Corona-comeback for verdiaksjer

Positive nyheter om vaksiner mot Covid-19 kan gi støtte til aksjemarkedet fremover. Her er noen av aksjene på Oslo Børs som vil tjene mest på det.

Jubeldag: Nyheten om at coronavaksinen fra Pfizer og Biontech har god effekt sendte markedene i taket, og spesielt verdiaksjene som har hengt etter i år. Foto: NTB
Investeringsanbefalinger

Det var tidenes førjulspresang: Legemiddelselskapene Pfizer og Biontech opplyser at de regner med å kunne søke godkjenning for såkalt nødbruk av vaksinen de har utviklet i USA veldig snart. Verdens Helseorganisasjon (WHO) tror vaksinen kan rulles ut til de mest sårbare i mars neste år, og understreker at dette kan føre til store endringer i forløpet til hele pandemien.

En tilsynelatende effektiv vaksine er utvilsomt gode nyheter for den økonomiske veksten globalt neste år, og ikke minst for reiselivet.

Aksjemarkedet reagerte veldig positivt, men det var et unntak for store tech-aksjer og andre sektorer som har vært “corona-vinnere” i år. 

Enorm rotasjon

Da nyheten om Pfizers vaksine ble kjent, tvitret Nordeas investeringsdirektør Robert Næss at han har aldri før sett en så stor rotasjon i aksjemarkedet på én dag. Verdiaksjer steg nesten fem prosent mer enn vekstaksjer. 

Kan det fortsette? spør Næss.

Det vil trolig være betinget av hva som skjer med vaksinene, for de er jo ikke helt klare på en stund ennå.

Pfizers vaksine er ikke ferdig testet ut, selv om tallene ser bra ut så langt når det gjelder hvor effektiv vaksinen er for å beskytte mot Covid-infeksjon. Det ventes at Pfizer om kort tid gir en oppdatering på sikkerheten, dvs. mulige bivirkninger, og annet som hvordan vaksinen virker i forbindelse med alvorlige case, eldre vs. yngre; og hvor lenge den gir beskyttelse.

Flere lovende vaksiner

Gode vaksiner er trolig en betingelse for at rotasjonen i aksjemarkedet fortsetter. Det er nå minst ti vaksiner som har nådd fase tre, siste testfase før godkjenning, og EU-har sikret seg avtaler med flere av produsentene – inkludert Pfizer og Biontech. Norge har koblet seg på EUs program.

Anthony Fauci, USAs ledende smitteekspert, forventer at amerikanske Moderna også kommer med en effektiv vaksine meget snart.

Coronakrisen er ikke dermed helt avblåst. Blant annet er det et enormt logistikkproblem å distribuere nok vaksiner, som i Pfizers tilfelle må lagres ved minst 70 minusgrader. Alle som får den, trenger to injeksjoner.

Det kan være at andre vaksiner, som den Oxford og AstraZeneca utvikler, ender opp med å bli bedre, da de er lettere å produsere og distribuere, og bare krever ett “skudd”.

Verdi slår vekst

Verdiaksjer, dvs. typisk aksjer med lav prising i forhold til bokført verdi og cashflow, er sannsynlige vinnere dersom nyhetsstrømmen rundt vaksiner fortsetter med positivt fortegn.

Med vekstaksjer menes ofte aksjer i selskaper som forventes å vokse raskere enn konkurrentene og markedet, og derfor prises mye høyere.

I hele år har FAANG-aksjene, altså gigantene Facebook, Amazon, Apple, Netflix og Google, blitt løftet delvis fordi de vokser videre og får en stadig mer dominerende rolle i økonomien og delvis som en slags forsikring mot Covid-19. De gjør det jo omtrent like bra uansett pandemi eller ikke. Men FAANG-aksjene falt altså på vaksinenyheten. Det er i tråd med at forsikringselementet kan forsvinne.

Andre coronavinnere har vært teknologiaksjer generelt, helse og farmasi, samt endel selskaper innen varehandel og råvarer.

Taperne har vært innen hotell og eiendom, reiseliv, restauranter og olje og gass, samt endel bankaksjer.

Venter på vaksine: Konsernsjef Kjerstin Braathen i DNB gleder seg nok til pandemien er over og utbyttekranen kan åpnes igjen. Foto: Iván Kverme

Fem verdi-case

Her er fem aksjer på Oslo Børs som er mer i kategorien verdi enn vekst/momentum og som vi mener kan være vinnere jo nærmere vi kommer en verden som åpner opp etter en vellykket coronavaksinering:

  • Olav Thon Eiendomsselskap: Kjøpesentre som bl.a. Sandvika, Strømmen og Storo har ikke fått lide like hardt som mange andre under pandemien, men vil etter alt å dømme også tjene på en vaksine og full gjenåpning uten smittefare.
  • DNB: En slutt på coronakrisen vil bety lavere tap og høyere utbytte. En styringsrente som kanskje etter hvert kan komme litt opp fra rundt null, vil være bra for rentemarginen.
  • Equinor: Oljelagre er fortsatt høye, og oljeprisen sliter med å komme seg ut av et intervall rundt 40 dollar pr. fat. Det internasjonale energibyrået venter ikke noe på etterspørselssiden som kan løfte prisene særlig fremover, men oljemarkedet vil trolig stramme seg til dersom pandemien virkelig slås tilbake neste år.
  • AF Gruppen: “Etter et svakt første halvår er vi tilbake på et lønnsomhetsnivå der vi bør ligge,” skriver Amund Tøftum i sin første kvartalsrapport som konsernsjef for AF Gruppen. Aktiviteten for entreprenøren vil nok ta seg ytterligere opp når pandemien er over.
  • Lerøy Seafood: Restriksjoner i forbindelse med pandemien påvirker fortsatt etterspørselen etter sjømat, men på lang sikt er etterspørselen i god vekst (se artikkel om sjømatsektoren).
Laber etterspørsel: Konsernsjef Anders Opedal i Equinor må konstatere at pandemien bidrar til å holde oljeprisen i sjakk. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Hard vinter

Mange er skeptiske og mistenksomme til vaksiner. Kanskje bør så mange 80 prosent av den voksne befolkningen ta vaksinene for at pandemien skal slås ned, og da må nok endel skeptikere overbevises om at det er trygt først.

Og en fremtidig vaksine hjelper ikke mot utbruddet som er i gang på den nordlige halvkule nå. Spesielt ser det ille ut i USA, der landets neste president Joe Biden har advart om at det kan bli en “veldig mørk vinter”.

Heldigvis begynner det også å komme noen første tegn på at den pågående bølgen nærmer seg toppen i enkelte land. I skrivende stund rapporteres det fra Frankrike at det viktige reproduksjonstallet, altså hvor mange andre personer en coronasmittet i snitt overfører viruset til, nå har bikket til under 1 etter to uker med nasjonal lockdown.

I Norge ligger R-tallet for tiden på 1,4.