<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Heftig børsgambling

Aksjeformuer via såkalte forwardavtaler sendte ABG-partnernes formuer ned med totalt rundt hundre millioner kroner da det stormet som verst på børsen tidligere i år. Likevel fortsetter partnerne å hamstre ABG-aksjer via risikofylte terminkontrakter.

Ikke stresset: Overfor Kapital bedyrer administrerende partner Peter Straume i ABG Sundal Collier at meglerhuset ikke ser noen finansiell risiko, selv om volumet av partnernes forwardkontrakter fortsetter å ese ut. Foto: Iván Kverme
Finans

En titt på førstekvartalsrapporten til ABG Sundal Collier viser at partnerne i det børsnoterte meglerhuset nå sitter på nær 100 millioner aksjer i eget selskap gjennom forwardkontrakter, det vil si aksjeposisjoner finansiert via romslige kredittordninger. Antall partneraksjer lagt over på slike terminer ligger dermed på et nivå man sjelden har sett maken til.  Bare siden årsskiftet er økningen på rundt 25 millioner aksjer. Administrerende partner Peter Straume i ABG Sundal Collier peker på to hovedårsaker til at volumet nå er større enn tidligere.

– For noen år siden endret vi finansieringen, det vil si lengden på forwardkontraktene, fra tre til fem år. Vi har i de to siste årene gjort litt større programmer enn tidligere år målt i antall aksjer. Dette er dels en funksjon av stor interesse fra mange sentrale partnere og at aksjekursen relativt til tidligere år har vært på et lavere nivå, noe som gjør at det alt annet likt blir flere aksjer for samme beløp. Eksponeringen målt i kroner har ved tidligere anledninger vært en god del høyere enn nå, sier Straume til Kapital.

Kommer ikke unna garantikrav

Terminfinansieringen betyr uansett at partnernes ABG-formuer svinger voldsomt i takt med utviklingen i selskapets egen aksjekurs. Og den finansielle risikoen er samlet sett høy. Da aksjekursen i månedsskiftet februar-mars falt med rundt én krone, et kursfall på rundt 25 prosent, stupte verdien på partnernes aksjeterminer med om lag hundre millioner kroner. Og partnerne må, i likhet med alle andre investorer som velger å lånefinansiere aksjebeholdninger via forwardkontrakter, bla opp betydelig tilleggssikkerhet når den underliggende aksjekursen faller såpass mye.

Internt tas utviklingen tilsynelatende med knusende ro.

– Vi er ikke bekymret for dette. Aksjene er tegnet av et bredt utvalg av partnere som har god evne til å håndtere sin eksponering. Dette er en langsiktig finansieringsform der oppgjørskursen også løpende justeres for utbytter. Gjennomsnittlig fremtidig oppgjørskurs er forøvrig også under dagens markedspris, sier Stramue.

Flere profilerte ABG-ansatte sitter nok likevel og følger ekstra godt med på aksjekursutviklingen. Johan Olaisen, co-head of global research, eier for eksempel 1,4 millioner ABG-aksjer – som i dag har en markedsverdi på litt over fem millioner kroner. Samtidig sitter han på nesten tre millioner aksjer via forwardkontrakter. En titt på aksjonærlisten viser at meglersjef Hans Øyvind Haukeli kryper stadig høyere opp på rangering over de største eierne – i takt med at han tar fysisk levering av aksjer når forwardkontrakter går til forfall. Haukeli eier i dag 3,3 millioner ABG-aksjer med en verd på rundt 12 millioner kroner.