– Aldri opplevd makan

Det som tidligere var en coronarabatt i hyttemarkedet har blitt til et coronapåslag, ifølge eiendomsmegler Tore Solberg. Nylig solgte han en hytte som gikk 11 millioner kroner over takst.

200.000 pr. kvm: I juni ble denne hytta i Sandefjord lagt ut for 25 mill., men den ble solgt for 36 mill., som tilsvarer en kvadratmeterpris på nesten 200.000. Foto: EiendomsMegler 1 BV
Eiendom

Hytteforbudet som ble innført tidligere i år, førte til langt færre visninger og vanskeligere tider for mange av landets hytteselgere. Flere meglere, kjøpere og selgere opplevde en “coronarabatt” i markedet som følge av usikkerhetene. Nå har skuta snudd, og hyttemarkedet ved sjøen har fått voldsom fart i takt med gjenåpningen av samfunnet, melder flere eiendomsmeglere.

I juni ble en hytte på Vesterøya i Sandefjord på 185 kvm., med 100 meter strandlinje, egen brygge, og en prisantydning på 25 millioner kroner, solgt for 36 millioner kroner. En budrunde med flere deltagere dyttet prisen opp, forteller eiendomsmegler på salget, Tore Solberg.

– Under normale omstendigheter hadde vi vært veldig fornøyde med fem stykker på visning. Her kom det 30 stykker på visning, noe som er utrolig mange i en så høy prisklasse, sier Solberg, som jobber ved EiendomsMegler 1 Sandefjord.

Stor pågang: Eiendomsmegler Tore Solberg ved EiendomsMegler 1 Sandefjord opplever unormalt god fart i hyttemarkedet om dagen. Foto: Eiendomsmegler 1 Sandefjord

– Overraskende bra

– I vår var parter på begge sider i markedet innstilt på å gi og få en coronarabatt, men i dag er coronarabatt blitt til et tillegg i prisen, mener Solberg.

– Jeg føler at markedet eksploderte etter 17. mai. Etterspørselen etter hytter i prisklassen ti millioner kroner og oppover er veldig bra – overraskende bra, legger han til.

Jeg føler at markedet eksploderte etter 17. mai.
Eiendomsmegler Tore Solberg

Selv om flere objekter går unna, er det noen som sliter med å få salget igjennom. Det skyldes at kjøperne vet hva de vil ha, og ikke betaler mange millioner for hva som helst, ifølge Solberg.

– Selgers marked

På Finn.no ligger det for tiden ute 54 hytter til et tosifret millionbeløp, fordelt på 30 ved sjøen og 24 på fjellet. Likevel skulle meglerne gjerne hatt mer å selge i denne prisklassen, forteller eiendomsmegler og partner i PrivatMegleren Sædberg & Lian.

– Etterspørselen fra kjøperne er god, og vi skulle gjerne hatt mange flere oppdrag, da det nå er selgers marked, sier Sædberg, som selger hytter langs Sørlandskysten fra Grimstad i øst og Mandal i vest.

– Hva skiller seg ut på tilbuds- og etterspørselssiden, sammenlignet med tidligere år?

– Den største forskjellen i år er jo at det er mange flere som tar kontakt – i alle prisklasser, forteller Sædberg, og legger til at det fremdeles er størst interesse for eiendommer med bilvei helt frem.

– Lite utbud: Gustav Sædberg i PrivatMegleren Sædberg & Lian skulle gjerne hatt flere objekter å selge. Foto: Privatmegleren Sædberg & Lian

Vet ikke hvor lenge det varer

Selv om de fleste som selger hytta sin om dagen har hatt planer om å selge denne sesongen, uavhengig av corona, så mener meglerne at flere har valgt å legge ut eiendom på grunn av de gode prisene for tiden.

– Det er noen selgere som har kommet ut i år, da markedet er så godt, sier Sædberg.

Det er noen selgere som har kommet ut i år, da markedet er så godt.
Eiendomsmegler Gustav Sædberg

– Mitt inntrykk er at det er vesentlig flere hytter i den øvre prisklassen til salgs i år, enn samme periode i tidligere år, stemmer Solberg i.

– Vi vet ikke hvor lenge vi kan ri på denne bølgen, om det er 14 dager, eller tre måneder eller et år aner vi ingenting om. Jeg vil si at vurderer man å selge, så bør man gjør det nå. I disse coronatider er alt uforutsigbart, legger Sandefjord-megleren til.

Priskutt på 21 mill.: Skarvegløtt ble opprinnelig lagt ut til salgs for 60 mill. kr i 2008, uten å bli solgt. Nå ligger den på ny på Finn.no for 39 mill. Foto: nordvik & partners

Fortsatt usolgt

På pristoppen av hyttene til salgs på Finn.no finner vi mye omtalte Skarvegløtt på Geilo. Hyttepalasset på over 470 kvadratmeter har vært forsøkt solgt i rundt ti år. Prisantydningen har stadig sunket med årene, og ligger nå “nede på” 39 millioner kroner for hytta med blant annet basseng og vinkjeller. Så langt har ikke det gode hyttemarkedet ført til noe salg her.