Kursfest i milliardklassen

Meglerhuset ABG Sundal Collier dundrer opp mot nye toppnoteringer på Oslo Børs. Med på børspartyet er også partnerne der flere bare siden årsskiftet har hatt formuesøkninger i mangemillionersklassen.   

Historiske kursnivåer: I ABG Sundal Collier, med toppsjef Jonas Ström i spissen, går butikken så det griner. Det sender i sin tur selskapets aksjekurs til himmels. Og med på børsferden er partnerne, søkklastet med aksjer i eget selskap.  Foto: ABG Sundal Collier
Investornytt

– Det er flere årsaker til at vi liker ABG Sundal Collier Asc. Først og fremst har de vært flinke til å håndtere de regulatoriske utfordringene hele meglerbransjen har måttet forholde seg til. De har bred analysedekning, noe som i sin tur også sikrer dem flere ny-emisjoner innen en rekke bransjer. Det er også et klart pluss at de har et bredt internasjonalt distribusjonsnettverk, uttalte investor og tidligere toppsjef i Skagen Fondene, Harald Espedal, til Kapital i september i fjor. Bakteppet var at han gjennom investeringsselskapet Salt Value, der han nå styrer den daglige driften etter flere år å ha figurert som toppsjef i Skagen Fondene, uke for uke hamstret inn store mengder med nye ABG-aksjer. En strategi som til fulle har slått til – sett i lys av at ABG Sundal Collier-aksjen siden i fjor høst er opp med godt over 70 prosent, milevis bedre enn utviklingen ellers på Oslo Børs. Bare i løpet av det siste året har ABG-aksjonærene hatt en samlet verdiøkning på rundt to og en halv milliard kroner – og med på kursfesten er partnerne som sitter søkklastet med aksjer i eget selskap.    

Heftig partnerfest 

For ifølge den siste kvartalsrapporten sitter partnerne på rundt 95 millioner ABG-aksjer, men som er kredittfinansiert via såkalte terminer. Disse terminene utvikler seg i tråd med utviklingen til den underliggende aksjekursen – med andre ord har partnerne, grovt regnet, blitt nær 350 millioner kroner rikere bare siden i fjor høst nettopp som følge av en kursøkning fra 4,5 kroner til dagens kurser på rundt åtte kroner. Dessuten har en rekke av selskapets ledende ansatte, som meglersjef Hans Øyvind Haukeli ved Oslo-kontoret, egne fullt ut selververvede aksjer. Han er i dag blant noen av meglerhusets største eiere med 3,3 millioner aksjer, en post som bare siden september i fjor har økt med rundt tolv millioner kroner. Og mer kursmoro kan være i emning om man lytter til forvalter Thomas Nielsen i FIRST Fondene – før jul la han ut en analytisk gjennomgang av meglerhuset på sin blogg borsbrol.no, der han mente ABG-aksjen burde bli handlet til mellom 16 og 17 kroner. Og la for ordens skyld til at fondet FIRST Veritas, som han forvalter, er aksjonær i selskapet. 

Rekordkvartal 

– 2020 var året hvor vi slo rekord etter rekord, og det siste kvartalet var intet unntak, uttalte ABG-sjef Jonas Ström i forbindelse med fremleggelsen av selskapets siste kvartalsrapport. Han understreket at meglerhuset har økt sin markedsandel både i Norge og Sverige, og pekte videre på at den viktigste årsaken til de sterke resultatene er et historisk høyt antall transaksjoner i egenkapitalmarkedet. Heftige honorarinntekter spiller seg også ut i form av attraktive utbytter, ettersom selskapet nå foreslår et utbytte på 0,83 kroner pr. ABG-aksje, noe som tilsvarer en direkteavkastning på over ti prosent. Men er kursnivået i ferd med å lokke frem litt selgere? Tydeligvis – for en titt på oppdaterte aksjonærlister viser nettopp at Salt Value og Harald Espedal personlig, via sitt eget investeringsselskap Espedal & Co., har tonet ned sine posisjoner i ABG-aksjen. Ett er sikkert – ABG-partnerne vasser i kursgevinster tatt i betraktning av at kursen i løpet av de siste fem årene ikke har vært i nærheten av det nivået den nå ligger på.