Bakgrunnen for striden er en konsertturné tyske Star gjennomførte i blant annet Norge i 2021, hvor musikken fra den populære filmserien sto på programmet. I forkant av konsertene ble det ikke innhentet direkte samtykke fra rettighetshaver Warner, men det ble gitt klarsignal fra TONO, som forvalter rettighetene i Norge. I etterkant av konsertene betalte Star TONO-vederlag som normalt og planla nye oppsetninger våren 2022.
Hos Warner mente man imidlertid at Stars konserter la seg for tett opp mot Harry Potter-universet, ikke minst i markedsføringen, og saken havnet etter hvert i rettssystemet. Her fikk Warner først stanset de planlagte konsertene ved en forføyning i Oslo tingrett, en avgjørelse lagmannsretten opprettholdt under dissens.
Saken var likevel ikke over med det. Konsertarrangøren fremsatte deretter krav om erstatning for tap som følge av forføyningen. Warner mente på sin side å ha krav på erstatning for konsertene som ble gjennomført i november 2021, og ønsket samtidig et rettslig forbud mot fremtidige krenkelser. Dermed måtte partene igjen møte i retten.
Seier og tap for begge parter
Da hovedsaken var oppe i oktober, kom Oslo tingrett frem til at hverken markedsføringen eller gjennomføringen av de aktuelle konsertene utgjorde noe inngrep mot Warners opphavsrett eller varemerkerett. Retten mente imidlertid at det foreligger brudd på god forretningsskikk iht. markedsføringsloven, og at Warner derfor har krav på erstatning.
Tingretten skriver også at de planlagte konsertene i 2022 rettmessig kunne forbys, og Star ble dermed ikke tilkjent noen erstatning. Men samtidig ble det ikke lagt ned noe forbud mot planlagte fremtidige konserter, og forføyningen mot Star ble opphevet.
“Begge parter har vunnet frem med noen krav og tapt andre krav i hovedsaken,” skriver dommeren, som konkluderte med at hver av partene fikk dekke sine egne sakskostnader.
– Svært positivt
Stars advokat, partner Øystein Flagstad i Gjessing Reimers, opplyser at hans klient naturlig nok er glad for rettens slutning om at hverken opphavsretten eller varemerkeretten er krenket.
“Vi mener at det er svært positivt for konsertbransjen i Norge at tingretten ikke har gitt Warner medhold i at TONOs alminnelige konsertlisens er så snever som Warner anførte. Tingretten uttaler at konsertlisensen tillater at musikerne gjør endringer i musikken, så lenge endringene ikke er krenkende, og Star er enig i denne konklusjonen. Dersom utøvende kunstnere skulle være avskåret fra å gjøre sine egne tolkninger av TONO-forvaltede musikkverk ved konsertfremføring, ville dette ha medført en betydelig begrensning for musikklivet i Norge, og det ville ha blitt mye kjedeligere å gå på konsert,” skriver han i en e-post til Kapital.
Dersom utøvende kunstnere skulle være avskåret fra å gjøre sine egne tolkninger av TONO-forvaltede musikkverk ved konsertfremføring, ville dette ha medført en betydelig begrensning for musikklivet i Norge, og det ville ha blitt mye kjedeligere å gå på konsert. Advokat Øystein Flagstad i Gjessing Reimers
Star er ikke uten videre enig i tingrettens konklusjon knyttet til markedsføringen, men Flagstad forteller at denne uansett vil være innenfor lovens rammer i fremtiden.
Advokat Mikkel Lassen Ellingsen i Bryn Aarflot, som representerer Warner, har ingen kommentar til saken, utover at hans klient nå går nøye igjennom dommen for å kunne ta stilling til en mulig anke.