<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Finanstilsynet vil stanse Therium Nordic

Finanstilsynet har satt foten ned for virksomheten til Therium Nordic, men selskapet har klaget, og saken skal nå avgjøres av Finansdepartementet.

På Sanners bord: Therium har klaget Finanstilsynets vedtak om konsesjonsplikt inn til Finansdepartementet, og selskapet har fått utsatt fristen for å måtte stanse virksomheten.  Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB
Inside

Therium Capital Management Nordic er det fulle navnet på selskapet som har sitt hovedsete på Jersey, men der advokat Henrik A. Jensen er både styreleder og sitter på 40 prosent av aksjene i det norske datterselskapet.

Therium tilbyr søksmålsfinansiering i Norge, og har gjort dette i snart fem år, men nå mener Finanstilsynet at selskapet driver finansieringsvirksomhet, at de kan være med på å finansiere en rettstvist, og at dette dermed er konsesjonspliktig virksomhet.

Saken ligger hos departementet, og vi er veldig rolige på at dette kommer til å gå veien.
Henrik A. Jensen, Therium Nordic

I det første vedtaket fra tilsynet var det også et krav om at Therium må stanse virksomheten inntil konsesjonen er på plass, men dette er det nå lempet på.

Fortsatt i full drift

Therium og styrelederen har nemlig klaget inn saken til Finansdepartementet, men Jensen er svært kortfattet da vi ber om status: – Jeg har snakket med morselskapet nå i helgen, og vi har ingen kommentar til dette. Saken ligger hos departementet, og vi er veldig rolige på at dette kommer til å gå veien.

– Det er operativ drift i selskapet?

– Ja, vi er i full drift, svarer Jensen. Selskapet har fått aksept fra Finanstilsynet til å fortsette driften inntil klagen er behandlet.

Therium Nordic ble etablert i 2016, men det eneste året så langt med omsetning større enn en håndfull tusenlapper er 2018, da virksomheten ga inntekter på 16,5 millioner kroner.

Virksomheten innenfor søksmålsfinansiering går ut på å dekke hele eller deler av kostnaden til å forfølge et rettskrav, mot en andel av erstatningen dersom man vinner frem med kravet. Slik beskriver Finanstilsynet det sentrale i Theriums virksomhet: “Det inngås en avtale med advokatfirmaer og deres klienter, hvor sistnevnte av ulike årsaker ikke kan eller ønsker å bære sine egne advokatkostnader.”

Selskapet har så langt investert eller vært en part i minst et dusin saker i hele Norden.