Han forventer at utbytte i 2022 og 2023 vil ligge på respektive 550 og 650 millioner dollar. Basert på dollarkursen tilsvarer dette 13,2 kroner pr. aksje for 2022 og 15,6 kroner pr. aksje, eller mellom seks og syv prosent direkteavkastning, gitt dagens aksjekurs.
Rent selskapsspesifikt forventer vi at både tredje- og fjerdekvartal blir to solide kvartaler preget av sterk kontantstrømgenerering og en økende likviditetsposisjon, samt lavere giring. Steffen Evjen, Danske Bank
Andrekvartalsrapporten – sterke produksjonstall
Gode produksjonstall resulterte i mer enn godkjent andrekvartalsrapport. Selskapets driftsinntekter viste en dobling målt mot samme kvartal i 2020. Kontantstrømmen var rekordhøy, noe som gir forutsetninger for attraktive løpende utbytter. For inneværende år har derfor selskapet ambisjoner om å utbetale 450 millioner dollar til sine eiere, vel 3,8 milliarder kroner. Med 360 millioner utstedte Aker BP-aksjer gir dette i 2021 en dividende på over ti kroner i kontantutbytte pr. aksje. Ved utgangen av andrekvartal sto selskapet oppført med en netto rentebærende gjeld på 2,8 milliarder dollar, vel 24 milliarder kroner. Det mener vi likevel er på akseptable nivåer, gitt et selskap med såpass sterk kontantgenerering og hensyntatt en markedsverdi i dag på rundt 90 milliarder kroner.
Mr. Bull: Toppsjef i Det internasjonale energibyrået IEA, Fatih Birol, spår nå en kraftig økning i oljeetterspørselen. Det gir rom for sterkere oljepriser, i sin tur støttende for høyere kurser for Aker BP-aksjen. Foto: Bloomberg
Arctic Securities – høyner oljeprisestimatet
Fra flere hold heves altså nå oljeprisutsiktene, det gjelder også hos meglerhuset Arctic Securities.
– Basert på en langsiktig oljepris på 65 dollar fatet, og et vektet avkastningskrav på 6,5 prosent, estimerer vi en fair verdi av Aker BP-aksjen på 300 kroner. Vi oppjusterte nylig vårt langsiktige oljeprisestimat til 65 dollar, et nivå vi mener må til for å trigge nødvendig produksjonsvekst for å gi langsiktig balanse i oljemarkedet, påpeker Daniel Stenslet overfor Kapital.
Samtidig mener Arctic Securities-analytikeren at utviklingen de siste par årene tilsier at investeringsrisikoen for industrien er på nedsiden og den langsiktige pris-“risikoen” tilsvarende på oppsiden.
– Da tenker vi på det sterke presset fra kapitalmarkeder og myndigheter om at oljeindustrien skal redusere sine investeringer for å redusere fremtidige utslipp og utvikle en mer grønn forretningsmodell. Denne trenden har nylig blitt forsterket, blant annet via de siste rapportene fra FNs klimapanel og IEA, samt fra konsument- og investorhold, som ønsker å dreie industrien i en ny retning. Derfor virker det rimelig å anta at terskelen for de store oljeselskapene til å investere i nye felt har blitt høyere, noe som alt annet likt vil presse prisene ytterligere oppover, sier han til Kapital.
Han tilføyer:
– Fra et investorståsted er det fine med Aker BPAkrbp at man vet helt sikkert at kontantstrøm generert av høyere oljepriser vil tilbakebetales i form av økte utbytter. Antar man et gulv på 60 dollar fatet, har Aker BPAkrbp allerede nå kapasitet til å oppjustere utbyttet tilbake til tidligere høyder, som lå over en kvart milliard dollar. I praksis vil nok selskapet heller foretrekke å øke utbyttet noe mer gradvis over tid.
Vi forventer alt i alt en god kursopptur for Aker BP-aksjen, og setter derfor selskapet på Kapitals kjøpsanbefalingsliste.
Fra et investorståsted er det fine med Aker BP at man vet helt sikkert at kontantstrøm generert av høyere oljepriser vil tilbakebetales i form av økte utbytter. Daniel Stenslet, Arctic Securities