Nå er imidlertid en rekke “engangseffekter” tatt ut. En kinesisk industriarbeider koster nå 5x det en amerikansk gjør (Goodhart & Pradham 2020: “The Great Demographic Reversal”). Øst-Europa kjennetegnes mer enn Vest-Europa av en elendig demografisk utvikling, og trenger stadig mer av sine arbeidsføre hender selv. En stadig eskalering av utfordrende geopolitiske forhold mellom for eksempel USA og Kina, i tillegg til at pandemien har skapt et fokus på det uheldige ved 1. å være avhengig av en internasjonal arbeidsstyrke, og 2. å ha outsourcet for mye av verdikjeden i forhold til produksjonen av samfunnskritiske produkter og tjenester. Nå må bilfabrikker stenge på grunn av en global mangel på mikroprosessorer!
Demografi
De demografiske forholdene er uheldige i Øst-Europa, men de hjelper heller ikke i OECD- området. “Baby-boomers” – den store og rike generasjonen født mellom 1945 og 1960 – er kollektivt klar for pensjonisttilværelsen. Da blir sparing erstattet av tæring (= mildt rente- og inflasjonsdrivende). Samtidig sørger en eldrebølge for vedvarende høy etterspørsel etter helse- og omsorgstjenester. Etter 55 år ser vi at den norske “frontfagsmodellen” for lønnsdannelse nå knaker i sammenføyningene. Hvorfor? Fordi kritisk rekruttering til blant annet sykepleieryrket innebærer bedre lønnsvilkår: Om noen år må 1/3 av oss jobbe i helse og omsorg. Og arbeidstagere med norsk sykepleieautorisasjon kan ikke lett importeres.
Konjunkturelle forhold
Vi har det siste året sett et historisk fall i økonomisk aktivitet grunnet pandemien. Myndighetene har som et tilsvar til dette økt både finanspolitiske og pengepolitiske stimulanser i et omfang vi vel ikke før har sett. Pengemengden har økt kraftig i alle land. Det har også de personlige spareratene. Når vi nå ser enden på pandemien, er samtidig sentralbankene veldig forsiktige med å signalisere at de skal trekke tilbake stimulansene, og selv om vi har sett kraftig renteoppgang i den lange enden, forblir de korte rentene mye lavere enn før pandemien. Veksten til den amerikanske økonomien kan bli mellom 10 og 15 prosent bare i perioden mellom 31.03. og 30.09. i år (i realtermer). Vi kan fort gå fra høy ledighet til en situasjon med mer eller mindre akutt mangel på arbeidskraft i mange sektorer, noe vi her hjemme faktisk allerede har sett. Samtidig kan pandemieffekten på globale tilbudskjeder og internasjonal arbeidskraftmigrasjon vedvare.
I det korte bildet tror vi ikke på en svært kraftig renteoppgang, til det ligger det for mange “chips” på bordet, og sentralbankene vil gjøre sitt ytterste for å forhindre dette. Men vi risikerer et lengre “bear-marked” for obligasjoner, det vil si en langvarig periode med mer eller mindre gradvis renteoppgang. Og i kjølvannet av dette – dessverre – en revurdering av de fleste aktiva.