<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Kjøpte usett: Kristian Røkke punget ut 18,5 mill. kr for hytta i Mandalskjærgården i fjor, etter kun å ha sett bilder av den. Foto: Sondre Transeth

Rekordår for dyre sjøhytter

I fjor ble det tinglyst salg av nesten 100 sjøhytter med en prislapp på minst 10 millioner kroner. Det er 50 prosent mer enn året før. Her ser du hvem som punget ut.

2020 var året da det ble satt en drøss av rekorder i hyttemarkedet, og fritidsboligene langs kysten skilte seg spesielt ut. Tall fra Prognosesenteret viser at det gjennom fjoråret ble omsatt totalt 6.228 sjøhytter – en økning på 27 prosent fra året før. Totalt steg prisene på sjøhytter med 11,3 prosent.

Sjøhytter i alle prisklasser ble revet unna, men tallene viser at de mest kostbare utgjør en stadig større andel av markedet.

De siste årene har salget av dyre sjøhytter steget lite og jevnt – frem til i fjor. Da ble det solgt nesten dobbelt så mange sjøhytter med en prislapp på minst 10 millioner kroner som året før.

Kjøpte usett: Kristian Røkke punget ut 18,5 mill. kr for hytta i Mandalskjærgården i fjor, etter kun å ha sett bilder av den. Foto: Iván Kverme

– Som med bolig ser vi at listen for hva som er en dyr eiendom dyttes oppover. Stadig flere er villig til å bruke opp mot 10 millioner kroner og mer på hytte, sier daglig leder Tom Jørgensen i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen.

Flere rikinger: – Stadig flere er villig til å bruke opp mot 10 millioner kroner og mer på hytte, sier Tom Jørgensen, daglig leder i Privatmegleren Vikebø & Jørgensen. Foto: Privatmegleren

Fjorårets dyreste

Totalt ble det tinglyst salg av 92 sjøhytter med prislapp på minst 10 millioner kroner. Totalt ble disse omsatt for 1,5 milliarder kroner. Gjennomsnittsprisen på sjøhyttene i dette segmentet lå dermed på 16,5 millioner kroner.

Selv om hytter til over 10 millioner kun utgjorde i underkant av 1,5 prosent av det totale antallet sjøhytter som ble omsatt, sto de for snaut 11 prosent av verdien til totalomsetningen. I 41 av fritidsboligtransaksjonene bladde de nye hytteeierne opp minst 15 millioner kroner (se tabell).

En rekke kjente navn, flere av dem figurerer på Kapitals liste over Norges 400 rikeste, går igjen på både kjøper- og selgersiden. Det dyreste hyttekjøpet i utvalget var det Anders og Kristin Wilhelmsen som stod for. Ekteparet punget ut 47,5 millioner kroner for dronning Sonjas gamle ferieparadis på Tjøme, med strandeiendom og egen brygge. Selger av den drøyt 250 kvadratmeter store sjøhytta i Medøåsen 3 var Jan Kolberg.

2020s dyreste: Anders og Kristin Wilhelmsen la 47,8 mill. på bordet for dronning Sonjas gamle prakteiendom på Tjøme, og stod dermed for fjorårets dyreste hyttekjøp. Foto: 1881

En god nummer to

Den nest dyreste hytta var seks millioner “billigere” enn det Wilhelmsen ga. For 41,5 millioner kroner kjøpte Erik Lynne en sjøhytte ved utløpet til ytre Oslofjord, med egen strandlinje, saltvannsbasseng og tennisbane. Lynne, som er styremedlem i Solør Bioenerg, kjøpte hytta i Vadbakkveien 20 av Nils Hansson.

På tredjeplass finner vi salget av hytta til Elkjøp- og XXL-gründer Tore Tidemandsen i Fredrikstad, som gikk for 37,5 millioner kroner. Hytta til Erik Lenander Heidenreich, tidligere styreleder i Norske Selskab, følger hakk i hæl og ble solgt for 37 millioner. Heidenreich, som frem til i fjor satt som styreleder i herreklubben “Norske Selskab”, kjøpte selv eiendommen for 1,6 millioner kroner i 1985, og kunne dermed innkassere en pen gevinst.

Kristian Røkke fant også frem lommeboken og punget i september i fjor ut 18,5 millioner kroner for en hytte i Lindesnes. Han satte dermed ny rekord i Norges sydligste område. Prisrekorden sto imidlertid kun i kort tid. For tre måneder senere, på tampen av fjoråret, betalte Svenn Kristian Stray, som driver renholdsfirma i Bærum, 20 millioner for en giganteiendom ca. en halvtimes kjøretur unna Røkkes nye hytte.

- Fortsatt stor interesse

Men det er ikke kun milliardærarvinger, investorer og bedriftseiere å finne på listen. Programleder Jon Almaas kapret en hytteperle i Kragerø skjærgård for 13,2 millioner kroner i fjor. Eiendommen strekker seg over 17,5 mål og har tre bygninger, i tillegg til privat strandlinje og brygge.

Utskiftning: Programleder og fjorårets 71 grader nord-vinner Jon Almaas solgte på starten av sommeren i fjor sin hytte i Kragerø til 5,5 mill., for så å bla opp 13,2 mill. for den nye hytta (bildet) i slutten av juli. Foto: Privatmegleren

Eiendomsmegler Tore Solberg i EiendomsMegler 1 Sandefjord, som bisto ved flere av de dyreste transaksjonene i fjor, bekrefter økt pågang i premiumsegmentet.

– Vi solgte veldig mange dyre hytter i forhold til hva som er vanlig, og interessen er fortsatt veldig stor, sier han.

Utskiftning: Programleder og fjorårets 71 grader nord-vinner Jon Almaas solgte på starten av sommeren i fjor sin hytte i Kragerø til 5,5 mill., for så å bla opp 13,2 mill. for den nye hytta (bildet) i slutten av juli. Foto: Roland Berg Lie

I det inneværende årets sjette uke lå det 546 fritidsboliger ved sjøen til salgs på Finn.no. Fem av disse hadde en prislapp på minst 10 millioner kroner. Den dyreste, priset til 20 millioner, befinner seg i Søgne, med egen brygge og strandlinje. Eiendommen ble første gang lagt ut for salg i fjor sommer, og eiendomsmegleren tror et salg kan finne sted ganske snart.

– Det er interesse for den, og det vil nok bli avholdt nye visninger med det første. Akkurat nå i det siste har værforholdene, og kanskje litt corona, utsatt visninger. Dette er en eiendom med alle kvaliteter, med plass til bilene i dobbel garasje på den ene siden og båten ved brygga på den andre. Jeg er sikker på at den selges nå i løpet av våren, sier Ole Kr. Kristiansen i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom.

20 mill.: Den dyreste sjøhytta som for tiden ligger på Finn, har en prislapp på 20 mill. og befinner seg i Søgne. Foto: Eiendomsmegler1

“Ikke på grunn av corona”

Flere eiendomsmeglere mener at det kraftige trykket hyttemarkedet har opplevd den siste tiden skyldes corona, men eiendomsmegler Kristiansen tror ikke at coronapandemien har påvirket hyttemarkedet i premiumsegmentet i særlig grad. De som kjøpte hyttene, skulle nok kjøpe uansett, mener han.

– Å kjøpe hytte i høyere prisklasser gjøres uavhengig av corona. Det er mer sammensatte årsaker som god økonomi, lave renter, flere tilbud, mange hytter for salg i markedet og så videre, sier han.

God tro: Ole Kr. Kristiansen i EiendomsMegler 1 SR-Eiendom har ansvar for å selge den dyreste sjøhytta som ligger på Finn.no om dagen. – Jeg er sikker på at den selges nå i løpet av våren, sier han. Foto: EiendomsMegler 1 SR-Eiendom

For selv om hyttemarkedet 2020 skiller seg ut med mange rekorder, skal vi ikke lang tid tilbake for å slå fjorårets prisrekord på 47,5 millioner kroner. Så sent som i 2019 ble Wilhelmsens kjøp overgått av eiendomsmilliardær Aage Thoresen, som ga 48 millioner for et fjellhyttepalass på nesten 600 kvadratmeter på Geilo. Det er samme sum som rederarving Jacob Stolt-Nielsen la på bordet for å sikre seg et ferieparadis med 400 meter lang strandlinje på Onsøy utenfor Fredrikstad i 2016.

Det dyreste fritidsboligkjøpet det siste tiåret – og muligens tidenes dyreste – fant imidlertid sted i 2014, da skipsreder Erik Klaveness solgte prakteiendommen sin ved Lillesand for 52 millioner kroner til Arne Vannebo og Toril Stokkebø.

Fortsetter himmelferden?

Ifølge eiendomsmeglerne ser det ut til at det kan komme nye rekorder i år etter en sterk åpning så langt.

– Vi ser en vekst i antall omsetninger av sjøhytter på rundt 50 prosent frem til midten av februar i år, mot samme periode i fjor. Det sier noe om at trykket fra 2020 holder seg oppe, sier Bjørn-Erik Øye i Prognosesenteret.

Vanligvis er påsken kjent for å markere vårslippet for hytter beliggende ved sjøen. Men hyttemeglere langs sørlandskysten melder allerede om god pågang for sommerhyttene.

– Vi har hatt en god pågang av aktuelle kjøpere til alle typer prisklasser allerede i år – noe som er mer normalt skjer etter påske. Også her er det eiendommer i alle typer prisklasser som etterspørres, sier Gustav J. Sædberg i Privatmegleren Sædberg & Lian.

Etter å ha lagt bak seg et fantastisk godt år i 2020, venter eiendomsmegler Tore Solberg et minst like bra år i år, om ikke bedre.

– Om ikke sjøhyttemarkedet går til himmels, er det rart om det ikke går betydelig opp fra i fjor, som for øvrig var et fantastisk år, sier Tore Solberg i Eiendomsmegler1 Sandefjord.

Skal videre opp: – Om ikke sjøhyttemarkedet går til himmels, er det rart om det ikke går betydelig opp fra i fjor, sier eiendomsmegler Tore Solberg i EiendomsMegler 1 Sandefjord. Foto: Håkon Løtveit

Reportasjer
Eiendom