<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Milliardærene bladde opp

Kjøperne lot seg ikke skremme da ølboller og malerier fra Kaare Berntsens samling ble tilbudt på auksjon midt i børskrakket. En som handlet var den nye oljefondsjefen Nicolai Tangen.

Ville ha ukjent kunstner: Nicolai Tangen bød 220.000 kroner for et maleri av Else Hagen. Det var seks ganger forhåndsvurderingen. Foto: GWPA
Næringsliv

Mens Oslo Børs raste ned som verst i mars, kjørte Grev Wedels Plass Auksjoner på med salg av godbiter fra Kaare Berntsens samling. Mannen som drev kunsthandel ved samme navn, og samlingen hans, var ikoniske.

– Det er den bredeste og flotteste auksjonen jeg kan huske, sier en storsamler til Kapital. – Tatt i betraktning at provisjonen var satt til 25 prosent, som er høyere enn vanlig, og at det er coronatid i tillegg, er det utrolig at de fikk solgt så mye. Prisene på endel av bondeantikvitetene var på nivå med boomen på slutten av nittitallet, sier vedkommende.

I katalogen var det rosende sitater om Berntsen fra samlere som eiendomsinvestorene Pål G. Gundersen og Ola Mæle (som nå visstnok bare er på “selger’n”) samt rederarving Tom Bergesen, alle menn som har det med å holde lav medieprofil.

Tangen på kjøper’n

På grunn av corona ble auksjonen holdt for lukkede dører, noe som selvfølgelig var frustrerende for en journalist. Heldigvis har Kapital gode kilder.

Det var harde budkamper om flere av gjenstandene. Milliardærene skal ha vært i “hopetall”.

Etter det Kapital kjenner til med stor sikkerhet, og litt ryktebørs, var både eiendomsinvestor Pål G. Gundersen, investor Christen Sveaas og ikke minst nyutnevnte oljefondsjef og hedgefondmilliardær Nicolai Tangen blant kjøperne. I tillegg skal advokat Cato Schiøtz ha kjøpt en 260 år gammel glasslysestake fra Nøstetangen for 80.000 kroner som ledd i forsøket på å få et møblert hjem.

På kjøper'n: Nicolai Tangen kjøpte kunst dagen før det ble offentlig at han var plukket til å bli ny oljefondsjef i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen

Rekorder

Interessenter kunne registrere seg i forkant av auksjonen og by direkte eller streame.

– Begeistringen var stor hele veien, sier kunsthandler Morten Zondag, som var med og arrangerte auksjonen. – De som hadde meldt sin interesse, vet at dette er ting man ikke kan få tak i ellers. Det var 20 prosent usolgt i antall gjenstander, men mindre i verdi, sier Zondag.

Han jobber også for Gundersen, som er en storsamler av drikkekar i tre, men røper selvfølgelig ingen kjøpere.

Tilslaget som har fått mest oppmerksomhet er en ølhøne, et drikkekar i tre formet som en fugl, som gikk for 820.000 kroner. Det var mer enn det dobbelte av forhåndsverdien.

– Tilslaget for ølhønen er rekord, selv om det er solgt dyrere ølhøner i privatmarkedet. Det ble også satt rekord for en rytterfigur i tre, sier Zondag videre om tilslaget på 300.000 kroner.

Gundersen bekrefter

Kilder forteller til Kapital at det var Gundersen som kjøpte rytteren og tre andre tilsvarende ryttere for en bitteliten million. Den Geilo-bosatte samleren vil først ikke kommentere auksjonen når vi tar kontakt, men ringer opp igjen.

Pål sine høner: – Nå går det mye rykter om at jeg har kjøpt alle ølbollene. Det har jeg ikke. Jeg kjøpte tre, de tre billigste, sier eiendomsinvestor Pål G. Gundersen. Her med en annen samling ølhøner. Foto: Line Sandvik

– Nå går det mye rykter om at jeg har kjøpt alle ølbollene, sier Gundersen. – Det har jeg ikke. Jeg kjøpte tre, de tre billigste, katalognummer 18, 27 og en jeg ikke husker nummeret på, men som hadde ulvehode. Det kan du skrive. Her på Geilo er det stille. Jeg har vært på skitur nå. God påske, sier investoren som har flere hoteller på Geilo, men brorparten av formuen i eiendom i Oslo.

Sveaas kjøpte sølv

Gundersen gav opp å samle på sølv for mange år siden fordi han alltid ble overbudt av Christen Sveaas. Sveaas skal også ha handlet på Kaare Berntsen-auksjonen.

– Sveaas subbet inn tre dyre sølvbegre fra Bergen – katalognummer 60, 61 og 63, ifølge kilder.

Sveaas subbet inn tre dyre sølvbegre fra Bergen.
Kilder

De gikk for mellom 210.000 og 270.000 kroner hver.

Den nye oljefondsjefen Nicolai Tangen kjøpte angivelig også.

– Nicolai Tangen kjøpte to Else Hagen-bilder. De dyreste til 150.000 og 220.000 kroner. Jeg har knapt hørt om Hagen før, sier en samler.

Nicolai Tangen kjøpte to Else Hagen-bilder. Jeg har knapt hørt om Hagen før.
Samler

– Helt ut

Totalt ble det solgt for 11 millioner kroner på auksjonen. Et maleri av Ludvig Karsten ble dyrest med et tilslag på 1,3 millioner kroner mot vurderingen på 1–1,2 millioner kroner.

Opprinnelig skulle et maleri av den danske maleren Vilhelm Hammershøi også selges. Det hadde prislapp på hele fem til syv millioner kroner. Maleriet ble trukket før auksjonen på grunn av coronakrisen. Når det er så store summer, vil selgerne se objektet først. Det ble vanskelig for utlendinger, hvor interessen var størst.

Herrebøe-fajanse, som er en slags keramikk, var det imidlertid ingen interesse for.

– Vi i miljøet synes det er litt rart. Før skulle alle skipsredere har fajanse fra Herrebøe. Det er åpenbart helt ut, sier en samler.

Det var heller ingen som ville ha Bjarne Melgaard-bildet “Dog Sucking”, som viser eh, ja, selv om papirarbeidet kun hadde en vurdering på 30.000–40.000 kroner.

Rolls Royce vil bestå

– Hvordan tror du auksjonen hadde vært under normale omstendigheter?

– Jeg tror ikke det hadde vært så veldig annerledes, sier Zondag. – De fleste kjøperne var samlere som vet hva ting koster. Men vi hadde nok solgt litt mer av de rimelige tingene. Det ble en morsom forestilling med online-budgivning og opptil syv–åtte telefonbud samtidig. Det var 60 som hadde meldt seg på i forkant for å by online og mange hundre som streamet auksjonen. Så mange hadde det ikke vært plass til fysisk. Det gir nye muligheter for fremtiden, mener Zondag.

Historisk har auksjonsmarkedene alltid fått seg en smell i kjølvannet av børskriser, men de henger gjerne litt etter.

– Det er grunn til å tro at markedet for alt annet enn Rolls Royce-objekter vil stagnere og gå ned nå. Folk blir forsiktige, sier en samler.