Fremdeles blodrødt i Teigens vintereventyr i Hemsedal

Tross nye salgsrekorder endte fjoråret med 26 millioner kroner i minus for driftsselskapet bak Erik Teigens Skigaarden i Hemsedal. Selskapet har faktisk ikke hatt ett positivt årsresultat de siste åtte årene. 

Eksklusivt: Erik Teigen har tidligere fortalt Kapital at ved utgangen av 2019 var det investert for om lag 700 millioner kroner i Skigaarden i Hemsedal.  Foto: Gard Setsaas
Eiendom

Skigaarden i Hemsedal er et moderne Soria Moria for de bemidlede. Anlegget strekker seg opp gjennom Holdeskaret midt i indrefileten i Hemsedal, og du kan si at ambisjonsnivået reflekteres godt i de håndsmidde kobberdørhåndtakene importert fra Rocky Mountains. Hele prosjektet har meldt om prisrekorder på leilighetene sine siden oppstarten. 

Den dyreste leiligheten de har solgt i år gikk for 24 millioner kroner, kunne gründer Erik Teigen nylig fortelle Finansavisen. Skigaarden kunne med det notere seg de to dyreste salgene for samtlige fjelldestinasjoner i Norge i år. 

De selger altså for store summer, men foreløpig ser ikke prosjektet ut til å være god butikk. 

26 millioner i minus

Inntektene i driftsselskapet bak Skigaarden, Magnalia (tidligere Storelia Holding), var i 2019 på oppunder 160 millioner kroner, men likevel endte årsresultatet i minus 25,6 millioner kroner. En knapp forbedring fra 2018, da selskapet tapte 27 millioner kroner. 

Et betegnende trekk med Skigaarden er at selskapet ikke har gått i pluss siden 2012. Kapital har tidligere skrevet om at selskapet har måttet holde kreditorer stangen, og at de i fjor ble betegnet som “insolvent” av kredittopplysningsselskapet Dun & Bradstreet. Selskapet har slitt med stor gjeld, men i år er gjelden kraftig redusert, fra 312 til 153 millioner kroner. 

Magnalia hadde pr. siste årsskifte en negativ egenkapital på 36 millioner kroner. I årsberetningen påpekes det at behovet for likviditet til løpende ordinær drift skal dekkes av andre selskaper i konsernet. 

Skulle snu i fjor

Da Kapital var på besøk på Skigaarden i fjor, var Teigen åpen om at det har vært noen tøffe år, men han mente da at 2019-regnskapet skulle vise en helt annen historie. 

– Jeg skal ikke pynte på noe. Regnskapet ser ikke bra ut, og vi har hatt store problemer. Den infrastrukturen vi har bygget opp har ikke vært gratis. Verdiene ligger her, men det ser forferdelig ut, sa Teigen den gang.

Han påpekte videre:

– Det vi drar med oss i regnskapet, er et fremførbart underskudd. Dette har stor interesse for meg, for nå begynner resultatene å komme i form av et overskudd. I inneværende år og neste år leverer vi leiligheter for 475 millioner kroner, som det endelig er margin på. 

Flyttet bygging og salg

Det har vært vanskelig å få en kommentar fra Teigen i forbindelse med denne saken, men i en kort mail påpeker han at all bygging og leilighetssalg er flyttet til egne selskaper. Han viser til selskapene Skigaarden utvikling AP 5, Skigaarden utvikling AP 7 og Skigaarden Holding. 

De to første selskapene landet begge på et positivt årsresultat på henholdsvis 8,4 og 10,3 millioner kroner. Holdingselskapet gikk 63.000 kroner i minus. Det skal sies at disse tre selskapene bare er noen av selskapene tilknyttet prosjektet i Hemsedal.