Og en titt på selskapsbalansen vitner om et finansielt sett solid foretak. Ved årsskiftet var eksempelvis netto rentebærende gjeld på litt over en milliard. Dette gir en egenkapitalandel på 43 prosent.
Bullish på analysekontoret
– Vi opererer med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 110 kroner for Norske SkogNskog. Vi er positive til selskapet, da vi fortsetter å se redusert papirproduksjon i Vest-Europa drevet av videre kapasitetsnedstengninger samt energiprisdrevne reduserte produksjonsnivåer, sier Ole-Petter Sjøvold, analytiker i SpareBank 1 Markets, til Kapital. Han viser til at nedgangen i produksjonen har motvirket bortfall av etterspørsel og dermed opprettholdt en stram markedsbalanse.
Vi opererer med en kjøpsanbefaling og et kursmål på 110 kroner for Norske Skog. Vi er positive til selskapet, da vi fortsetter å se redusert papirproduksjon i Vest-Europa drevet av videre kapasitetsnedstengninger samt energiprisdrevne reduserte produksjonsnivåer. Analytiker Ole-Petter Sjøvold, SpareBank 1 Markets
– Dette har tillatt produsentene å øke prisene mer enn kostnadene samt å holde prisene høye på lavere kostnadspress, noe som har resultert i høye marginer. Videre opererer selskapet på fordelaktige lange kraftkontrakter, og har gjennom fjerdekvartal solgt overskuddskraft til hyggelige marginer i Golbey. Muligheten til å selge energi når markedspriser favoriserer det bidrar dessuten til redusert nedside opp mot marginene, sier SpareBank 1 Markets-analytikeren videre. Og mener selskapet fortsatt er lavt priset, selv etter en kursoppgang siste tolv måneder på rundt 40 prosent, som gir en markedsverdi på nær syv milliarder.
– På våre estimater handles Norske Skog-aksjen til EV/EBITDA-multipler på 3,1–3,7 for 2023–25. Selskapet er altså lavt priset på dagens sterke inntjening, men selv på mer normalisert inntjening er selskapet hyggelig priset. Basert på våre estimater kan selskapet være net-cash innen utgangen av 2024 (eksklusive utbytter), noe som gir en selskapsverdi på 6,8 milliarder kroner mot vårt over-syklus EBITDA-estimat på to milliarder. Dette tilsvarer en attraktiv oversyklus-prising for Norske SkogNskog til en EV/EBITDA på 3,4, sier Sjøvold.
Heftige utbytter
I fjerdekvartalsrapporten foreslår ledelsen et utbytte på fem kroner pr. aksje for 2022. Formelt kan ikke Norske SkogNskog, ifølge Sjøvold, betale ut utbytte før midten av 2025 grunnet låneavtaler, men signaliserer at de forventer å skaffe tillatelse til dette allerede før generalforsamlingen i april.
– Hvilken utbyttepolitikk selskapet ønsker å føre videre gjenstår å se, men på våre estimater for 2023 og 2024 vil et utbytte på fem kroner tilsvare en utbyttegrad på under 50 prosent også for de to kommende årene, og fremstår dermed realistisk, peker SpareBank 1 Markets-analytikeren på overfor Kapital.
Rekken av positive analytikere er lang – ABG Sundal Collier hevet nylig kursmålet fra 110 til 120, mens DNB Markets tror kursen har potensial opp mot 115, nesten 60 prosent over dagens nivåer. Oppjusteringene henger naturligvis også sammen med de offensive utbyttesignalene. Hos Pareto Securities er ikke kursoptimismen mindre. Overfor Finansavisen har analytiker Kenneth Sivertsen tidligere uttalt at de, basert på 2024-estimatene, tror Norske SkogNskog vil levere en EBITDA på 2,3 milliarder med en fortjeneste pr. aksje på rundt tolv kroner. Forholdet mellom selskapsverdi og EBITDA er på under fire, pekes det videre på, mens sammenlignbare selskaper handles til mellom seks og syv.
– Vi har en kjøpsanbefaling på Norske Skog-aksjen med kursmål 110, og selskapet er vårt toppvalg innen industrisektoren. Aksjemarkedet har etter vårt syn ikke priset inn selskapets kostnadsposisjon og inntjeningspotensial, eller konverteringer til kartong. Fjerdekvartal ble rekordsterkt, konverteringsprosjekter utvikler seg i henhold til oppgitte planer, og med en solid balanse ble det som kjent foreslått et attraktivt utbytte, sier Sivertsen til Kapital. Pareto Securities-analytikeren mener markedsutsiktene indikerer at inntjeningen forblir på et høyt nivå inn i 2023 for publikasjonspapir, da markedet er stramt som følge av volatile energikostnader.
Aksjemarkedet har etter vårt syn ikke priset inn selskapets kostnadsposisjon og inntjeningspotensial, eller konverteringer til kartong. Analytiker Kenneth Sivertsen, Pareto Securities
– Og her er Norske SkogNskog i en unik posisjon, med lange energikontrakter, som bidrar til at de norske fabrikkene har lavest kontantkostnader i Europa. Dette er noe som også reflekteres i marginene, som ligger godt over de andre nordiske papirprodusentene.
Sivertsen peker på at etter fjerdekvartalsrapporten kom inntjeningsestimatene for 2023 opp med rundt 14 prosent. Aksjen handles i dag til en P/E på fem, mens sammenlignbare selskaper har en P/E på om lag ti.
– Med konverteringsprosjektene i drift og en inntjening som dreies mot et strukturelt voksende marked, tror vi investorene kommer til å verdsette Norske Skog-aksjen betydelig over det vi ser i dag. Med aksjeoverhenget også tatt helt ut etter at selskapets største aksjonær, Oceanwood, nylig solgte det meste av sin aksjepost, burde dette også være positivt for aksjen fremover, forventer Pareto Securities-analytikeren.