Og analytikerne rister altså på hodet, i takt med sine mange og klare salgsanbefalinger og kursmål milevis under dagens nivåer på rundt 620.
– Slik vi ser det, men som åpenbart har vært feil det siste året, er det vanskelig å argumentere for fortsatt lønnsom vekst innen både pante- og sorteringsløsninger. Vi tror dette er to ulike løsninger på et globalt avfallsproblem, og at kun en av disse vil ha livets rett på litt lengre sikt. Vårt hovedscenario er at ytterligere teknologisk utvikling innen sortering kombinert med nye typer emballasje vil redusere behovet for panteordninger, sier Carl Frederick Bjerke, analytiker i Arctic Securities, til Kapital.
Når det gjelder prisingen, synes vi 80x P/E for 2022 virker høyt for en industriaksje selv om Tomra både kan by på god likviditet og en grønn profil. Carl Frederick Bjerke, Arctic Securities
Han tilføyer:
– Når det gjelder prisingen, synes vi 80x P/E for 2022 virker høyt for en industriaksje selv om Tomra
både kan by på god likviditet og en grønn profil.
Bjerke har i dag en salgsanbefaling på Tomra
med kursmål 400, vel 30 prosent under dagens nivåer. SEB og Carnegie opererer også nå med klare salgsanbefalinger på Tomra-aksjen.
Algoritmene driver kursen
Kapital har tidligere avdekket at robotstyrt algoritmehandel i perioder utgjør opp mot 40 prosent av all annenhåndsomsetning på Oslo Børs, det vil si aksjehandel helt og fullt frikoblet fundamentale analyser. Hvilket kursleie algoritmene prøver å knipe noen ørsmå kursgevinster på, er for dem revnende likegyldig. Over tid har deres tilstedeværelse i Tomra-aksjen vært med på å løfte aksjen mot nye topper, da maskinene ofte er programmert slik at de tolker en gitt kursoppgang mot at kursene skal videre opp. Dette, sammen med forvaltere som må øke sin ESG-vekting tross hinsides selskapsprising, har vært viktige bidragsytere til Tomra-euforien.
I dag må en investor betale om lag 80 ganger neste års forventet inntjening pr. Tomra-aksje. Det er ikke til å tro.