Lover overskudd mens Skatteetaten står på døren

I flere år har administrerende direktør Kjetil Brødremoen Torper i Porto Brazil lovet aksjonærene resultater som aldri har materialisert seg. Nå vil Skatteetaten slå det omstridte badetøyselskapet konkurs, men ifølge Torper går virksomheten så det griner. 

Lokkedue: Jenny Skavlan designet bikinkolleksjonen til Porto Brazil i 2014, men samarbeidet skar seg. Hun ble aktivt brukt for å selge det som tilsynelatende har vært svært overprisede aksjer i selskapet. Skjermdump: Porto Brazil
Jus

Administrerende direktør i badetøyselskapet Porto Br International AS, Kjetil Brødremoen Torper, skal ha for å være optimist. Selskapet, som aldri har levert et årsregnskap i pluss, har balansert på kanten av stupet i flere år. 

Skatteetaten begjærte tidligere i år selskapet konkurs, og saken skal opp mandag 11. oktober.  Sist godkjente årsregnskap viser et resultat på minus to millioner kroner, samlet gjeld på 13 millioner kroner og en negativ egenkapital på 8,7 millioner kroner. Selskapet er også oppført med 16 betalingsanmerkninger, deriblant for leie av internettdomene. 

Ingenting av dette ser ut til å affisere Torper nevneverdig. På telefon fra Spania, vel en uke før han skal møte i tingretten, forteller han at alt er såre vel. 

–  Korrekt krav til Skatteetaten vil bli betalt i god tid før saken begynner. Vi har kontroll, sier han til Kapital.

Skal i retten: Kjetil Brødremoen Torper er administrerende direktør i Porto Brazil, som neste måned møter norske skattemyndigheter i retten. Torper har i mange år bodd i Spania. På norsk jord har han flere konkurser bak seg. Foto: Privat

Overprisede aksjer

Historien om Porto Br International – eller Porto Brazil, som selskapet ble kjent som – følger historien til Bygdø Allé Finanssenter (BAF), som Finanstilsynet satte en stopp for i 2019. Kapital har tidligere avdekket hvordan BAF i årevis pushet overprisede aksjer i Porto Brazil på småsparere, blant annet ved å misbruke kjendiser. 

Porto Brazil er et selskap som designer badetøy. De traff for alvor offentligheten i 2012, da den verdensberømte artisten Rihanna ble observert i en av deres bikinier. I 2014 ble det kjent at Jenny Skavlan var hanket inn til å designe en av deres kolleksjoner, som senere ble vist frem på Astrup Fearnley Museet på Tjuvholmen i Oslo. Samarbeidet endte i konflikt mellom selskapet og Skavlan, og hun tok seg aldri betalt for arbeidet.  

Som nevnt innledningsvis har Porto Brazil har aldri tjent penger. Like fullt priset begeistrede meglere i BAF selskapet til 70 millioner kroner da blesten var på det sterkeste, noe som etter alle indikasjoner var hinsides overprising. Aksjonærer Kapital har vært i kontakt med opp gjennom årene, frykter alle at de har blitt forledet til å kjøpe verdiløse aksjer. 

Direktøren ingen kan målbinde

Etter hvert kom det frem at selskapet kanskje ikke var så suksessfullt likevel. Porto Brazil ble tvangsoppløst i Drammen tingrett i 2017, som følge av manglende innlevering av årsregnskap for 2015. Egenkapitalen var da i det vesentlige tapt. Det lyktes imidlertid den gang Torper å få tilbakeført selskapet. I 2018 ble det varslet om nok en tvangsoppløsning, men også da greide Torper å styre unna konkurs. 

I 2019 sa han følgende til Kapital: 

– Porto Brazil er et selskap med positiv utvikling. Uten å kunne gå i detaljer leverer driftsselskapet millionoverskudd for året 2018, og har et operativt datterselskap i Spania med fire millioner kroner i aksjekapital. Selskapet har arbeidet hardt med en tidkrevende og avansert snuoperasjon som man nå ser en positiv effekt av. Selskapets aksjonærer kan forvente utbytte fra og med driftsåret 2020.

Porto Brazil oppnådde et resultat på minus 647.000 kroner i 2018. Noen penger fra datterselskapet er ikke å spore i regnskapene. 

2020-regnskapet er forsinket

I den grad en revisor kan slakte et regnskap, så gjør revisoren for Porto Brazils siste regnskap nettopp det. Det siste leverte regnskapet er for 2019 og ble revidert nå i sommer. Regnskapet for 2020 foreligger ikke. Revisor viser til negativ egenkapital på 8,7 millioner kroner, samt gjelden på 13 millioner kroner, og skriver: 

“Disse forholdene indikerer at det foreligger en vesentlig usikkerhet som kan skape tvil av betydning om selskapets evne til fortsatt drift.” 

Overfor Kapital forteller Torper at Porto Brazils datterselskap, Porto Brazil Global, går meget bra, og at all driften foregår der. 

– Du sa at 2020 ville bli gjennombruddsåret for Porto Brazil. Har det blitt det?

– Det medfører ikke riktighet at undertegnede har hevdet at 2020 vil bli et gjennombruddsår for Porto Brazil. Det er tidligere kommunisert at mye av 2020 ble brukt til å restrukturere selskapets fremtidige salgskanaler og muligheter grunnet pandemien. Vi ser nå resultatene av dette, og selskapet vil levere et betydelig overskudd i 2021. 

– Hvorfor foreligger det ikke et regnskap for 2020?

– Det vil bli levert i neste uke. Vi har ventet på endelige avklaringer om coronamidler, slik at dette blir ført korrekt mellom mor- og datterselskap.

– Lover aksjonærene utbytte

Et gjennomgangsspørsmål til Torper har, siden første avsløring rundt Porto Brazil og BAF i 2017, vært om aksjonærene har tapt pengene sine ved å kjøpe selskapets tilsynelatende oppblåste aksjer. Aksjonærer har tidligere opplyst til Kapital at de er forbløffet over at Porto Brazil i det hele tatt klarer å holde det gående. 

– Har aksjonærene nå grunn til å være bekymret?

– Nei, aksjonærene kan se frem til utbytte for 2021, opplyser Torper, og forklarer:

– Omsetning i datterselskap vil for 2021 reflekteres i at man vil ta ut utbytte som blir tilgodesett morselskap og igjen aksjonærer. 

Kapital har vært i kontakt med Skatteetaten i anledning denne saken. Etaten opplyser at de ikke kan kommentere saken og viser til taushetsplikt.