Tilbyr coronahelbredelse

Predikant Svein-Magne Pedersen og Misjonen Jesus Leger reklamerer på Facebook for at forbønn over telefon kan kurere folk som er smittet av coronaviruset.

Reklamerer stort: Svein-Magne Pedersen ønsker velkommen til helbredelsessenteret Misjonen Jesus Lever. Foto: Anders Haukland
Jus

“Kraften ved troen og bekjennelsen av Guds løfter om beskyttelse kan drepe koronaviruset straks det kommer nær ditt legeme.”

Det skriver Svein-Magne Pedersen på sin Facebook-side. Den omstridte predikanten, som ifølge ham selv har guddommelige evner, reklamerer videre for at de som ønsker forbønn for coronaviruset, om beskyttelse eller helbredelse, gjerne kan ta kontakt med Misjonen Jesus Leger. Deretter oppgir han et telefonnummer og åpningstider for tjenesten. Pedersen skriver blant annet også at han ber Gud dekke hver av sine Facebook-venner med en beskyttende kraft, slik at coronaviruset ikke kan skade, samt at Gud, i en tid som denne med coronaviruset, tilbyr sin hjelp gjennom nådegaven til å helbrede. Det var Fædrelandsvennen som først omtalte saken.

Kapital har spurt Pedersen hvordan han kan hjelpe folk til ikke å bli smittet av coronaviruset, samt hvordan han kan gjøre folk som er syke av korona friske. Han svarer følgende i en epost:

– Ditt spørsmål er stilt på feil premisser. Sitatene er trosutsagn basert på Bibelens løfter, og ikke noe jeg kan gjøre. Det er opp til Gud å gjøre under når vi ber.

Sitatene er trosutsagn basert på Bibelens løfter, og ikke noe jeg kan gjøre. Det er opp til Gud å gjøre under når vi ber.

Svein-Magne Pedersens Facebook-status. Foto: Skjermdump Facebook

Magisk inntekt

Kapital har i en årrekke beskrevet hvordan Gud og Jesus hevdes å virke gjennom Pedersen både i Norge og i utlandet, og via telefon, internett, TV-apparatet, epost og mirakel- og helbredelsesmøter. Stiftelsen Misjonen Jesus Leger selger også en magisk helbredelsesbok til 198 kroner.

De siste drøye ti årene har virksomheten til Pedersen sågar hatt en guddommelig inntektsvekst. Bare i 2018 var omsetningen på rundt 14,2 millioner kroner. De 15 siste årene har stiftelsen, som ble opprettet i 1990, omsatt for nesten 220 millioner kroner. Pedersen og hans familie har også fått sin lønn på jorden. Både predikanten og hans kone, som også arbeider i stiftelsen, er begge oppført med skattbare inntekter på rundt 1,3 millioner kroner i 2018.

Kraftig kritikk

Guddommelige evner til tross: Også mirakelpredikanter må forholde seg til verdslige lover og regler. Forbrukertilsynet konkluderte i fjor med at Pedersen hadde brutt reglene for markedsføring av alternativ behandling, og som følge av dette måtte predikanten legge ned teletorgtjenesten sin, samt gjøre flere endringer i markedsføringen av arrangementene sine. Bakgrunnen var en artikkelserie i VG der det ble avslørt at Pedersen hadde tjent millioner på å selge telefonbønn til syke og samlet inn penger til nødhjelpsprosjekter som ikke eksisterte.

Også Stiftelsestilsynet opprettet sak mot predikanten, og kom i november i fjor med kraftig kritikk av predikanten.

Kapital har vært i kontakt med Forbrukertilsynet for en kommentar til Pedersens lovnader om å kurere corona. Juridisk direktør Frode Elton Haug svarer følgende:

– Ettersom Pedersen ikke tar seg betalt, er det ikke snakk om kjøp av tjenester som går inn under det lovverket som vi håndhever. Det er mulig å mene mye om det, men vi har ikke myndighet til å ta tak i dette.