<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Bjellesauene leder an i børsrallyet

Bjellesau-porteføljen vi lanserte tidligere i år, har falt noe mindre i krisemåneden sammenlignet med Hovedindeksen på Oslo Børs, og har siden midten av mars steget litt mer. En av aksjene må likevel ut av porteføljen.

Exit fra tank: Øystein Spetalen har solgt seg ut av flere selskaper i år, og sitter kun igjen med tre aktive investeringer på Oslo Børs, i tillegg til en haug med cash. Foto: Michael Groth
Investornytt

Katastrofemåneden mars, med et fall i Hovedindeksen på over 17 prosent, er forbi, og flere av selskapene på Oslo Børs slikker nå sine sår. Ved siste oppdatering fra midten av mars hadde Hovedindeksen fått kraftig juling siden vi satte sammen bjellesau-porteføljen i februar. Dette påvirket så klart kjendisaksjene betydelig, men fallet var ikke like stort som for Hovedindeksen. Sistnevnte hadde falt med 21,6 prosent, mens bjellesau-aksjene var ned 15,4 prosent.

Nå har imidlertid børsen snudd. Siden siste oppdatering er Hovedindeksen opp 14,4 prosent, mens bjellesau-porteføljen har lagt på seg 16,5 prosent. En grunn til meravkastningen kan være at bjellesau-aksjene er blant de mindre coronasensitive på børsen.

– Mange av selskapene er innenfor sektorer som er mindre påvirket av corona enn andre, noe som tilsier at de relativt vil gjøre det bedre enn børsen, sier investeringsøkonom Mads Johannesen i Nordnet.

Helsegevinst

Bjellesau-porteføljen ble satt sammen med utgangspunkt i kjøpene til seks bjellesauer i 2019 og 2020, og som de fortsatt sitter med, ifølge siste tilgjengelige aksjonæroversikt. Våre utpekte bjellesauer er de drevne investorene Øystein Stray Spetalen, Arne Fredly, Ivar Løge, Torstein Tvenge, Jan Haudemann-Andersen og Ketil Skorstad.

Aksjeporteføljen vi satt sammen bestod av Carasent, Norske Skog, Okeanis Eco Tankers, Pareto Bank, Scatec Solar og Vaccibody.

– Selskaper som Carasent og Vaccibody er helseselskaper som under coronakrisen har vist seg å være gode investeringer. Okeanis Eco Tankers nyter også godt av et tankfraktmarked som er i fyr og flamme, med rater som vi ikke har sett maken til siden tidlig 2000-tall, sier Johannesen.

Men bjellesauene er også kjent for å kunne ta gevinst, også når kursene er i godt driv. En som i hvert fall har et rykte for å kunne time sine kjøp og salg, er Spetalen.

Exit i Okeanis

Nå ser det ut til at Spetalen har solgt seg ut av Okeanis Eco Tankers, som har steget kraftig på børsen den siste måneden. Milliardæren kom inn på eiersiden før aksjen skjøt i været til rekordnivåer på slutten av 2019, og var i desember den tredje største aksjonæren. Så langt i år har aksjekursen falt med nesten 30 prosent, men fra forrige oppdatering og frem til det ble rapportert at Spetalen ikke lenger er blant de største aksjonærene, er kursen opp 20,5 prosent.

Dermed ryker Okeanis også ut av bjellesau-porteføljen fra dette tidspunktet.

Det er for øvrig ikke det eneste salget til Spetalen denne våren. Rundt romjulen i fjor la Spetalen rundt 100 millioner kroner på bordet for en eierandel på 3,72 prosent i Pareto Bank. Aksjen ble på det tidspunktet handlet for rundt 37–38 kroner. Da coronakrisen inntok landet og samfunnet begynte å stenge ned, startet Spetalen å selge seg ut. Nå skal han være helt ute av banken, og sitter ifølge Finansavisen igjen med et tap i størrelsesorden 10 til 15 millioner kroner.

For tiden er Hiddn Solutions, farmasiselskapet Vistin Pharma og rederiet S.D. Standard Drilling Spetalens eneste aktive investeringer på Oslo Børs, som er kjent. Disse investeringene var ved påsken til sammen verdt rundt 200 millioner kroner, noe som tilsier at investoren sitter med en tung pengesekk til å gjøre et kjøp når andre eventuelt blir presset til å selge.

Carasent leder an

De andre bjellesauene på Oslo Børs har sittet forholdsvis stille i båten under stormen i mars. Det er ikke overraskende, ifølge Mads Johannesen.

– I en verden som i dag er meget utrygg, med stadig negative overraskelser, kan jeg forstå at investeringsvilligheten ikke er på topp. Vi har den siste perioden hatt et voldsomt drag opp, og markedet undrer seg nå over om dette er et klassisk “bear market rally”. I så fall, hvis historien gjentar seg, skal kursene ture nedover en gang til. Man kan også sikte til USA, der Warren Buffett satt med rekordstore kontantreserver før krisen og foreløpig ikke har handlet, selv om kursene har kommet ned. Dette tyder på at Buffett med flere er skeptisk til fremtiden, sier han.

Det er et åpent spørsmål om flere av bjellesauene har shortet mens mye falt.

– Det har vært mange muligheter den siste tiden. Jeg har derimot ikke registrert noe av vesentlig interesse, sier Johannesen.

Selskapet som har lagt på seg mest siden sist er det lille IT-selskapet Carasent. Selskapet nærmer seg all-time high, og kursen har siden midten av mars økt med over 35 prosent. Ketil Skorstad er, gjennom investeringsselskapet sitt, en av de største aksjonærene i Carasent.

Scatec Solar, som Løge eier, har også hatt en pen oppgang på 32 prosent, etterfulgt av Vaccibody. Haudemann-Andersen er tungt inne i bioteknologiselskapet, som nå prises til rundt 5,6 milliarder kroner. 

Da ingen av bjellesauene våre har gjort noen kjente nye investeringer, blir foreløpig ikke Okeanis erstattet i porteføljen.