<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

En 13 år lang trend kan bli brutt

I november 2020 skjedde det noe som i grove trekk ikke har skjedd siden 2013, nemlig at verdiaksjer ble mer populære enn vekstaksjer. Noen har gjerne referert til fenomenet som en “verdirotasjon”.

Teodor Sveen-Nilsen, SpareBank 1 Markets. Foto: Iván Kverme

En verdiaksje er en aksje hvor en stor andel av selskapets inntjening ligger nært i tid, og karakteriseres gjerne av lave inntjeningsmultipler og god direkteavkastning. I motsatt ende av skalaen finner vi det som gjerne omtales som vekstaksjer. Dette er selskaper med lav eller ingen inntjening, noe som gir høye inntjeningsmultipler. Men dette er også selskaper med en forventning om sterk inntjeningsvekst, og prisingen av aksjen avgjøres derfor av hva man tror skjer flere år frem i tid.

Flere årsaker til skiftet

Det var flere faktorer som medførte at markedets fokus på, og appetitt for, verdiaksjer endret seg i fjor høst. Vi tror de tre viktigste faktorene er 1) covid-vaksine som ble klar ett til to kvartaler tidligere enn antatt (sannsynligvis den viktigste faktoren), 2) utsikter for noe høyere renter og 3) resultatet av det amerikanske presidentvalget.

Inspirert av dette skiftet arrangerte vi i november et webinar om hvilke aksjer som har typiske verdikarakteristikker, for eksempel lav P/E, høye utbytter eller en stor andel av fri kontantstrøm nært i tid i forhold til selskapsverdien. Videre sammenlignet vi dette med hvor mye aksjene hadde gått siden rallyet for verdiaksjer startet. Ideen var å finne aksjer med sterke verdikarakteristikker, men hvor aksjekursen samtidig ikke hadde reagert vesentlig. Vi identifiserte to navn: Primært Genel og sekundært Aker BP Akerbp, dersom man foretrekker større selskaper. Ideene virket, og aksjene er i skrivende stund opp henholdsvis 45 og 61 prosent siden 9. november. Hvorfor måler vi fra 9. november? Jo, det var første handelsdag etter at Pfizer og Biontech annonserte vaksinesuksess og markedet reagerte meget positivt.

Så, hva skjer fremover?

Men alt dette er altså historie. Det interessante nå er å gjøre øvelsen på nytt: Identifisere “verdikarakteristikk” pr. selskap og sammenligne med kursbevegelse. Tre navn vi identifiserer som bra muligheter er Genel (fortsatt en god idé, til tross for sterk oppgang), Lundin Energy og Africa Oil. En slik øvelse forutsetter selvsagt at det ikke har vært noen store selskapsspesifikke nyheter som kan forklare en aksjekursbevegelse. I disse tre tilfellene har det så vidt vi vurderer ikke vært noen nyheter som vanner ut konklusjonen vår.

Ingen kan med sikkerhet vite om rotasjonen mot verdiaksjer fortsetter inn i 2021. Men det vi vet, er at det har vært 13 år med fallende verdsettelse og interesse for typiske verdiaksjer, og at trendene går i lange bølger. Vi tror det kan være lurt å ha et lodd for at 2021 blir et bedre år for verdiaksjer enn hva det har vært de siste årene. Dersom man skal lete i oljesektoren, vil vi anbefale å ta en kikk på Genel, Lundin og Africa Oil.

Verdi mot vekstaksjer