<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Beskyldes fortsatt for plagiat

Den islandske artisten Johann Helgason, som hevder Rolf Løvland har kopiert hans melodi for å skape sin største hit, gikk nylig på et nytt nederlag i retten i USA.

Fikk medhold: En føderal ankedomstol i USA har nylig avvist påstandene fra selskapet til en islandsk artist som forsøker å blåse liv i et søksmål mot Rolf Løvland (bildet).  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Jus

“You raise me up” er den mest kjente låten til duoen Secret Garden, bestående av den irske fiolinisten Fionnuala Sherry og den norske komponisten og pianisten Rolf Løvland. Den ble komponert av Løvland, fremført første gang av Secret Garden i 2001 og har siden blitt tolket av utallige kjente artister, som blant annet Josh Groban, Westlife og Il divo. Men i kjølvannet av suksessen har det i en årrekke fulgt beskyldninger om plagiat.

Den islandske artisten og komponisten Johann Helgason har i mange år hevdet at Løvland nærmest har knabbet hans komposisjon fra 1977 med den islandske tittelen “Söknuður”. Allerede i 2007 varslet Helgason at han forberedte et søksmål, men det kokte tilsynelatende bort. I 2018 skrev VG at han igjen planla rettslige skritt, men deretter skjedde det tilsynelatende lite.

Nå foreligger det imidlertid en fersk avgjørelse fra en føderal ankedomstol i San Francisco i California. Der avviser retten påstandene fra Helgasons selskap Johannsongs-Publishing Ltd, som forsøker å blåse liv i et søksmål med anklager om at “You raise me up” er svært lik “Söknuður”.

Har sopt inn millioner: Secret Garden, bestående av Fionnuala Sherry og Rolf Løvland, har hittil solgt over fire millioner album verden over og tjent store penger på musikk. Foto: Facebook

Satte stopper for søksmål

Helgason tapte kampen mot Løvland og plateselskapet UMG Recordings også i forrige rettsinstans i fjor, men anket. Nå har altså ankedomstolen satt en stopper for søksmålet. Enkelt forklart dreier striden seg blant annet om troverdigheten av ulike analyser og rapporter.

“‘Söknuður’ og ‘You raise me up’ er ikke vesentlig like, og de fleste av likhetene deres kan tilskrives kjent teknikk,” skriver dommerne i en uttalelse datert 29. november 2021, og viser til en rapport utarbeidet av musikkprofessor Lawrence Ferrara ved New York University.

‘Söknuður’ og ‘You raise me up’ er ikke vesentlig like, og de fleste av likhetene deres kan tilskrives kjent teknikk.
Fra rettens avgjørelse

Helgasons selskap har hengt sine påstander om brudd på opphavsretten på en rapport/analyse utarbeidet av den kjente musikologen Judith Finell. Hun har tidligere blant annet blitt brukt som ekspertvitne av boet etter Marvin Gaye i saken mot Robin Thicke og Pharrell Williams vedrørende hitlåten deres “Blurred Lines”. I 2019 skrev Finell en rapport som argumenterte med at “Söknuður” og “You raise me up” er vesentlig like i sine melodiske tonehøyder.

I forrige rettsrunde forkastet imidlertid dommeren Finells rapport og lente seg på Ferraras konklusjon om at eventuelle likheter mellom sangene var avledet av en enda eldre melodi, nemlig den tradisjonelle irske melodien “Danny Boy”, også kalt “Londonderry Air”. Ankedomstolen gir sin støtte til tingretten.

“Mislyktes i å fremlegge akseptable bevis”

– Tingretten avsa dom etter å ha nektet fremleggelse av rapportene til Johannsongs ekspert, Judith Finell, mens rapportene fra saksøktes ekspert, Lawrence Ferrara, ble tillatt fremlagt. Tingretten konkluderte med at Ferraras analyse ikke var motbevist, og mente at “Söknuður” og “You raise me up” ikke er vesentlig like. Vi mener at tingretten ikke misbrukte sitt skjønn ved å ekskludere Finells ekspertrapporter, fordi de ikke klarte å filtrere ut likheter som kan tilskrives kjent teknikk, skriver ankedommerne i avgjørelsen.

De påpeker at tingretten heller ikke har misbrukt sitt skjønn ved å tillate Ferraras rapporter fremlagt fordi rettens funn – at Ferrara brukte pålitelige prinsipper og metoder – er godt støttet av bevis.

“Johannsongs mislyktes i å fremlegge akseptable bevis for å motbevise Ferraras analyse, så det er ingen reell tvist basert på fakta med hensyn til konklusjonene hans om at ‘Söknuður’ og ‘You raise me up’ ikke er vesentlig like og at de fleste av deres likheter kan tilskrives kjent teknikk,” konkluderer retten.

Johannsongs mislyktes i å fremlegge akseptable bevis for å motbevise Ferraras analyse.
Fra rettens avgjørelse

Har solgt over fire millioner album

Advokat Michael Machat i Machat & Associates PC, som representerer Johannsongs-Publishing, besvarte ikke Kapitals henvendelse innen artikkelen gikk i trykken. Overfor den juridiske nyhetstjenesten Law 360 har han imidlertid uttalt at striden ikke nødvendigvis er over ennå, og at de vurderer ytterligere rettslige skritt.

Gunnar Reed i Skyskraper Artist, som er Secret Gardens manager, sier at Løvland ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi er på turné og har ikke anledning til å komme med noen kommentarer, sier Reed.

Hvem kan evt. kommentere saken på vegne av UMG Recordings?

– Det vet jeg ikke. Universal, som er Secret Gardens plateselskap i Norge, har ikke noe med dette å gjøre, avslutter Reed.

Secret Garden har hittil solgt over fire millioner album verden over, ifølge hjemmesiden til Skyskraper Artist. Den norsk-irske duoen er nå aktuell med ny juleplate og la i begynnelsen av desember ut på juleturne.

Opp gjennom årene har Løvland tjent godt som låtskriver og opphavsmann, både for Secret Garden og andre. Han står oppført med en skattelignet inntekt på over seks millioner kroner i 2020. I 2005 – da Secret Garden og Løvland opplevde en eventyrlig musikalsk suksess – anslo Kapital at han allerede hadde tjent over 60 millioner kroner totalt på musikk.