Vil bytte båt mot bitcoin

House of Yacht står for salget av en luksuriøs dagsturbåt, en elegant 40-foter fra VanDutch, og åpner for at kjøper kan betale i bitcoin.

Valgfri betaling: Selgeren av denne 40-foteren fra VanDutch åpner for å ta betalt for båten i bitcoin. Om kjøper vil betale i tradisjonell valuta, er prisen 2,8 millioner. Foto: Privat
Næringsliv

Båtmegler Sindre Jacobsen, daglig leder og medgründer i House of Yacht, forestår salget av 2008-modellen som er priset til 2,8 millioner kroner. Men også annen valuta aksepteres som oppgjør.

Ifølge megleren kan dette bli den første båten i Norge som betales med kryptovaluta – dersom kjøperen velger å benytte seg av muligheten til å bruke alternativt betalingsmiddel.

– Kryptovaluta kutter alle mellomledd. Kjøper vil betale direkte til selgers wallet og deretter få nøklene til båten. I dette tilfellet er det litt en gimmick, men også en liten forsmak på fremtiden, sier Jacobsen til Kapital.

– Tror selger det vil bli lettere å selge om han tilbyr bitcoin som betalingsmiddel?

– Dette er en båt som det ville vært mye interesse for uansett, fordi den er spesiell og kul. Det er en dagsturbåt til 2,8 millioner kroner, den er nederlandskbygget, og kanskje den feteste båten å ta med seg venner i til Middagsbukta eller til Tjuvholmen. I tillegg kommer at mange nordmenn har gjort det bra på krypto og sitter på endel kryptovaluta som de ikke får handlet for andre steder, men du kan i hvert fall komme til oss og kjøpe denne båten, og på sikt håper jeg dette kan bli mer vanlig, forklarer Jacobsen.

Mange nordmenn har gjort det bra på krypto og sitter på endel kryptovaluta som de ikke får handlet for andre steder, men du kan i hvert fall komme til oss og kjøpe denne båten, og på sikt håper jeg dette kan bli mer vanlig,
Sindre Jacobsen, House of Yacht

– Er meglerbutikken din kvalifisert til å gjøre en handel i bitcoin?

– Det er foreløpig ikke regulert av Finanstilsynet, så svaret er både ja og nei. Vår klientkonto dekker også bare norske kroner. Rollen vår, hvis oppgjøret skal skje i bitcoin, blir bare å fasilitere kontrakter, og så vil oppgjøret skje direkte mellom kjøper og selger, sier Jacobsen, som vedgår at det kan bli utfordrende å treffe kursen, ettersom prisen på bitcoin svinger veldig.

Bitcoin, verdens største kryptovaluta, har nå lagt seg rundt midten av 30.000-tallet i norske kroner, og er rundt 40 prosent ned fra toppen i april, men fortsatt 26 prosent opp siden nyttår, ifølge Finansavisen.

Utvider tilbudet: Båtmegler Sindre Jacobsen åpner ny avdeling med fullservice båttjenester ved elven i Fredrikstad til høsten. Foto: Privat

Begynte med å skrape bunnstoff

Sindre Jacobsen startet meglerbutikken House of Yacht på Lysaker i 2017, sammen med Marius Kragstad, etter å ha jobbet tre år hos Norges største båtmegler, Aker Yacht på Høvik. Nå er Kragstad kjøpt ut av meglerbutikken. Forut for meglerdebuten var Jacobsen arbeidsløs brannmann, som måtte skrape bunnstoff på en låve i flere måneder før han fikk slippe til som megler hos sin første arbeidsgiver Aker Yacht. 

Nå selger Jacobsen og House of Yacht mellom 30 og 60 båter pr. år i segmentet “nyere bruktbåter i high end-segmentet over 30 fot”, men overskuddene lar fortsatt vente på seg. I 2019 gikk meglerbutikken omtrent i null, og 2020 ser ut til å ende med røde tall.

Pandemien har som kjent medført vill etterspørsel etter både nye og brukte fritidsbåter, men for båtmeglerne har den høye etterspørselen paradoksalt nok før til færre oppdrag, fordi svært få vil selge båten sin når det er utreiseforbud, og de som vil selge gjør det ganske så lett selv, uten hjelp av megler.

– I tillegg har vi vokst, både i fjor og i år, og gått fra å være mitt one-man-show til å bli fem personer. Det var kanskje ikke så lurt midt under corona, men vi bygger for fremtiden og er ikke så opptatt av resultatene akkurat nå.

Vi bygger for fremtiden og er ikke så opptatt av resultatene akkurat nå.
Sindre Jacobsen, House of Yacht

– Og hva tror du om fremtiden for fritidsbåtmegling i Norge?

– Den er litt mørk. Vår største konkurrent er teknologien. Alle går rundt med en mobiltelefon i lomma og kan legge ut en båtannonse på Finn og selge båten sin helt selv. Så hvis du ikke har noe mer å tilby, blir du trolig forbigått. Tiden for rubrikkannonse-selgere er forbi. Men vi håper å kunne gjøre litt andre ting, og derfor vi åpner at anlegg i Fredrikstad til høsten hvor vi tilbyr service, opplag, vedlikehold, show room kombinert med meglertjenester, forteller Jacobsen.

“AutoXo for båter”

Han minner om at tidsvinduet for bruktbåtsalg i Norge er lite, fordi båtene stort sett ligger innpakket i plast og presenning hele vinteren. Ved å bygge et visningslokale knyttet til meglertjenester ønsker han å etablere et slags “AutoXo for båter”, etter modell fra bilforhandleren som selger brukte sports- og superbiler av alle merker på et lekkert salgsgulv.

– Vi ønsker å gjøre presentasjonen av båtene enda bedre, og forhåpentligvis vil dette være et sted hvor båteiere ønsker å ha båten sin i opplag og så kan de selge eller bytte båt gjennom vinteren, forteller Jacobsen.

Den nye avdelingen i Fredrikstad ligger til elven, ved siden av Hydrolifts lokaler, og er kjent som Sea King Marine, med far og sønn, Rune og Anders Karlsen, som eiere.

– Når satser dere på å gå i pluss?

– Det kan ta noen år, og det kommer an på markedet, svarer Jacobsen, som tar seks prosent av salgssummen i provisjon, og minimum 45.000 kroner.