– I år har vi opplevd økt bekymring hos investorene om hva som kan skje med tap og utlånsvekst fremover. 2023 vil gi oss svar på om disse bekymringene var berettiget, sier Astrup.
Venter solide utbytter
Til tross for at flere banker har falt på børsen i år, står norsk banksektor i en solid kapitalposisjon med et sterkt fokus på lønnsomhet. Vi tror derfor næringen vil håndtere de makroøkonomiske utfordringene i 2023 på en god måte. Dette støtter opp under solide utbytter i årene fremover, mener bankanalytikeren.
Selv om tapene er ventet å øke noe til neste år, er ikke Astrup bekymret for at det vil bli uoverkommelig for bankene.
– Vi tror tapene skal noe opp fra et svært lavt nivå i 2022, men de vil fortsatt være veldig håndterbare for norsk banksektor.
Eiendomsfokus
De siste inflasjonstallene for november, som ble lagt frem i midten av desember, viste en prisvekst på 6,5 prosent sammenlignet med november for ett år siden. Til neste år er det ventet flere nye rentehevninger for å få bukt med den sterke prisveksten, og med det vil den positive utviklingen i renteinntektene til bankene fortsette. På den andre siden vil en høyere rente ha negativ påvirkning på eiendomsmarkedet. Dette blir viktig å følge med på fremover, mener Astrup.
– Vi tror på fortsatt økt fokus mot bankenes eksponering mot næringseiendomssektoren, ettersom høyere renter slår ut på både gjeldsbetjeningsevnen og panteverdiene i denne sektoren. Når det er sagt, har bankene ofte den beste sikkerheten i kapitalstrukturen.
– Det blir også interessant å følge utlånsveksten fremover. Høyere rentekostnader og mindre positiv utvikling i boligmarkedet kan gi lavere vekst i boliglån det neste året, avslutter Astrup.