+ mer
Du store kineser: To skåler fra 1900-tallet ble solgt for 180.000 kroner. I forkant var de priset til 3.000–4.000 kroner. Foto: Christiania Auksjoner

To skåler gikk for over 50 ganger vurderingen i Oslo

Et par kinesiske skåler ble nylig klubbet for 180.000 kroner på en auksjon i Oslo. Det var mer enn 50 ganger så mye som de var vurdert til.

Det er to kunstrekorder som har fått mest medieoppmerksomhet etter auksjonene i Oslo i oktober.

Først gikk Ludvig Karsten-maleriet “Misse i sengen” for 6,2 millioner kroner hos Christiania Auksjoner 15. oktober. Det var 3,5 ganger vurderingen og ny rekord for et Karsten-verk.

Dagen etter ble Theodor Kittelsen-verket “Andersnatten” klubbet for hele 14 millioner hos Blomqvist. Det var 55 prosent over vurderingen og ikke bare ny rekord for Kittelsen, men også ny rekord for et kunstverk solgt på auksjon i Norge.

Men det er et helt annet objekt, i en helt annen prisklasse, som ble den relative vinneren. Et par kinesiske skåler ble nemlig klubbet for 180.000 kroner, mot “prisen” på 3.000–4.000 kroner. Det er over 50 ganger mer enn man hadde trodd i forkant.

Kom fra tidligere diplomat

Salget av skålene foregikk hos Christiania Auksjoner. De to gjenstandene i blått og hvitt porselen er fra 1900-tallet og ble solgt samlet som ett objekt.

– Skålene kom fra familien til en tidligere diplomat og var en gave fra den kinesiske stat, forteller Pascal Nyborg hos Christiania Auksjoner.

Etter det Kapital kjenner til, er dette blant de høyere summene for kinesiske objekter solgt på auksjon i Norge.

– Kjøperne er nordmenn, kinesere i Norge eller kinesere fra hele verden. Kineserne byr ofte veldig aktivt, og de gir seg ikke lett, sier Nyborg.

Kineserne byr ofte veldig aktivt, og de gir seg ikke lett.
Pascal Nyborg, Christiania Auksjoner

Rift om flere kinesiske gjenstander

Det var også stor interesse for to andre kinesiske objekter hos Christiania Auksjoner.

En urne i porselen med lokk fra slutten av 1700-tallet ble solgt for 58.000 kroner, mot vurdering på 8.000–10.000 kroner. Et krus i porselen med montert sølvlokk fra perioden da keiser Kangxi regjerte under Qing-dynastiet, også det på 1700-tallet, skiftet eier for 36.000 kroner. Det var priset til 12.000–14.000 kroner.

Nyborg forteller at verdensrekorden er en bolle fra Sung-dynastiet, som varte fra år 960 til 1279, og som ble solgt for 38 millioner dollar. Det tilsvarer ca. 360 millioner kroner. Det salget foregikk hos Sotheby’s i Hongkong i 2017. I Sverige er det et større marked for kinesiske objekter enn i Norge.

Spekulasjoner om hvem som kjøpte

Omkostninger kommer i tillegg til tilslagene satt i Oslo som vi viser til over i artikkelen. Det er ikke kjent hvem som har kjøpt hverken porselenet eller de to maleriene.

Det som er kjent, er at den som kjøpte Karsten-bildet var kunsthandler og bød på vegne av en kunde.

Fra før hadde Christen Sveaas rekordtilslaget i Norge. Kapital avslørte i fjor at Sveaas kjøpte Kittelsen-maleriet “Guldhornet” for 12,8 millioner kroner i 2018.

På spørsmål fra Kapital om “Guldhornet” har fått selskap av “Andersnatten”, som begge er malt av Kitttelsen, svarer Sveaas’ kunstansvarlige direktør William Flatmo: “Vi kommenterer aldri kjøp og salg.”

Ryktene og indisiene peker også på at det er en annen enn Sveaas som har kjøpt Kittelsen-rekordbildet hos Blomqvist denne høsten.

Inside
Næringsliv