40 prosent mindre utbytte i Australia

Klarer børsnoterte selskaper å holde det samme nivået på utbyttebetalingene i coronatider? I Australia kan utbyttene i år bli redusert med hele 40 prosent – det største kuttet siden finanskrisen.

Foto: SAEED KHAN
Investor

En tredjedel av selskapene på ASX 100-listen har ifølge Bloomberg allerede forandret på sine planer for utbetaling av dividende. Utbetalingene i 2020 ligger an til å bli redusert med hele 40 prosent før de faller med ytterligere 11 prosent i 2021.

– Den perioden med kvartalsrapporter som vi nå er inne i blir den mest interessante i dette tiåret, sier Craig James til Bloomberg, sjefsøkonom i Commonwealth Bank of Australia. – Analytikere og investorer forventer en like stor nedgang i utbyttebetalingene som under finanskrisen.

I mange år har investorene kunnet stole på en jevn strøm med utbytte fra australske banker, men nå forventes det at denne sektoren vil få de største kuttene i 2020. National Australia Bank kuttet i april utbyttet med to tredjedeler til det laveste nivået siden 1993. Også i Australia er selskaper blitt oppfordret til å redusere utbytter og bonuser.

For noen bransjer peker imidlertid pilene i motsatt retning. Gruveselskaper som Fortescue Metals Group, BHP Group og Rio Tinto ligger an til å øke dividendeutbetalingene på grunn av høyere priser og volumer. I juli kom UBS Group med en analyse der det ventes at Fortescue vil ha den største økningen i utbyttet av alle selskaper på den australske hovedindeksen.

Investor