Syvende far i huset
– Hvis man ser etter i folkeeventyret, vil man jo se at den syvende far i huset ble regnet som den klokeste.
På 80-tallet på NRK lærte han norske barn og ungdommer om hvordan forplantningen foregår. Den gangen brukte Trond-Viggo Torgersen taustumper som han løp rundt i studioet med for å illustrere sædceller. Han skrev også en bok som het Kroppen, som ble en kjempesuksess.
Siden har Torgersen – som er utdannet lege, men også har vært barneombud – drevet vekselbruk mellom legegjerningen, mediejobbing og plateinnspillinger, samt skrevet fire bøker til. I høst kom hans sjette bok, Kroppen for voksne. Den har allerede nådd et opplag på over 60.000. Og skal vi tro forlaget Frisk, stopper det ikke der.
– Vi startet med et opplag på 10.000, men har økt det for å være i forkant. Nå ligger det på 61.500, sier PR-ansvarlig Hallgrim Børhus Rogn i forlaget.
– Vi diskuterer allerede om vi må trykke opp enda flere. Jeg har sjekket ut opplagstallet for den forrige boken som Trond-Viggo skrev om kroppen. Kroppen-boken har et opplag på over 90.000. Det skal vi ta igjen!
Kroppen-boken fra 1982 har et opplag på over 90.000. Det skal vi ta igjen!Hallgrim Børhus Rogn, Frisk forlag
På bestselgertoppen
Opplag er naturligvis ikke ensbetydende med at det er solgt tilsvarende mange bøker. Men med nyutgivelser og stor etterspørsel er det rimelig å anslå at det ikke spriker all verden. Og legger vi til grunn at det har blitt solgt 50.000 eksemplarer av Kroppen for voksne, får Torgersen anslagsvis utbetalt 2,8 millioner kroner.
Honorarsummen har Kapital estimert ved å legge til grunn en normalkontrakt fra Norsk faglitterær forfatter- og oversetterforening (NFFO). Ifølge denne ligger honoraret på 13 prosent av de 3.000 første solgte bøkene og på 15 prosent etter det. Boken har en gjennomsnittlig utsalgspris på 374 kroner.
Kroppen for voksne er nylig sluppet og anbefalt i flere medier som julegavetips. I skrivende stund ligger den på andreplass over de mest solgte bøkene innen generell litteratur i oversikten som utarbeides av Bokhandlerforeningen. Den har vært seks uker på listen, ifølge VG ligget øverst fire uker på rad og er nå kun forbigått av tidligere kulturminister Abid Rajas bok Min skyld: En historie om frigjøring.
Det er dermed rimelig å anta at salgssuksessen vil fortsette, og at Torgersen vil kunne glede seg over flere honorarkroner.
– Begynner alltid med meg selv
– Hva skal du gjøre med honoraret du etter hvert kommer til å få utbetalt?
– Siden vi har et rimelig nøkternt forbruk, vil nok dette smøres utover så pensjonen blir jevn og god, sier Torgersen.
Han er blant annet oppført med leilighet på Frogner, hytte i Mandal og på Voss.
– Hvor fikk du ideen til boken fra?
– Det var forlaget som kom til meg, og det tok lang tid før jeg syntes jeg hadde et godt opplegg til boken. Men etter flere omredigeringer, et par totale gjennomskrivninger og sterk påvirkning fra min kone Kristin, ble det bok til slutt.
– Har du brukt din egen kropp som eksempel i boken?
– Jeg begynner alltid med meg selv når jeg skriver personlig, men siden grunnoppskriftene er de samme i alle kropper, vil det meste gjelde oss alle. Siden boken handler om aldringsprosesser er mange av endringene like, selv om livet som er levd både påvirker farten og måten vi aldres på.
Jeg begynner alltid med meg selv når jeg skriver personlig, men siden grunnoppskriftene er de samme i alle kropper, vil det meste gjelde oss alle.Trond-Viggo Torgersen
– Hvordan påvirker god/dårlig økonomi helsen vår/kroppen vår når vi er voksne og over 60?
– Det kommer sikkert an på hvordan du har planlagt tidligere i livet, hvilket forbruk du har lagt deg på og hva du har med deg inn i 60-årene.
Faren døde som 47-åring
– Har kroppen det bedre hvis det går bra i aksjemarkedet, for eksempel?
– Det kan jeg ikke tenke meg, sier han.
Torgersen bor i dag i et lite trehus i Bergen sentrum. “Han vokste opp på Montebello på beste vestkant i Oslo. Barndomshjemmet var godt møblert. Med mor, far, en søster, en spansk vaskehjelp og hundene Nusse og Nuffen. Vendepunktet kom da faren døde av hjerneblødning, den velstående kaffegrosseren ble bare 47 år gammel,” sto det i et intervju i Aftenposten nylig.
– Du mistet faren din som 21-åring. Hvordan tror du det har påvirket ditt forhold til det å eldes og å dø?
– For min del har nok den livskrisen endret noen veivalg i mitt voksenliv, sier han til Kapital.
For min del har nok livskrisen med at jeg mistet faren min da jeg var 21 år endret noen veivalg i mitt voksenliv.Trond-Viggo Torgersen
– Men det er nok mest min legeutdannelse og arbeidet med pasienter som har modnet mitt forhold til aldring og død.
– Hvem hadde du vært dersom han ikke døde da?
– Det kan jeg jo ikke vite, men jeg har tenkt på at det sikkert ville tatt lengre tid før jeg ble en samfunnsbevisst voksen.
– Unngå nikotin fullstendig
Foreløpig er det Kroppen-boken fra 1982 som har solgt best av bøkene Torgersen har skrevet.
– Men kanskje vil denne siste jeg har skrevet slå det salgstallet.
– Hva har du brukt bokhonorarer på tidligere?
– Det samme som jeg kommer til å bruke dette til, legge det til side til vi eller barna har økonomiske behov.
– Hva jobber du med nå?
– Nå er det Nitimen i NRK, inntil jeg må slutte ved aldersgrensen på 70 år i juni 2022. I tillegg underviser jeg medisinstudenter og gjør noen sceneshow her og der.
Beveg deg mer, bruk tid på å løse opp i konfliktstoff i nære relasjoner, drikk mindre alkohol, jafs mindre av jordens ressurser og unngå nikotin fullstendig.Trond-Viggo Torgersen
– Hvis du skal komme med noen tips til Kapitals eldre lesere for å ha det bedre med kroppen sin neste år, hvilket er det?
– Det kommer an på alderen til leseren, men det er uansett lurt å investere i en friskest mulig aldrende kropp og sjel. Beveg deg mer, bruk tid på å løse opp i konfliktstoff i nære relasjoner, drikk mindre alkohol, jafs mindre av jordens ressurser og unngå nikotin fullstendig. Hilsen Trond-Viggo.