<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Mot nye børsoppganger?: Meglerne på Wall Street kan se frem mot nye børsoppganger om den langt mer optimistiske tonen i opsjonsmarkedet fortsetter.    Foto: BRYAN R. SMITH

Mer optimisme i opsjonsmarkedet på Wall Street

Tror man på de virkelige opsjonsproffene, vil Wall Street snu opp igjen etter at milliarder av dollar i markedsverdier har forduftet fra New York-børsen siden begynnelsen av september. Skrekkindeksen SKEW ligger nå på klart lavere nivåer enn på lenge. 

De fleste investorer er vel forlikte med VIX-indeksen, også det en såkalt skrekkindeks – og på folkemunne gjerne kalt en stemningsindikator. Men den måler i bunn og grunn kun volatilitet på S&P 500-indeksen. Om den ligger over 30 oppfattes markedet som volatilt, mens en indeks under 20 illustrerer et mer rolig marked. I skrivende stund ligger VIX-indeksen på rundt 19, etter et fall fra nær 25 i midten av september. 

SKEW-indeksen lever på sin side en mer anonym tilværelse, uberettiget mener vi, da den reflekterer mer dramatiske endringer i investorpreferanser. Indeksen er et barometer på kommende sannsynlige – og ekstreme – børsutslag. Og gode nyheter er i anmarsj: SKEW-indeksen har nå kommet ned på klart lavere nivåer enn målt mot nivåene tidligere i høst. Det er et signal om at etterspørselen etter kjøpsopsjoner på S&P 500-indeksen nå skyter fart. 

Har S&P 500-indeksen likevel nådd bunnen, etter en mild nedtur siste måned på i skrivende stund ikke fullt tre prosent? 

Sorte svaner – mindre sannsynlig  

SKEW-indeksen måler fordelingen mellom kjøps- og salgsopsjoner på aksjer som inngår i S&P 500-indeksen. En økende etterspørsel etter salgsopsjoner, typisk for å sikre aksjeporteføljer mot kursfall, drar SKEW-indeksen oppover. Omvendt faller indeksen når investorene kjøper større mengder kjøpsopsjoner, som altså vitner om bred fremtidsoptimisme. SKEW-indeksen beveger seg stort sett i intervallet mellom 100 og 150, og et høyere indeksnivå tyder altså på at investorene mener sannsynligheten for et ekstremt, og ukjent, utslag på S&P 500-indeksen (tail-risk) har økt. 

Helt i begynnelsen av september nådde indeksen historiske toppnivåer på over 160. I dag ligger den på betraktelig lavere nivåer, ned mot 130–135. I opsjonsmarkedet posisjonerer således investorene seg mot et mer optimistisk børslandskap. 

Hva driver så denne optimismen? Én tolkning er at de fortsatt ser faren for såkalte sorte svaner – som en enda mer innskjerpende amerikansk pengepolitikk eller at kinesiske myndigheter ytterligere vil intensivere sine kontrolltiltak opp mot landets privatsektor, blant annet. Dette er ikke problemstillinger som nå er ute av verden, men opsjonsinvestorene er av den oppfatning at sannsynligheten for at disse forholdene vil inntreffe gradvis blir mindre og mindre. 

Sjeldent stort indeksfall

At SKEW-indeksen nå har kommet ned på langt mer behagelige nivåer, illustrerer ikke bare at interessen for kjøpsopsjoner skyter fart. Det lavere indeksnivået drives også av at investorer velger å ta gevinst på sine salgsopsjoner, som altså har steget i verdi i takt med siste tids nedtur for S&P 500-indeksen. 

SKEW-indeksen har altså gjort et realt dykk ned, noe som uansett er et kraftfullt signal fra den mer profesjonelle delen av den amerikanske investordelen. Og i et femårsperspektiv har indeksen bare én gang tidligere, i september 2018, hatt et tilsvarende stort fall som nå, over et like kort tidsrom. Kanskje flere toneangivende investeringsbanker også ser hva som foregår i opsjonsmarkedet? JP Morgan Chase var nylig ute med en markedsrapport der beskjeden var tindrende klar til aksjeinvestorene: Buy the dip!  

   

Investor
Investornytt