Vil utfordre fondskjempene

De har endevendt meglerbransjen med nye aksjehandelsløsninger og kraftige kurtasjekutt. Nå satser Nordnet på egne fond, og utfordrer dermed den mer lukkede forvaltningssektoren, som fortsatt er preget av høye honorarer.    

Tar opp jakten på fondskundene: Nordnet vil nå satse på egne forvaltede fond, ved siden av indeksfondene sine. Her Anders Skar, direktør og norgessjef i Nordnet. Foto: Siv Dolmen
Finans

Nordnet, en av de aller største aktørene på Oslo Børs målt etter aksjeomsetning, går nå tyngre inn i kampen om dine og mine sparemidler. For bare få uker annonserte nettmegleren, som har en markedsverdi på 42 milliarder kroner på børsen i Stockholm, at de starter opp egen fondsvirksomhet under navnet Nordnet Fonder.

Dermed blir ikke Nordnet bare en formidler av fondsprodukter fra eksterne leverandører, kombinert med tilbud av egne indeksfond, men vil etter hvert stå på egne ben med flere selvstendige forvaltere.

Motivene for Nordnet Fonder-satsningen er flere, forteller Anders Skar, direktør i Nordnet og leder for den norske virksomheten.

– Vi etablerer Nordnet Fonder for å fortsette vår vekst på fondsområdet, og fordi vi ønsker å kontrollere en større del av verdikjeden tilknyttet de fondene vi har under eget varemerke. Etableringen gir oss større fleksibilitet og dermed flere valgmuligheter i vår fremtidige fondssatsning, sier han til Kapital.

Vil ikke røpe vekstambisjonene  

I de nye fondsplanene blir det altså rom for egne aktivt forvaltede fond, inkludert egne forvaltere.

– Det blir en kombinasjon av indeksforvaltning og aktivt forvaltede fond. I det nye fondsselskapet vil vi bygge opp et eget team som skal forvalte fond, i tillegg til å holde i outsourcing av forvaltning, samt jobbe videre med ulike samarbeidsløsninger mot eksterne fondsselskaper, sier han. 

Nordnet tilbyr i dag ni indeksfond, noe man vil fortsette med selv om businessen nå utvides med aktivt forvaltede fond. 

– Ja, det vil vi, men vi vil flytte forvaltningen av disse til vårt eget fondsselskap. Vi gjør også dette for å kunne fortsette å satse på flere indeksfond, da det blir enklere å lansere nye fond når vi ser at det er hull eller muligheter i markedet, slik tilfellet var da vi nylig lanserte det første teknologiindeksfondet både i Norge og våre andre markeder, poengterer Skar. 

Hvor store tegninger de håper å få inn i sine etter hvert aktivt forvaltede fond, vil ikke Nordnet-direktøren si så mye om. 

– Vi går ikke ut med noen eksakte målsetninger knyttet til forvaltningskapital eller lignende. For Nordnet er målsetningen enkel, nemlig å kunne tilby en enda bedre fondsplattform for alle som vil spare i fond, med et enda rikere utvalg fond.

For Nordnet er målsetningen enkel, nemlig å kunne tilby en enda bedre fondsplattform for alle som vil spare i fond, med et enda rikere utvalg fond.

Baner vei for forvaltingskutt  

Siden børsene har nådd indeksnivåer de aldri før har vært på, er også avkastningsutsiktene lavere. 

– Jo lavere forventet avkastning, desto viktigere er kostnadene. Det eneste du vet sikkert når du investerer, er hvilke kostnader som påløper. Det er derfor veldig viktig å vurdere hvor mye av forventet bruttoavkastning som går til kostnader, uttalte nylig spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet til Finansavisen

Med mer og mer kostnadsbevisste fondskunder er vi også sikre på at Nordnet Fonder gradvis vil tilby skreddersydde aktivt forvaltede fond, bygget på en svært konkurransedyktig honorarmodell. Ikke glem at Nordnet allerede tilbyr indeksfond uten noen årlige forvaltningsavgifter.  

Varsko her!