+ mer
Stinn brakke: “Kidsa” fikk slippe inn først på åpningen av Jonny Hurts-utstilling hos Fineart. Idet utstillingen avsluttes, er det solgt kunst for over ti millioner kroner, noe som er et meget høyt tall i kunstverdenen.  Foto: Anne Vesaas/Fineart

– Det har vært et eventyr

Kunstneren Jonny Hurts første soloutstilling ble en salgssuksess for galleriet Fineart, som leverte knalltall i fjor. Daglig leder og gründer Rolf Stavnem bekrefter at omsetningen ble mer enn doblet fra året i forveien.

Fineart, Norges største formidler av kunst via nett og eget galleri på Tjuvholmen, har klart å skaffe seg en unik posisjon i kunstmarkedet. De favner bredere enn konkurrentene, er rå på markedsføring og annonsering og er heller ikke “redde” for å ta inn navn som er mer kommersielle eller ikke helt “akseptert” i kunstverdenen. Det har vist seg å være svært god butikk. 

Tallene for 2021 er ikke klare ennå, men Stavnem sier det ble et rekordår.

– Telemarksavisa skrev tidligere i år at dere omsatte for 110 millioner kroner i fjor?

– Ja, du kan bruke det tallet, sier gründeren.

I 2020 solgte galleriet kunst for 45 millioner kroner og satt igjen med et ordinært resultat på rett over seks millioner kroner. Det vil si at omsetningen ble mer enn doblet i fjor.

– Et eventyr

Suksessen har fortsatt inn i 2022. Nylig avsluttet Fineart en soloutstilling med Jonny Hurts’ kunst på Tjuvholmen. Salgstallene her var høyere enn de aller fleste etablerte kunstnere kan drømme om i Norge. 

– Er Hurts-utstillingen all-time high hos Fineart?

– Nei, men det er nok all-time high for en kunstners første utstilling hos Fineart. Det har vi aldri opplevd før. Hurts-utstillingen har vært et eventyr. Vi har solgt nesten alt av installasjoner, neonlys, malerier, skulpturer og kryptokunst. Det har vært en sprelsk, leken og morsom utstilling, sier Stavnem.

Det er nok all-time high for en kunstners første utstilling hos Fineart.
Rolf Stavnem

– Er alt solgt?

– Nei, det er fortsatt noe igjen. Men vi har solgt brorparten, sier han.

Gründer med suksess: Rolf Stavnem startet Fineart for 20 år siden. I fjor endte omsetningen på rekordhøye 110 millioner kroner, mer enn en dobling fra året før. Foto: Margrethe Hegnar

Tredje mest solgte 

Jonny Hurts heter egentlig Jonny Aaseth og er født i 1985. For mange er han kjent som den ene delen av kunsterduoen Broslo. Siden 2014 har han sammen med Nikolai “Nix” Gyllenhammar laget kunst og hatt forskjellige opptredener i inn- og utland. De to sto også bak det noe omstridte designet til langrennslagets konkurransedresser til OL i Kina. 

Nesten utsolgt: – Det har vært en sprelsk, leken og morsom utstilling, sier Rolf Stavnem om Jonny Hurts-utstillingen hos Fineart, hvor nesten alt ble revet bort. Foto: Anne Vesaas/Fineart

Hos Fineart har Hurts nå avsluttet utstillingen “Once Upon a Time”. Stavnem har ikke alle tall for hånden når Kapital snakker med ham, men han anslår at utstillingen trolig er den tredje beste målt i hva som er solgt i kroner og øre hos galleriet. 

– På David Yarrow- og Pushwagner-utstillingene ble det vel solgt for henholdsvis 17 og 15 millioner kroner, sier Stavnem.

Konfirmanter har kjøpt

Galleristen forteller videre at over 10.000 har vært innom og sett Hurts-utstillingen.

– Det er kanskje rekord?

– Det er i hvert fall veldig kult, og kanskje rekord for en enkeltutstilling også. Det har vært en folkevandring. Mange synes nok det har vært deilig å komme ut etter covid. Vi har hatt endel skoleklasser innom også, sier han.

Det har vært en folkevandring. Mange synes nok det har vært deilig å komme ut etter covid.
Rolf Stavnem

Stavnem mener at Jonny Hurts er en av de mest spennende kunstnerne vi har i Norge nå. 

– Hvem har kjøpt kunsten hans? 

– Det er alt fra tunge samlere til konfirmanter som skal ha grafiske arbeider. 

– Konfirmanter?

– Ja, Jonny slapp til “kidsa” først. De fikk komme før de tunge samlerne. 

– Det blir bra inntjening for Hurts også da, hvis han får beholde ca. halvparten av salgssummen?

– Ja, vi er alltid fornøyd når det er utstillinger som selger så bra, sier Stavnem uten å ville kommentere hvor mye Hurts får av salgskaken.

Rekord: Fotograf David Yarrow hadde utstilling hos Fineart høsten 2017. Utstillingen genererte en samlet omsetning på ca. 17 millioner kroner. Foto: Fineart

Stor Nerdrum-utstilling

Den neste store som skjer hos Fineart, er at galleriet skal vise og selge Odd Nerdrum-kunst. Dørene åpner trolig rundt midten av mars.

– Det blir en av Odd Nerdrums større utstillinger i Norge. Vi skal fylle tre saler med malerier fra de 20 siste årene. Det har vært en drøm for meg å få til en utstilling med Nerdrum siden jeg startet Fineart i 2000, sier Stavnem.

Det blir en av Odd Nerdrums større utstillinger i Norge. Vi skal fylle tre saler med malerier fra de 20 siste årene.
Rolf Stavnem
Stor Nerdrum-utstilling: – Det har vært en drøm for meg siden jeg startet Fineart i 2000 å få til en utstilling med Odd Nerdrum, sier Rolf Stavnem. Her er Nerdrum avbildet omtrent for 20 år siden. Foto: Bjørn Sigurdsøn

– Hvordan har du fått det til?

– Vi har hatt en relasjon i mange år og reist rundt i Europa med Odd. Det har vært et veldig fint samarbeid. Tiden er moden nå.

– Det var ingen sammenheng mellom bildet Nerdrum fikk refusert av Høstutstillingen, og det som ble avduket hos dere?

– Nei, nei. Det var for dumt at han ble refusert. Det kom 500–600 til avdukingen av det ene maleriet. Vi annonserte da at utstillingen kom nå.

– Blir det en ren salgsutstilling?

– Ja, trolig, men kanskje med et eller to innlån fra museer eller samlere. Det er litt tidlig å si. Det blir flere titalls malerier. 20 eller 35, jeg vet ikke.

Millionsummer

Nerdrum-maleriene er relativt kostbare, men Stavnem tør ikke å spå om det kan bli mer innbringende enn Jonny Hurts-utstillingen. 

– Det primære for oss er å få vise frem Nerdrum, salg er ikke det viktigste, sier han.

Det primære for oss er å få vise frem Nerdrum, salg er ikke det viktigste. 
Rolf Stavnem

– For en gangs skyld?

– Ja, vi er veldig stolte og glade. Det er endel samlere av Nerdrum der ute, avslutter Stavnem. 

I skrivende stund ligger det to Nerdrum-malerier ute for salg på Finearts nettside merket “pris på forespørsel”. Høsten 2020 skrev Kapital om det ene maleriet, “Selvportrett med sløyfe”. Det hadde da prislapp på 1,3 millioner kroner. 

Rekorden for Nerdrum på auksjon ble satt i 2016, da maleriet “Dawn” ble klubbet for 280.000 pund pluss omkostninger hos Sotheby’s i London. Markedet for Nerdrums kunst har vært tregt i mange år. Kapital har skrevet at det er tegn på at det er på vei tilbake, men summer som den i London i 2016 hører nok til sjeldenhetene. 

Inside
Næringsliv