<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Axel Styrman skifter kurs

En rekke profilerte meglere og analytikere forvant ut døren hos Nordea Markets tidligere i år. Nå er en av dem, shippinganalytiker Axel Styrman, på plass hos hardtsatsende ABG Sundal Collier, som ny corporate-medarbeider.

Går til ny havn: Axel Styrman har flere ganger vunnet shippingklassen i Kapitals analytikerkåring. Nå er han på vei til ABG Sundal Collier, som corporate-medarbeider. Foto: Eivind Yggeseth
Finans

Axel Styrman har ved flere anledninger toppet Kapitals rangering over landets fremste shippinganalytikere. Nå er han på vei over til rådgiversiden i ABG Sundal Collier etter flere år i Nordea Markets.

– Ansettelsen av Axel Styrman gjør vi for ytterligere å forsterke vår kapasitet inn mot shipping innen investment banking. Han har svært solid kompetanse og bred erfaring fra shippingfeltet etter mange år i finansbransjen, samt et stort nettverk så vel her i Norge som internasjonalt, sier Are Andersen til Kapital. Han er leder for Investment Banking-divisjonen i ABG Sundal Collier, og dermed en av finansbransjens mektigste aktører.

Flere Nordea-kolleger, som Anders Hagen, Glenn Lodden, samt Rune Sand – som nå jobber som analytiker på forvaltersiden i DNB Asset Management – har også valgt å forlate det svenskeide meglerhuset. Etter at den profilerte svenske investoren Christer Gardell kom tungt inn på eiersiden i Nordea, har det kommet krav om omfattende kostnadskutt, samtidig som mer fokus skal rettes inn mot den svenske meglerdelen. 

– Nordea går inn i en ny fase med oppdatert forretningsplan. Dette innebærer også at vi vil bli færre ansatte, uttalte kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea da Finansavisen omtalte megler- og analytikerflukten i slutten av februar. 

Olje- og coronaeffekt

Nordea er ikke det eneste meglerhuset som gjennomfører kutt. For eksempel fikk FA tidligere i år bekreftet at meglerhuset SpareBank 1 Markets ville gjennomføre brede kostnadskutt, i første rekke i form av kutt i fastlønningene. En tilsvarende modell skal også ha blitt lansert hos Fearnley Securities.

– Jeg har inntrykk av at det tas ned kapasitet i bransjen, både innen analyse og megling, men også innen investment banking, rundt i de forskjellige meglerhusene, sier Are Andersen i ABG Sundal Collier, som altså selv ønsker å styrke rådgivningskapasiteten på shipping. Dels tror Andersen endringene i bransjen skyldes nedskalering etter oljeprisfallet og effektene av coronautbruddet, men også en strukturell endring. Mange går nå fra analyse til andre deler av finansmarkedet, som for eksempel investorsiden.

Fra meglerhus til forvalter: Halvor Strand Nygård går fra aksjeanalyse i SEB til Delphi Forvaltning. Foto: SEB

Hos SEB har det skjedd en rokering på oljeserviceteamet nylig. Analysesjef Markus Bjerke bekrefter på spørsmål fra Kapital at analytiker Halvor Strand Nygård slutter for å starte i Delphi Forvaltning, samtidig som meglerhusets mangeårige oljeserviceanalytiker, Terje Fatnes, nylig har valgt å si opp.

– På den andre siden startet Anders Rosenlund opp her i januar. Han kom da fra Næringsdepartementet, men har tidligere jobbet 16 år i ABG Sundal Collier, påpeker Bjerke.