– Jeg investerer i ting som virker gøy

En nær nedstengt underholdningsbransje det siste året har gitt komiker Terje Sporsem tid til å investere i manusskriving, eventbyrå og et nytt merchandise-selskap sammen med Farmen-vinner Lasse Løken Matberg.

Annerledes-år: Komiker Terje Sporsem beskriver det siste året i underholdningsbransjen som “absurd”.  Foto: Ørn E. Borgen
Næringsliv

– Jeg investerer i ting som jeg synes virker gøy og interessant. Det trenger ikke kapitalisere seg med en gang. Det er kjekt å kunne være med på å bidra og bygge opp noe fra starten av, sier komiker Terje Sporsem.

Underholdningsbransjen har som kjent ligget brakk i lang tid på grunn av coronapandemien. Selv om det har vært et tøft år, så er Sporsem fornøyd gitt situasjonen.

– Jeg har levd av underholdning i 25 år, og plutselig er det bråstopp. Det har vært helt absurd og veldig kjedelig å ikke kunne gjøre jobben sin. Men jeg har prøvd å utnytte den ekstra tiden til å utvikle nye ting og skrive show, sier Sporsem, som starter turneen på sitt nye soloshow “Absolute norsk” i september.

Gikk med underskudd

Sporsems selskap Macgyver Entertainment, hvor hovedsakelig inntekter fra standup-show kommer inn, endte 2020 med et resultat på nærmere 350.000 kroner i minus, mot et overskudd på 1,6 millioner kroner året før. Omsetningen var også kraftig ned til 1,2 millioner. Det ga imidlertid noen kroner i coronastøtte.

– Inntektene falt med flere millioner i 2020. Jeg fikk vel støtte for omtrent 7–8 prosent av tapt omsetning i fjor, sier Sporsem.

Omsetningen var til sammenligning nærmere 3,6 millioner kroner i 2019. 

– Mangelvare

Utenom Macgyver Entertainment har Sporsem et holdingselskap hvor han har investeringer i andre selskaper. Humorbyrået Feelgood & iStage, investeringsselskapet Fun Invest, som blant annet eier kryptovaluta og en travhest, eventbyrået Kjentfolk og Merchandizer Group er å finne på listen over eierposter.

Sistnevnte selskap ble opprettet i fjor sommer og skal satse på salg av nærmest alle typer varer og produkter for influencere, kjendiser, idrettsklubber og lignende. Sporsem eier 10 prosent av selskapet, og han har fått med seg Farmen-vinner Lasse Løkken Matberg på eiersiden, med en eierandel på fem prosent.

– Jeg kjenner de som står bak selskapet, og syntes det hørtes spennende ut. Så da kontaktet jeg Lasse og sa at dette burde han vurdere også, forteller Sporsem, som selv kom på andreplass på Farmen tidligere i år.

Merchandizer Group kan produsere nærmest hva enn kunden måtte ønske på kort tid, forteller styreleder Kristian Fernandes Norli. De leverer imidlertid ikke til privatpersoner.

– Det ligger et stort potensial her. Det er flere som produserer merchandise i Norge, men vi våger å påstå at vi overgår det meste både på kvalitet og leveringstid, reklamerer Nordli.

Vurderer oppkjøp

En annen av Sporsems nyere investeringer er kjøpet av en prosent av aksjene i eventbyrået Kjentfolk i fjor, hvor også komiker Gustav Nilsen er på eiersiden. Sporsem punget ut rundt 250.000 kroner under emisjonen i fjor sommer. Daglig leder Anders Lindstad i Kjentfolk er svært fornøyd med å ha endt 2020 med en million kroner i pluss.

– Emisjonspengene er trygt plassert på sparekonto, og vi sitter nå i en god situasjon hvor vi kommer til å investere og kanskje gjøre et spennende oppkjøp i bransjen, sier Lindstad.