Nullføre for Petter Northug

Den tidligere skikongens aksjeselskap Northug AS krympet til nesten null i 2020. Men resten av familien doblet inntektene.

Inntektene forsvant: Selskapet Northug AS eier og forvalter rettighetene til varemerket Northug, men i 2020 ble inntektene redusert til noen titusenlapper for Petter Northug.  Foto: Terje Pedersen/NTB
Næringsliv

Petter Northugs premiepenger beløp seg til millionbeløp i de beste sesongene, men businessen og varemerket Northug har ikke generert på langt nær de samme tallene. Petter Northug eier 75 prosent av selskapet Northug AS, resten tilhører selskapets daglige leder Terje Hallan. Men etter et kraftig løft i 2019, som ga en samlet omsetning på over to millioner kroner og et resultat etter skatt på 800.000, ble det skikkelig kladdeføre i fjor.

Konvertert gjeld

Omsetningen endte på noen titalls tusenlapper – og underskuddet passerte en halv million kroner i selskapet der den mest sentrale oppgaven er å forvalte varemerket Northug.

Hyllene i nettbutikken til Petter Northug venter på kunder, der finner vi både Northug Eyewear som industridesigneren Bård Eker står bak og treningsutstyret Northug Sportswear.

I tillegg til å promotere dette varemerket er Petter Northugs avtale med Norges Skiforbund også inngått med Northug AS.

Etter det store underskuddet fra 2020 er egenkapitalen også nesten blitt spist opp. Den var ved utgangen av 2020 på 130.000 kroner, men den langsiktige gjelden på 2,4 millioner kroner er utelukkende til aksjonærene.

I regnskapet leser vi at gjeld på 900.000 kroner vil bli konvertert til egenkapital i løpet av 2021, og dette tyder på at parhestene Northug og Hallan ikke har tenkt å leve på gamle premiepenger.

Familiens lyspunkt

Til gjengjeld går det langt bedre for resten av Northug-familien. Heller ikke i Northug Opplevelser er det snakk om betydelige inntekter, men selskapet doblet omsetningen i 2020 fra 600.000 til nesten 1,4 millioner kroner.

Pappa John Northug og lillebror Tomas Northug eier dette selskapet sammen.

Regnskapstallene for Petter Northugs viktigste selskap, Petter Northug Holding, er fortsatt ikke klare, men også her har det vært en bratt nedoverbakke de siste årene. I 2019 endte omsetningen på 4,8 millioner kroner – ned fra en topp i 2016 på nærmere 17 millioner kroner.

Kapital har ikke fått kontakt med hverken Terje Hallan eller John Northug i forbindelse med denne saken.