Riggselskapet, som nå er fullfinansiert i lang tid etter en nylig gjennomført emisjon preget av betydelig overtegning, har ganske så mye å svare for overfor sine eiere. Etter etableringen i 2016, med tilhørende børsnotering, er det i dag bare smuler igjen til aksjonærene, tatt i betraktning dagens markedsverdi på kun 2,6 milliarder kroner.
Men i desember hentet selskapet 30 millioner dollar, tilsvarende vel 260 millioner kroner, i ny egenkapital til kurs 19,97 kroner, en emisjon som altså ble betydelig overtegnet. Kapitalutvidelsen ble gjennomført etter at Borr DrillingBorr bare noen dager tidligere meldte at de var kommet til enighet med sine største kreditorer om utsettelse av til sammen 1,4 milliarder dollar, vel 12,3 milliarder kroner, i gjeldsforfall. Avtalen dekker riggselskapets forpliktelser overfor sine skipsverft i Singapore, PPL og Keppel, som nå er utsatt fra 2023 til 2025.
Ordningene gir selskapet finansiell arbeidsro, samtidig som datapunkter viser at markedsutsiktene for oppjekkbare borerigger er i klar bedring. Kapital-porteføljen misset stort i årene 2018 og 2020, i stor grad fordi våre antagelser om at Trøims riggsatsning ville ta sats på Oslo Børs, feilet. Men med utgangspunkt i bedre operative utsikter, kombinert med en styrket balanse, mener vi rammene er gitt for at Borr DrillingBorr endelig vil generere signifikante aksjonærverdier.
Oljeprisen viktig for Kapital-porteføljen
Ved siden av Borr DrillingBorr, består porteføljen av to andre oljesensitive papirer, nemlig Aker SolutionsAkso og Subsea 7Subc. Sistnevnte var i 2021 en gedigen skuffelse, kursmessig sett. Ordreinngangen har vært tilfredsstillende gjennom hele fjoråret, men den underliggende kontantstrømmen har vært svak. Dette har hemmet kursen, ettersom investorene frykter det vil redusere Subsea 7Subc sine målsetninger om å kvittere ut attraktive utbytter i tiden som kommer. Det har samtidig blitt satt spørsmålstegn ved om det økte aktivitetsnivået som nå ventes vil dra med seg et såpass høyt nivå på arbeidskapitalen at også dette vil redusere sjansene for at Subsea 7-eierne vil få ut kontantutbytter.
Analytikerkorpset på Oslo Børs står, som i 2021, fortsatt hardnakket på sine kjøpsanbefalinger, og argumenterer blant annet med at dagens aksjeprising ligger på historisk lave nivåer. Vi beholder selskapet i Kapital-porteføljen, i første rekke fordi vi tror investorene gradvis vil se på Subsea7Subc med mer gjestmilde øyne når selskapet åpenbart drar mer og mer nytte av de økte globale oljeserviceinvesteringene.