannsynligheten for å over tid oppnå en bedre risikojustert avkastning enn om man kjøpte markedsporteføljen og indeks uten begrensninger til en lav pris.
Penger kan kanaliseres bort fra innovasjon
Det blir likevel for snevert å redusere alle investeringer til bare risiko og avkastning. En investors preferanser styres ofte av helt andre ting enn lærebokens enkle modeller – som bare optimaliserer den risikojusterte avkastningen. Når en investors preferanser for å gjøre gode ting inkluderes – som å prioritere miljø og sosiale forhold – kan høyere kostnader og lavere risikojustert avkastning være en fornuftig pris å betale for å konstruere en ESG-portefølje.
Kalddusjen fra Cohen og medforfatterne kan hjelpe oss med å forstå nyskapning og hva ESG- investeringer gjør med samfunnet vårt hvis det virkelig er slik at penger som vil vel, kanaliseres bort fra innovasjon. Harvard-professorens funn reiser også kritiske spørsmål til de som ekskluderer selskaper i stedet for å gå i dialog med dem.
Dersom Cohen har rett i at ESG-maskinen er ødelagt, haster det med å reparere den eller erstatte den med noe som fungerer bedre.