<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Vant rettsoppgjør etter dramatisk båtbrann

Over tre år etter at den russiske tråleren “Bukhta Naezdnik” sto i full fyr ved kaien i Tromsø, har to av partene som var involvert i opprydningsarbeidet møttes i retten. Her fikk “Norges eldste skipsagent” medhold.

Trålerbrann: Det ble evakuert i flere hundre meters omkrets da den russiske tråleren “Bukhta Naezdnik” sto i brann ved kaien i Breivika havn i Tromsø i 2019. Vraket ble senere slept til Bergen for opphugging. Foto: Rune Brustad-Hanssen/NTB
Inside

Det var i september 2019 at brannen brøt ut. Situasjonen var dramatisk, ikke minst fordi det befant seg en ammoniakktank ombord, og myndighetene fryktet at denne kunne gå i luften. Ifølge NRK førte hendelsen til kaos i trafikken, problemer på byens sykehus, stengte skoler og universitetet ba ansatte og studenter holde seg hjemme. Det tok to dager før brannen var slukket.

I etterkant oppsto det en strid mellom selskapet GAC Norway, som omtaler seg som “Norges eldste skipsagent”, og selskapet Ardent. Sistnevnte var hyret inn av rederi og forsikringsselskap da det utbrente vraket av Bukhta Naezdnik skulle fjernes, og hadde igjen signert en avtale med GAC.

Avtalen innebar at GAC skulle bistå med blant annet frakt og tollklarering av utstyr fra Nederland, booking av reiser og hotell for oppdragsgiverens mannskap, mobilisering av utstyr osv. I den forbindelse foretok GAC betaling av alle kostnadene, som så skulle viderefaktureres i tillegg til den avtalte kompensasjonen.

Avtalen relatert til vrakfjerningsoppdraget var signert mellom GAC og Ardent, men partene ble etter hvert uenige om hvilken del av sistnevnte selskapet. Ardent mente riktig kontraktsmotpart var Ardent UK, som gikk konkurs i april 2020, mens GAC krevde penger fra søsterselskapet Ardent Nederland. Det var til slutt skipsagentens anførsler som fikk gehør hos Hordaland tingrett.

“Samlet sett finner retten at GAC hadde rimelig grunn til å tro at avtalen ble inngått med Ardent Nederland. Retten finner derfor at Ardent Nederland anses som GACs kontraktsmotpart og som ansvarlig debitor for de utestående fakturaer,” heter det i en fersk dom.

Ardent Maritime Netherlands ble deretter dømt til å betale over 2,5 millioner kroner til motparten, samt forsinkelsesrenter og saksomkostninger på nær en halv million.

GAC Norway ble dannet gjennom oppkjøp av det bergenske agentselskapet Ole R. Olsen i 2007. Selskapet ble da slått sammen med GAC Group, som har røtter i Sverige og Kuwait. GAC står opprinnelig for Gulf Agency Company.