Alle gode ting er tre?

Den tidligere skipsrederen Torunn Økland har nå lagt ut prakteiendommen “Villa Charlotte” til salgs for tredje gang på ni år. Prislappen forblir den samme: 59 millioner kroner.

Til salgs: Elegante “Villa Charlotte” på knappe 600 kvadratmeter, som befinner seg i Skipanesvegen på Milde i Bergen, har ligget ute for salg tre ganger – i 2012, 2020 og nå på tampen av 2021. Foto: Finn.no
Eiendom

– Jeg har en kjøper, det står bare på innreiserestriksjoner på grunn av pandemien, sier selger Torunn Økland til Kapital.

Murvillaen på knappe 600 kvadratmeter i Skipanesvegen på Milde i Bergen ble bygget av den tidligere skipsrederen selv i 2000. Hun kaller den “Villa Charlotte”, og den har vært barndomshjemmet til hennes fem barn som nå er voksne. I tillegg til hovedhuset rommer eiendommen på rundt 2300 kvadratmeter både svømmebasseng, badehus, marina og strandlinje.

Økland ønsker å selge huset for å bo i Frankrike, der klimaet er litt varmere og tørrere. Men når familien er i Bergen, er det i Skipanesvegen de bor.

– Det er familieboligen, sier hun.

Eksklusivt: "Villa Charlotte" ble bygget av Torunn Økland i 2000. Den har vært barndomshjemmet til hennes tre nå voksne barn. Foto: Finn.no

Salgsrekorder i Bergen

Det hittil dyreste boligsalget i Bergen stod milliardær og Toro-arving Bjarne Rieber (84) for i april 2021, da han omsider fikk solgt villaeiendommen “Rieber Garden” for 47 millioner kroner. Det var et stykke unna prisantydningen på 60 millioner kroner. 

Salget av “Rieber Garden” skjøv en enebolig ved Nordåsvannet ned på andreplass over vestlandsbyens høyeste omsetninger. Denne lå ikke langt unna Edvard Griegs bolig på Troldhaugen, og ble solgt til vel 43 millioner kroner i 2019.

Den hittil tredje dyreste privatboligen i Bergen ligger i samme område. Kygo, eller Kyrre Gørvell-Dahll, betalte 41 millioner kroner for en eiendom i Hopsnesvegen i 2018.

Bed and breakfast

På Hjellestad i Milde, ti minutter fra Flesland Lufthavn og 20 minutter fra Bergen sentrum, bestemte Økland seg for å starte bed and breakfast første gang hun ikke fikk solgt eiendommen. Fra 2014 og frem til pandemien startet i 2020 var det mulig å leie hele huset, eller et av de seks soverommene med eget bad og balkong. Frokost inkludert.

Bergensavisen skrev i 2020 at villaen ble omtalt som et femstjerners hotell på nettstedet hotels.com. I en artikkel i britiske Scan Magazine står det at klientellet primært består av besøkende fra utenfor Skandinavia.

– Det var primært internasjonale gjester, så jeg har ikke hatt åpent under pandemien, sier Økland til Kapital.

Hun har tilrettelagt for gjestenes ønsker, blant annet med utflukter til nærliggende severdigheter med en Princess V48 yacht, hvor det ble servert champagnelunch ombord. I nærheten av eiendommen ligger også Universitetet i Bergens arboret – en botanisk hage som blant annet rommer Skandinavias største samling av rhododendron.

– Det har vært interessant å drive bed and breakfast, men det er hardt arbeid. Nå taler alderen for at det er på tide å gi seg, sier Økland.

Åpen for besøk: Torunn Økland bestemte seg for å starte bed and breakfast første gang hun ikke fikk solgt eiendommen. Fra 2014 og frem til pandemien startet i 2020 var det mulig å leie hele huset, eller ett av de seks soverommene med eget bad og balkong. Foto: Finn.no

Internasjonal målgruppe

Forrige gang “Villa Charlotte” ble omsatt var i 2016, da som en gave for én krone. Barna eier nå deler av eneboligen, som i annonsen blir beskrevet som et engelskinspirert herskapshus. Salgsteksten er skrevet på engelsk, med et internasjonalt marked som mål.

Dersom villaen blir solgt til prisantydningen på 59 millioner, tilsvarer det en kvadratmeterpris på 98.993 kroner. Det har tidligere vært skrevet at huset kostet 38 millioner kroner da det ble bygget. Økland selv kommenterer at denne prisen er gjetning, og ikke informasjon hun har oppgitt.  

– Eneboligen har et klassisk internasjonalt design som er mer vanlig for utlendinger, sier hun.

Hun har ikke spurt interessenten om hen ønsker å benytte boligen som ferie- eller helårsbolig, og vurderer heller ikke å redusere prisen, til tross for at hun har forsøkt å selge siden 2012.

– Kjøper og jeg er enig om pris og betingelser. Med tanke på prisstigningen som har vært er boligen forholdsvis rimelig, og jeg ser ikke noen grunn til at jeg skal være villig til å diskutere prisen når jeg har en som ønsker å betale det eiendommen koster, sier hun.

Med tanke på prisstigningen som har vært er boligen forholdsvis rimelig, og jeg ser ikke noen grunn til at jeg skal være villig til å diskutere prisen når jeg har en som ønsker å betale det eiendommen koster.
Torunn Økland

Det er Eie eiendomsmegling, ved Simon Aasen og Fabian Haukedal, som har som oppdrag å selge huset.

– Lykke til med salget! sier Kapital.

– Jo, takk, det er ikke noen krise, hverken den ene eller andre veien, svarer Økland.

Jo, takk, det er ikke noen krise, hverken den ene eller andre veien.
Torunn
Fem stjerner: Bergensavisen skrev i 2020 at villaen ble omtalt som et femstjerners hotell på nettstedet hotels.com. Foto: Finn.no

Internasjonal interessent: Salgsteksten er skrevet på engelsk, med et internasjonalt marked som publikum. – Eneboligen har et klassisk internasjonalt design som er mer vanlig for utlendinger, sier Torunn Økland til Kapital. Foto: Finn.no

Attraktiv beliggenhet: – Det har vært interessant å drive bed and breakfast, men det er hardt arbeid. Nå taler alderen for at det er på tide å gi seg, sier Torunn Økland. Foto: Finn.no

Bygget i 2000: Dersom “Villa Charlotte” blir solgt til prisantydning på 59 millioner kroner eks. omkostninger, tilsvarer det en kvadratmeterpris på 98.993 kroner. Foto: Finn.no