<iframe src="https://www.googletagmanager.com/ns.html?id=GTM-NT7T3W7" height="0" width="0" style="display:none;visibility:hidden">
Kjøp
+ mer
Medietrykk: Svein Holden har igjen følt på mediepresset etter at han ble forsvarer for den drapssiktede milliardæren Tom Hagen. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

Forbrytelse og straff

Etter 12 år som statsadvokat toppet Svein Holden (47) karrieren med det største rettsoppgjøret etter andre verdenskrig, og deretter sa han opp jobben. Han visste han aldri ville få noen sak om overgikk 22. juli-saken.

– Hva betyr tid for deg?

– Tid er en mulighet til å fylle livet med innhold.

– Du har brukt mye tid på elendighet?

– Det er riktig. Når man arbeider som statsadvokat og forsvarsadvokat blir det slik, men når jeg er ferdig med en sak, faser jeg den fort ut av systemet, slik at jeg ikke tar med lidelsen og sorgen videre. Likevel er det noen saker du alltid bærer med deg.

– Er tid penger?

– Som advokat selger man tiden sin. Da er tid penger. Privat er tiden verdifull, og måles ikke i penger.

Den tidligere statsadvokaten har vært aktor i noen av Norges største straffesaker, blant annet Skøyen-drapet, hvor en 45 år gammel IT-gründer ble knivdrept, Alvdal-saken, hvor en ung pike ble misbrukt og mishandlet av sin mor og stefar i åtte år, og i drapssaken hvor Tveita-gjengmedlem Stig Millehaugen skjøt Young Guns-leder Mohammed Javed (28) i hodet. Kontakten med død og forferdelse kulminerte med at han, sammen med tidligere statsadvokat Inga Beijer Engh, ble håndplukket av Riksadvokaten til å føre saken mot Anders Behring Breivik. I 2013 skiftet Holden side og begynte i Advokatfirmaet Hjort. I snart ett år har han vært i fokus som forsvarer for Tom Hagen, som er siktet for drap eller medvirkning til drap, på sin kone som har vært savnet i to år.

Svein Holden Foto: Lene Tangevald-Jensen

Arbeidstopp ved pågripelse

– Du har brukt mye tid på lover og regler?

– Ja, men i strafferett bruker man mest tid på faktum. Da er hovedspørsmålet å finne ut: Hva har skjedd?

– Hvem eier tiden din?

– Advokatvirksomhet styres naturlig nok av klientene. De eier min tid.

– Er du alltid på jobb?

– Som advokater flest er jeg mer eller mindre alltid tilgjengelig for klienter. Så er det alltid noen saker og skjebner som treffer deg mer enn andre.

– Traff Tom Hagen-saken deg?

– Ja, den er veldig spesiell på mange måter.

– Hvor mye tid bruker du på saken og Hagen? Snakker dere sammen hver dag?

– Ikke hver dag, men jeg har snakket mye med ham om saken. Arbeidsmengden på saken har variert, men det toppet seg naturligvis da han ble pågrepet av politiet. Da fikk jeg en telefon med beskjed om at han var pågrepet, at i morgen blir det fengslingsmøte, og at du får dokumentene i saken om to timer. Deretter ramler det inn 15.000–20.000 sider med opplysninger som jeg ikke kjente til. Da var det hektisk.

– Hagen ble isolert i 10 dager.

– Ja. Jeg har flere klienter som har sittet isolert. Det er bekymringsfullt hvor lett det er for politiet å få medhold. Jeg var selv en del av det systemet som tok for lett på isolering. Skadevirkningene for den som blir sittende slik er enorme. Det er nok en av lærdommene jeg har fått ved å skifte side og bli advokat.

– Hvor ofte kan de som er isolert få besøk av sin advokat?

– Det offentlige dekker et besøk på en time en gang i uken, men ofte har man betydelig mer kontakt.

– Så hvis man er bemidlet kan man betale for at du bruker mer tid, for eksempel fem timer hver dag?

– Ja, i prinsippet kan du det.

– Syns du synd på klientene dine?

– Min klientmasse er svært variert, men det er definitivt flere av mine klienter som har hatt et tøft og vanskelig liv.

– Tom Hagen er siktet for å ha drept sin kone. Hvordan får han tiden til å gå nå?

– Dette kan jeg ikke svare på.

– Tror du Anne-Elisabeth Hagen er “tatt ut” av tiden?

– Med tanke på den lange tiden som er gått, så tyder dessverre mye på det. Men så lenge vi ikke vet hva som har skjedd med henne, vil det alltid eksistere et håp om at hun vil komme tilbake.

Så lenge vi ikke vet hva som har skjedd med henne, vil det alltid eksistere et håp om at hun vil komme tilbake.

Forbereder seg til pressen

Advokat Svein Holden bruker mye tid på pressen.

– Ja, i Hagen-saken får jeg fortsatt henvendelser fra pressen nesten daglig.

– Er det viktig å bruke tid på pressen?

– Det kommer helt an på saken og hvilket behov klienten har. I akkurat denne saken er det absolutt nødvendig.

– Hvordan forbereder du deg til å møte pressen?

– Jeg bruker mye tid i forkant på å tenke igjennom hva som er det viktigste budskapet, og at jeg har klart for meg hva jeg vil si. Så prøver jeg å holde fast ved det. Kommer det tilleggsspørsmål, er jeg opptatt av å tydeliggjøre hva som er kjernen.

– Du var aktor i 22. juli-saken, og hadde blant annet som oppgave å informere de pårørende som hadde mistet sine kjære rett etter hendelsen. Du fikk 10 minutter på hver. Hvordan føltes tiden da?

– Det å ha kontakt med etterlatte er en viktig arbeidsoppgave for aktor i en drapssak. Sakens enorme omfang gjorde det naturligvis krevende å gi alle etterlatte så god oppfølging som vi ønsket, så den tiden vi brukte med de etterlatte var svært viktig for oss.

Hyppig brukt: Svein Holden følger godt med på tiden og kaster hyppige blikk på sin Omega Seamaster. Foto: Lene Tangevald-Jensen

– Hvordan føltes tiden da du satt overfor den verste massemorderen i nyere norsk tid?

– I rettssalen har man fullt fokus på arbeidsoppgavene som skal skjøttes, så tiden går alltid raskt unna.

I rettssalen har man fullt fokus på arbeidsoppgavene som skal skjøttes, så tiden går alltid raskt unna.

– Tror du Anders Behring Breivik var mentalt til stede i tiden da han begikk de grusomme handlingene?

– Vår påstand i saken var at Breivik skulle overføres til tvungent psykisk helsevern. Bakteppet for en slik påstand er at vi var i tvil om Breivik hadde evne til å realistisk vurdere sitt forhold til omverdenen 22. juli 2011.

– Har du, i ettertid, reflektert over dommen som Breivik fikk?

– Dommen er velskrevet, men det er fortsatt ingenting som har fått meg til å endre oppfatningen om at vår påstand var riktig der og da.

Retter blikket fremover

Etter 22. juli-saken valgte Holden å slutte som aktor, og han ble forsvarsadvokat.

– Det er en flott jobb å være statsadvokat, men å jobbe med det samme i 20 år til ville blitt for mye rutine. Som statsadvokat er det ofte slik at jo mindre du har på bordet, desto bedre er det. Nå er det motsatt – man ønsker å ha mest mulig å gjøre til enhver tid. Når man er i retten, er det derimot mindre intenst å være forsvarer enn aktor. Som statsadvokat har man et helt annet initiativ og ansvar for fremdrift. Da må du være på, til enhver tid.

Som statsadvokat har man et helt annet initiativ og ansvar for fremdrift. Da må du være på, til enhver tid.

– Er rettssikkerheten truet ved at mange gode advokater i påtalemyndighetene går over til det private på grunn av lønn?

– Ja, det var noe vi snakket om i forbindelse med Breivik-saken, at mange rømte kontorene. Det er bekymringsfullt for et samfunn at et så viktig embede tømmes for ressurser. Det har heldigvis blitt mindre gjennomtrekk nå.

– Er det en fordel å ha vært på begge sider av bordet?

– Ja, det å ha en nokså velbegrunnet forståelse av hva de på motsatt side tenker, er viktig.

– Dine foreldre var lærere. Hva fikk deg til å velge jussen?

– Jeg har alltid hatt en interesse for samfunnsfag, og drømte egentlig om å bli arkeolog. Jeg ble nok preget av valgene til min bror, som er ti år eldre. Det endte med at jeg gikk nøyaktig i hans fotspor. Jeg tok til og med over hans gamle kontor da jeg ble statsadvokat. Så det er ikke mye originalitet i mine veivalg.

– Er det å være advokat et ensomt yrke?

– Man står mer alene som forsvarsadvokat enn det man gjør som representant for påtalemyndighetene.

– Ser du mye på klokken?

– Ja, jeg har et bevisst forhold til tid.

– Hva slags klokke har du på armen?

– Dette er en Omega Seamaster, og det er stort sett denne jeg bruker. Jeg er ikke så opphengt i klokker.

– Sløser du med andres tid ved å komme for sent?

– Aldri.

– Hva om andre sløser med din tid?

– Det kommer litt an på hvem det er snakk om, og i hvilken setting. Det å være presis synes jeg er en god egenskap.

– Har du hatt tidsnød under en rettssak?

– Jeg har egentlig sjelden tidsnød. Hvis jeg får et klart definert tidsvindu å forholde meg til, så disponerer jeg tiden innenfor det.

– Din friidrettsbakgrunn kom godt med i rettssaken mot Stig Millehaugen når det gjaldt tid?

– Ja, jeg har et velutviklet forhold til løpstider. Stig Millehaugen var tiltalt for likvideringen av Young Guns-lederen Mohammed “Jeddi” Javed. Millehaugen var prøveløslatt for drap og ran, men ble pågrepet. Han nektet, og mente han hadde vært et helt annet sted. I rettssaken påsto han at han hadde løpt fra Bøler til Godlia på rekordfart for å holde tritt med sitt påståtte alibi. Som løper visste jeg at det var feil. Det ble en kamp om minutter, og han ble dømt.

I rettssaken påsto han at han hadde løpt fra Bøler til Godlia på rekordfart for å holde tritt med sitt påståtte alibi. Som løper visste jeg at det var feil.

– Har du noen gang tenkt at noen har ønsket å ta deg og følt på frykt?

– Ja, det har streifet meg, men jeg har aldri vært redd.

– Dveler du ved noen saker?

– Tidligere hadde jeg den uvane at jeg tenkte i overkant mye over ting som hadde skjedd og over feil jeg hadde gjort. Nå er jeg blitt flinkere til å rette blikket fremover. Men enkelte saker dukker oftere opp i bakhodet enn andre.

– Hvis du vet at en person har begått en kriminell handling, men likevel blir vedkommende frifunnet på grunn av din dyktighet som forsvarer. Hva tenker du om det?

– En forsvarsadvokat skal støtte klienten i rettsprosessen og bidra til at saken blir gjennomført på en ordentlig måte. Dersom klienten blir frifunnet, betyr det at påtalemyndighetene ikke har klart å bevise at vedkommende er skyldig. Da er det riktig at personen frifinnes.

Konfliktsky

– Er du konfliktsky?

– Ja, jeg har ikke behov for å stå i konflikter.

– Men det er jo det du gjør hele tiden?

– Ja, men det er forskjell fra meg som advokat og meg som privatperson.

– Hvor langt er du villig til å gå for en klient?

– Jeg er villig til å legge ned mye innsats.

– Har du behov for tid for deg selv?

– Ja, og da trener jeg av og til. Jeg vet ikke om jeg bør si dette her, men jeg finner det også avslappende å legge sammen klær, rydde og vaske hjemme.

Jeg vet ikke om jeg bør si dette her, men jeg finner det også avslappende å legge sammen klær, rydde og vaske hjemme.

– Du har sett hvordan et liv kan endre seg på sekundet?

– Ja, jeg er ganske klar og tydelig overfor sønnen vår om hvor han ikke skal være. Jeg forsøker jo å dra litt lærdom av alle disse sakene jeg har vært borte i, men det krever ikke akkurat rakettforskning å innse at en ungdom ikke skal henge rundt Oslo S eller Majorstuen i sene kveldstimer.

– Har du noen gang hatt lyst til å gi opp?

– Nei. Jeg har aldri vært nede i noen svarte hull. Jeg har heller ikke disse voldsomme høydene eller bunnene.

– Hva irriterer deg mest?

– Selvhøytidelighet misliker jeg sterkt.

– Har du noen gang tvilt på deg selv?

– Selvfølgelig har jeg gjort det ved enkelte anledninger, men jevnt over i jobbsammenheng er jeg ganske trygg på min egen rolle.

Det meste blir bedre med tiden

– Varer ærlighet lengst?

– Ja, men tidvis kommer alle mennesker i situasjoner hvor man tyr til det motsatte, hvor man faktisk tar en hvit løgn, dersom sannheten er vond og vanskelig. Hvorfor da ikke pynte på litt?

– Er livet urettferdig eller får man som fortjent?

– Skjebnen vil alltid styres av endel tilfeldigheter som man ikke rår over, men i det store og hele så tenker jeg at resultatet er avhengig av hva du legger inn. At du kan påvirke det selv.

Skjebnen vil alltid styres av endel tilfeldigheter som man ikke rår over, men i det store og hele så tenker jeg at resultatet er avhengig av hva du legger inn.

– Er du et lykkelig menneske?

– Absolutt, men jeg skulle gjerne vært litt mer allsidig. Når det gjelder de store, viktige beslutningene i livet er jeg veldig tilfreds. Under studietiden drømte jeg om å bli partner i nettopp Advokatfirmaet Hjort, fordi det er et forretningsadvokatkontor som også arbeider med strafferett. Her er det et bredt spekter av ulike saker.

– All suksess kommer med en pris?

– Jeg har litt vanskelig for å karakterisere eget arbeidsliv som en suksess, men å fungere godt i jobben har naturlig nok en pris. Skal du bli god i en idrettsgren, sies det gjerne at du må bruke minst 10.000 timer. Det samme konseptet gjelder nok også innenfor arbeidslivet.

– Hva er du mest stolt av?

– Barna og min flotte familie!

– Og det beste rådet du har fått?

– Det er ikke noe råd eller livserfaring, men jeg tror det er sunt å fokusere på innsats og ikke på resultat. Da jeg var ung, måtte mine foreldre alltid underskrive på skoleprøvene. Hvis jeg fikk et resultat jeg ikke var fornøyd med selv, spurte de: Føler du at du har gjort en god innsats, forberedte du deg godt nok og brukte du nok tid? Hvis svaret var ja, var det aldri kritiske merknader. Har du gitt alt og kan stå inne for det – da kan man vanskelig forlange noe mer.

Min tid

Siden 2018 har Kapital hvert nummer invitert kjente mennesker til å fortelle hva tid betyr for dem og hva de bruker den til. Er tiden noe som kommer eller er tiden noe som går? Hvor ofte ser de på klokken og hva slags tidsmåler bruker de, et påkostet armbåndsur eller får mobilen duge?

Les alle artiklene i Min tid-serien her.

Portrett