<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Storebrand løftes av aktivistene

Europeisk forsikringsbransje erobres av aktivistfond som vil rydde opp i en sektor som ikke leverer god nok lønnsomhet, og som ellers trenger en real omgang med fusjoner og oppkjøp. Tematikken vil selvfølgelig bidra til å sende Storebrand-aksjen mot nye kurstopper.      

Splittes opp? Toppsjef Odd Arild Grefstad i Storebrand vet at med oppkjøpsfondet EQT i styret øker sannsynligheten for strukturelle endringer. I Europa jager denne type investorer nå en rekke forsikringsselskaper de mener har mye mer å gå på, kursmessig sett.     Foto: Gorm Kallestad/NTB
Investeringsanbefalinger

Aktivistene kaster seg nå over en europeisk forsikringsbransje som så langt i år, i gjennomsnitt, ligger klart bak avkastningstallene til et bredt utvalg europeiske aksjer. Rent verdivurderingsmessige betraktninger ligger naturligvis i bunn for den økende interessen, men en bransje som åpenbart også er moden for strukturelle endringer trigger nå flere aktivistfond på banen. 

I sakens anledning minner vi for ordens skyld om hvem som er Storebrands nest største eier – nemlig oppkjøps- og aktivistfondet EQT. 

Setter dagsorden 

Tendensen i Europa taler altså sitt klare språk – aktivistene er på fremmarsj. Cevian, Europas største aktivistfond under ledelse av toppsjef Christer Gardell, ligger høyt på aksjonærlisten i Aviva, Storbritannias største forsikringsselskap. Og fondet er allerede vel posisjonert i RSA Insurance Group, et London-basert forsikringsselskap med bred internasjonal tilstedeværelse. Kostnadskuttprogram iscenesettes, samtidig som kravene til selskapenes kapitalavkastningsrater skjerpes – helt i tråd med hva Cevian meddelte da de i sin tid tok et stort jafs av aksjene i Nordea. 

På forsikringsjakt: Aktivistinvestor Christer Gardell går tungt inn på eiersiden i stadig flere europeiske forsikringsselskaper. Formål: Skape enda større aksjonærverdier, også via nye strukturer. Foto: Johan Jeppsson/IBL Bildbyrå/NTB

I den nederlandske forsikringskjempen NN Group har en av hovedeierne, aktivistfondet Elliott Management, vært en sentral pådriver knyttet til salget av kapitalforvaltningsvirksomheten til investeringsbanken Goldman Sachs, som nå ble meldt i august. Elliott har også presset på for at den finske forsikringsgiganten Sampo skal selge seg ned i Nordea, det for å ha enda mer oppmerksomhet rundt sin hovedvirksomhet. Dessuten har forsikringsselskapet Prudential, børsnotert i USA og med bred tilstedeværelse også i Europa, vært igjennom en omfattende reorganisering av sin virksomhet, drevet særlig frem av det amerikanske hedgefondet Third Point. 

Storebrand – mot oppsplitting?  

Felles for aktivistenes engasjementer er altså krav om større produktivitet, i mange tilfeller fase ut ikke-kritisk virksomhet, samtidig som de ser at forsikringsbransjen er moden for nye allianser. Parallelt prises europeiske forsikringsselskaper relativt lavt. Mens P/E, tolv måneders rullerende, for den brede aksjeindeksen MSCI Europe ligger på litt under 16, er den tilsvarende bare på litt over ti for MSCI Europe Insurance-indeksen. De beskjedne vekstforventningene henger altså sammen med den jevne investors manglende tro på at forsikringsselskapene i Europa evner å generere tilstrekkelig attraktiv vekst, både i omsetning og på bunnlinjen, i tiden som kommer. 

På Oslo Børs sitter det svenske oppkjøpsfondet EQT med en betydelig Storebrand-eksponering. Fondet er også representert i styret, noe som illustrerer godt de store ambisjonene man har i Storebrand   .   

– Vi er fornøyd med utviklingen i Storebrand   . Det er et bra selskap som vi fortsatt har veldig stor tro på. Utover det kommenterer EQT aldri sine eierposisjoner eller planer for øvrig, uttalte EQT-partner og styremedlem i Storebrand   , Fredrik Åtting, da Kapital tidligere i år blant annet ba om svar på om han tror fondet fortsatt vil være Storebrand-eier om fem år. 

SEB-analytiker Thomas Svendsen, som tidligere har toppet Kapitals rangering over landets beste bankanalytikere, uttalte følgende i forbindelse med EQTs inntreden i Storebrand   for snart to år siden, noe vi tror han får rett i:   

– Stordriftsfordelene innen kapitalforvaltning og Storebrands egenskaper gjør det rasjonelt for kostnadsdrevne konsolideringer. Dessuten, gitt selskapets lave prising på børsen og lave multipler, er Storebrand utsatt for fiendtlige oppkjøp. Vi mener EQTs innmarsj øker sannsynligheten for et oppkjøp av Storebrand   i løpet av de neste to til fire årene, konkluderte Svendsen – og la til:

– EQTs investering og styrerepresentasjon er bull, og kan ende i et oppkjøp eller full slakt av konsernet og salg del for del.

EQTs investering og styrerepresentasjon er bull, og kan ende i et oppkjøp eller full slakt av konsernet og salg del for del.
SEB-analytiker Thomas Svendsen

Mye tyder på at aksjonærene i Storebrand    av mange årsaker går en lys fremtid i møte.