<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp

Nye kursløft venter for Sparebanken Sør

På rund baut handles egenkapitalbevisene med en soleklar rabatt mot Oslo Børs. I høyeste grad gjelder det også for Sparebanken Sør. Derfor er banken fortsatt et kjøp, slik vi med rette påpekte allerede i fjor høst. Og snart kommer et utbytte på 14 kroner pr. bevis.  

. Foto: Magnus Rørvik Skjølberg
Investeringsanbefalinger

“Heftig bankrabatt, kjøp!” skrev Kapital i begynnelsen av oktober i fjor da vi trakk frem Sparebanken Sør   som et utmerket kjøp. Og vi fikk med det rett i våre spådommer. Siden anbefalingen har bankens egenkapitalbevis gått over 20 prosent – med den konsekvens at kursen nå er på historisk høye nivåer. 

Dette mener vi likevel ikke er til hinder for nye oppturer, i ly av en bank som driver en edruelig sparebankvirksomhet. Bankens utlånsprofil er nemlig mer eller mindre skjermet mot direkte og indirekte engasjementer opp mot olje- og gassindustrien, noe som i sin tur gir rom for fortsatt lave misligholdsrater, gode kontantstrømmer – og ikke minst attraktive utbytter. Kjøp! 

Stødig business  

I midten av februar leverte banken en mer enn godkjent fjerdekvartalsrapport. I kvartalet fikk den et resultat før skatt på 430 millioner kroner, mot 379 millioner på samme tid i 2019. Samtidig kom rentenettoen ned med rundt 50 millioner til 467 millioner, et fall på ikke fullt ti prosent. Press på rentenettoen er et fenomen alle banker, så vel forretnings- som sparebanker, merker sett i lys av jevnt over høy konkurranseintensitet kombinert med at de opererer innenfor et lavrenteregime som ikke genererer sprudlende rentenettoer. 

Men en viss normalisering av pengepolitikken, først og fremst i form av noe høyere styringsrenter fra Norges Bank sin side, vil etter hvert materialisere seg – noe som gradvis borger for større konkurransekraft og bedre bankmarginer også for Sparebanken Sør   , mener vi. 

Bankens øvrige kommisjonsinntekter viser samtidig en sterk og positiv utvikling. Alt i alt er lønnsomheten god – for målt etter skatt endte egenkapitalavkastningen i 2020 på 9,5 prosent, mot 8,4 prosent året før. Det vitner om en bank som også har god kontroll på kostnadene. Investorene er da også fornøyd med hva som blir levert kvartal etter kvartal, sett i lys av seneste tids friske kursoppganger på Oslo Børs.   

Analytikere: Litt mer avmålthet 

Ikke overraskende, og i takt med gode kvartalstall og friske kursløft, har flere analytikere satt Sparebanken Sørs     egenkapitalbevis på sine respektive hold-anbefalingslister, etter tidligere å ha hatt beviset på sine kjøpslister. Kursmålene har blitt nådd, og nye vurderinger blir nå tatt på løpende bånd. Norne Securities opererer fortsatt med en kjøpsanbefaling:

– Det handler nok først og fremst om at banken er blant de billigste bevisene på Oslo Børs målt etter P/B. Dessuten har banken stor utbyttekapasitet, men overrasket oss likevel med utbytte på hele 14 kroner pr. egenkapitalbevis, mens vi forventet ni kroner, så det var en positiv overraskelse, sier meglerhusets analysesjef Petter Slyngstadli til Kapital.

Banken er blant de billigste bevisene på Oslo Børs målt etter P/B.
Petter Slyngstadli, Norne Securities

Basert på dagens kurs representerer 14 kroner (der åtte kroner er for regnskapsåret 2019) en direkteavkastning på om lag elleve prosent, noe som sender banken høyt på listen over hvilke selskaper, uansett sektor, som har høyest direkteavkastning. 

Slyngstadli mener tallene alt i alt var litt blandet, blant annet med noe tilbakeføringer av tap, men en høyere return on equity enn forventet.

– Sparebanken Sør   er også billig på P/E, og vi synes rabatten mot resten av egenkapitalbevisene er grunnløs. Banken har lite engasjement mot tapsutsatte næringer, og vi så gjennom fjoråret lite negative inntjeningsrevisjoner.

Samtidig er kursmålet mer eller mindre nådd, så det er mulig det ved neste korsvei enten blir endring av anbefaling eller økt kursmål, påpeker Slyngstadli. Han legger samtidig til at banken, geografisk sett, kan ha visse fordeler i tiden som kommer.

– Landsdelen har hatt et litt tungt tiår, med bortfall av endel arbeidsplasser innenfor oljeservicenæringen, og kanskje litt mye nybygging, blant annet i Kristiansand. Nå virker det imidlertid som om landsdelen er på vei opp, noe man blant annet ser i form av stigende boligpriser og flere arbeidsplasser. Dette kan Sparebanken Sør   nyte godt av, tror analysesjefen. 

Bunnsolide og lojale eiere 

Vi finner det betryggende at banken har en konservativ utlånsfordeling, der langt over halvparten av engasjementene er rettet mot personkundemarkedet. Dette gir rammer for lave tapsengasjementer i årene som kommer, antar vi, i en tid der norsk økonomi alt i alt står fjellstøtt, blant annet i form av lave arbeidsledighetsrater. 

Banken har en eierstruktur som er av det robuste slaget, for å si det forsiktig,  der Sparebanken Sør, Eika Gruppen og Arendal Kommunale Pensjonskasse i sum kontrollerer langt over halvparten av de utstedte egenkapitalbevisene. Dette gir øvrige investorer en trygghet om at massive salgsposter ikke kommer ut i markedet, om det mot formodning skulle bli et voldsomt uvær på børsen. I likhet med oss liker eierne også – slik den vedlagte prisingsmatrisen viser – at det vanker attraktive utbytter i årene om kommer. Og kombinert med lave P/B-verdier faller vi altså i sum ned på en fortsatt kjøpsanbefaling på Sparebanken Sør   .